Mascarpone jako rychlá omáčka, ricotta jako božská náplň: čerstvé sýry naslano i nasladko

Mascarpone jako rychlá omáčka, ricotta jako božská náplň: čerstvé sýry naslano i nasladko

Čerstvé sýry mají mnoho rozmanitých podob, od smetanových krémových sýrů až po jednoduché jogurtové labne. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší pokrmy i návody, jak si čerstvý sýr snadno a rychle připravit doma.

Čerstvé sýry obsahují ze všech sýrů nejvíce vody. Mají jemnou konzistenci podobnou tvarohu – ten mimochodem mezi čerstvé sýry patří také. Další charakteristickým znakem je chybějící kůrka. Čerstvé sýry nezrají a podle české vyhlášky se mezi ně řadí i sýry termizované. Připravují se z různých druhů mléka a liší se hlavně obsahem tuku, který se odráží v jejich chuti a konzistenci.

  • K těm nejtučnějším čerstvým sýrům patří mascarpone, u kterého se celkový obsah tuku pohybuje mezi 40 a 50 %.
  • Nejméně tuku obsahuje odtučněný tvaroh s 0,5 % tuku.
  • Samy o sobě nemají čerstvé sýry výraznou chuť, proto se hodí k dalšímu dochucování bylinkami i jako základ různých dalších pokrmů či dezertů.

Domácí čerstvý sýr

Domácí čerstvý sýr

Více

Krémový sýr

Hladký sýr jemné, smetanové chuti, který se připravuje z plnotučného mléka, nejčastěji kravského, a smetany. Do této kategorie patří také všechny sýry označené jako žervé. K celosvětově nejoblíbenějším značkám krémového sýra patří Philadelphia, u nás je to Lučina.

  • V kuchyni mají krémové sýry univerzální využití. Díky snadné roztíratelnosti se hodí jako základ pomazánek a dipů, dají se však jíst i jen tak namazené na pečivu bez dalšího dochucení.
  • V teplé kuchyni je lze použít jako součástí krémových omáček.
  • V neposlední řadě jsou jejich doménou sladké pokrmy. Krémové sýry se totiž při výrobě solí jen nepatrně, a tak je využijete na přípravu cheesecaků. Výborně se hodí také do krémů na dorty a cupcaky – drží tvar a nejsou hutné jako máslo.  

Báječné nepečené cheesecaky

Báječné nepečené cheesecaky

Více

Mascarpone

Tento čerstvý smetanový sýr z Itálie se vyznačuje vysokou tučností. Jeho jemná krémová konzistence ho předurčuje do dezertů.

  • Neobejde se bez něj proslulé tiramisu a výborný je také na výrobu krémů – například do pohárů.
  • Používá se i naslano do omáček.
  • V Itálii ho míchají s ricottou a mažou jako máslo na pečivo

Ricotta

Na čerstvém sýru z Itálie si prý pochutnávali už staří Římané. Připravuje se ze syrovátky, která vzniká jako odpad při výrobě jiných sýrů. Obsahuje velmi malé množství tuku, její struktura je spíš hrubší, zrnitější, lehce  podobná tvarohu.

  • V Itálii se ricotta jí naslano i nasladko – plní se s ní těstoviny, prokládají lasagne a receptů sladké kuchyně byste našli nepočítaně. Stačí ji rozetřít s cukrem, přidat ovocem a máte výborný krém. Kromě čerstvé ricotty existují také její uleželé slané a pikantní varianty.
  • Ricottu i mascarpone upotřebíte při výrobě typických sicilských cannoli.

Jak na domácí sýry: panýr, ricotta, mozzarella nebo pivní poslouží i jako dárek

Jak na domácí sýry: panýr, ricotta, mozzarella nebo pivní poslouží i jako dárek

Více

Panýr

Indický čerstvý sýr je tak jednoduchý na přípravu, že ho zvládne i začátečník. Vzniká z mléka, nejčastěji kravského, které se zahřeje a smíchá s citronovou šťávou. Tím se mléko srazí a začnou se oddělovat pevné kousky sýřeniny od vody. Vše se nechá vykapat v plátýnku, zatíží a za pár hodin máte sýr, který se krájí na kostky a upravuje naslano i nasladko.

  • V Indii panýr přidávají do vegetariánský pokrmů, například do špenátu, karí apod. 
  • Můžete jím nahradit tofu, vajíčko nebo maso v jakýchkoli pokrmech.

Labne

Arabská varianta čerstvého sýra se vyrábí z jogurtu. Stejně jako panýr patří k sýrům, které snadno připravíte doma bez speciálních přísad a pomůcek. Jde v podstatě o vykapaný jogurt, který se odstraněním vody zahustí a lze ho různě tvarovat a ochucovat.

Čerstvý měkký sýr

Podobně jako sýry typu panýr se připravuje pouze z čerstvého mléka, budete však potřebovat syřidlo a teploměr. To zajistí sýru jemnější strukturu. Sýr se nelisuje, pouze se z něj nechá samovolně vykapat syrovátka.  

Čerstvý měkký sýr

Čerstvý měkký sýr

Více

Cottage

Cottage je tvarohový sýr, který obsahuje různě velké kousky sýřeniny a má tekutější konzistenci. Původ sýra cottage bychom vystopovali ve Velké Británii, největší oblibě se ale nyní těší v USA.

  • Nejčastěji se používá ve studené kuchyni. Dá se různě ochucovat bylinkami a jinými surovinami i jíst nasladko, například s ovocem.

Obchod Apetit