
Bramborový salát rozhodně není jen ten vánoční, hutný s majonézou. Během teplejších dnů ale dejte přednost raději lehčím verzím, které jsou až překvapivě různorodé. Jak na jarní a letní variace bramborového salátu? A co do nich dát, aby ladily třeba i s grilovanými dobrotami?
Lehčí, svěžejší, barevnější bramborový salát
Zásadní rozdíl mezi vánočním a letním bramborovým salátem spočívá nejen v zálivce, ale také celkovém pojetí. Zatímco zimní verze spoléhá na tučnou majonézu a bohatou kombinaci především tepelně upravených surovin, jarní a letní varianty jsou lehčí, barevnější, s příměsí čerstvých ingrediencí.
Co vynechat:
- Majonézu nahraďte jogurtem, zakysanou smetanou nebo jen kvalitním olivovým olejem. V případě vídeňského salátu i horkým hovězím vývarem.
- Vejce, salám či sterilovanou zeleninu vyměňte za čerstvou sezónní zeleninu, která mu dodá neobvyklou chuť i křupavou texturu.
Co do letního salátu patří?
- Nové brambory: Díky své jemné chuti a tužší konzistenci jsou naprosto ideální. Zvolte malé hlízy, varný typ A (pevné) nebo B (polopevné). Tyto brambory dobře drží tvar a nemusíte je loupat.
- Bylinky: Kopr, pažitka, estragon, máta nebo hladkolistá petržel dodají svěží zelenou barvu a své charakteristické aroma.
- Zelenina: Využijte vše, co právě roste na zahrádce a má právě svou sezonu. Skvělé jsou ředkvičky, jarní cibulka, hrášek, fazolky, cuketa, okurka, rajčátka, polníček, salát nebo rukola.
- Zálivky: Volte jednoduché kombinace dresinku, nejčastěji z citronové šťávy, vinného nebo jablečného octa, hořčice, olivového oleje, případně můžete přidat med či česnek.
- Další tipy: Zkuste přidat pečenou červenou řepu, uzeného lososa, vařenou čočku nebo křupavou opečenou slaninu. Milovníci pikantních chutí určitě nezapomenou na špetku chilli.
Tři nápady na moderní bramborový salát
1. Francouzský styl
Promíchejte uvařené a vychladlé nové brambory, blanšírované zelené fazolky a nakrájenou šalotku s francouzským dresinkem z dijonské hořčice, vinného octa a olivového oleje. Pro dochucení použijte nasekaný estragon.

2. Řecká inspirace
Vyzkoušejte kombinaci nových brambor, cherry rajčat, salátové okurky, červené cibule, oliv a feta sýru. Pro dochucení přidejte jen sůl, čerstvě mletý pepř, citronovou šťávu a sušené oregano nebo nasekaný čerstvý kopr.

3. S jablíčkem a řapíkatým celerem
Brambory, čerstvá mrkev, křupavé kousky řapíkatého celeru i šťavnaté jablíčko dokážou tradiční bramborový rázem proměnit v letní chuťovku. Část množství majonézy nahraďte bílým jogurtem, nebo hustou zakysanou smetanou a dle chuti nebo našeho receptu dochuťte.

Tajná zbraň pro letní bramborový salát
Všemožné zakysané mléčné výrobky jsou jako stvořené pro lehké letní saláty. Pokud vám ale nakyslá chuť příliš nesedí, nebo jen toužíte po změně, máme pro vás skvělou alternativu: aquafabu. Jde o nálev z konzervované cizrny, ze kterého během chvilky a pouze s pomocí tyčového mixéru připravíte báječnou rostlinnou majonézu, a to zcela bez vajec.
S čím lehký bramborový salát podávat?
Jarní a letní bramborové saláty jsou výborné jako příloha ke grilovanému masu, klobáskám, rybám nebo sýru halloumi. Skvěle se hodí na pikniky i jako samostatný lehčí oběd třeba s vařeným vejcem nebo pečenými kousky lososa. Díky své variabilitě je můžete připravit den předem, ale také ho na poslední chvíli seskládat ze zbytků. Stačí se inspirovat sezónou, nebát se experimentovat s chutěmi a dát přednost lehkému provedení.
Zdroj informací: Apetit
Recepty



























