Nová registrace Zapomenuté heslo

Masopustní pečení aneb Od pagáčů, přes boží milosti až po koblihy

7. 1. 2020
Skořicové koblihy
Apetit

Nejem masem živ je člověk. Během masopustu přijde k chuti i kousek pečiva. Ať už to budou vypečené rohlíčky nebo chleba, na který si namažeme škvarkovou pomazánku, nebo dozlatova vysmažené kobližky či křehké boží milosti, zalahodí našemu požitkářství, kterému se během únorového hodování nehodláme vůbec bránit.

Boží milosti jsou tradiční sladké pečivo, které naše babičky a prababičky pekly vždy o masopustu a na Velikonoce. Kdo s nimi přišel první nebo kdy a proč se začaly péct, se ale neví. Traduje se ale, že původně je ženy pekly zpočátku jara a dávaly je oráčům před jejich první cestou na pole. Jiná legenda praví, že boží milosti nosili poutníci na svou dlouhou pouť. Když potřebovali najít správnou cestu, podívali se skrze otvor uprostřed cukroví.

  • V období masopustu se boží milosti podávaly hlavně v den maškarního průvodu jeho vymrzlým účastníkům. K tomu nemohla chybět kořalka.
  • Na Velikonoce hospodyňky pekly boží milosti až na Velikonoční pondělí jako poslední velikonoční pečivo.
  • Zelený čtvrtek byl určený pro pečení jidášů, sobota pro velikonočního beránka a mazanec na neděli, a v pondělí pak přišly na řadu právě boží milosti.

Boží milosti podle Magdaleny Dobromily

Boží milosti jsou oblíbené již pěknou řádku let. Svědčí o tom i kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1886, ve které se recept na tyto lahodné cukrovinky nachází. Jelikož je kuchařka stará už celých 135 let, i český jazyk, kterým je psaná, se trochu liší od toho dnešního. Přesvědčte se sami a přečtěte si, jak na boží milosti podle Magdaleny Dobromily Rettigové:

  • „Vezmi mouky na vál, rozdrob v ní kus másla, udělej vprostřed důlek, vraz do něho dva žloutky, jedno celé vejce, dej k tomu 3 lžíce dobré smetany, 3 lžíce vína, trochu cukru, trochu soli, a těsto dobře vypracuj jako na nudle, pak je rozválej a rozkrájej kružadlem buď na čtverhraníčky nebo tříhraníčky, a tyto usmaž v rozpáleném másle, načež je posyp cukrem a dej na stůl.“

Recept Magdaleny Dobromily Rettingové není jediný, v kuchařkách i na internetu jich najdeme nespočet. V některých receptech se používá místo vína rum nebo pivo, někdo doporučuje smažit je na másle, jiný na sádle. Je tak už jen na vás, který postup si vyberete.

Zdroje informací: Apetit, ČRo

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Masopust Smažené sladkosti Tradiční jídla Recepty našich babiček Kynuté těsto Slané pečení

Podobné kolekce receptů

Související články

Boží milosti podle foodblogerky Coolinářka

Boží milosti podle foodblogerek: Dokonale křehké, sladké a rozhodně nejen pro masopust!

Masopust, to byly tradičně tancovačky, průvody, veselí a spousta dobrot, aby se lidé „poměli“ a vyřádili, než přijde delší postní období. Člověk moderní se na půst většinou nechystá, ale masopustní dobroty si užije rád. A k těm nejvyhlášenějším zcela jistě patří i křehké smažené pečivo s názvem boží milosti. Jak na ně? Požádali jsme foodblogerky o recepty a byli mile překvapeni, jak různorodé jsou.