Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mexické menu: Tortilly, tacos a další mexické pochoutky 16x jinak

Mexické menu: Tortilly, tacos a další mexické pochoutky 16x jinak
ZDROJ: Apetit

Rozpalte se pokrmy připravenými v temperamentním mexickém rytmu. Těžko byste hledali větší kulinářskou variabilitu a chuťovou rozmanitost, než je tomu právě v této zemi. Poodhalme proto tajemství přípravy toho nejtradičnějšího, co mexická kuchyně nabízí. Dáte si tacos, burrito, quesadillu, fajitas nebo tamale?

Mexická kuchyně se svou tisíciletou tradicí oplývá dodnes chutěmi a barvami. Co do surovin, nejčastěji se setkáme v této části světa s kukuřicí, pšenicí, fazolemi, rýží a masem.

  • Pestrost chutí je dána množstvím koření a hojností chilli papriček. Rozmanitost chutí, vůní a barev je odrazem květnaté historie země samotné.
     
  • Napříč mexickou kuchyní nejčastěji objevíte směsi z masa, zeleniny, koření a salsy zabalené do kukuřičné nebo pšeničné tortilly. Tyto placky jsou pro Mexičany totéž, co pro Evropana chléb, a tak je konzumují ke snídani, obědu i večeři.
     
  • Podle toho, v jaké části Mexika byste se právě nacházeli, setkáte se s plackami tmavými kukuřičnými nebo naopak světlými z pšenice. Většina surovin používaných v tradiční mexické kuchyni je místních, a tak je až na malé výjimky nelze zakoupit na evropském trhu.
     
  • Mezi nejpoužívanější mexické suroviny patří: kukuřice, fazole, vepřové a hovězí maso, rajčata, avokádo, tykve, rýže a papričky jalapeño.

Mexická kuchyně plná barev

Mexická kuchyně používá hojně dostupnou zeleninu a koření, které dodají každému pokrmu patřičnou chuť a barvu.

  • Žádná příprava pravého mexického pokrmu se neobejde bez česneku a cibule.
  • Běžně se pak dochucuje mletými chilli papričkami, které se liší intenzitou pálivosti.
  • V mexické kuchyni se setkáte rovněž bylinkami a kořeními jako jsou koriandr, oregano, římský kmín či skořice. 
  • Mexická kuchyně se neobejde bez typických omáček a salsy. Nejznámější z nich jsou zelená - salsa verde, červená - salsa roja, pico de gallo a guacamole.
  • Samotné tortilly nahrazují pečivo, neutralizují chuť ostrých jídel a slouží k servírování (nahrazují talíř).

Na co se v mexické kuchyni můžete těšit?

Tortilla

Samotné tortilly zastávají v mexické kuchyni řadu využití a podle regionů se také vyrábějí ze dvou hlavních surovin - pšenice a kukuřice. Ve Španělsku má tortilla podobu bramborové placky.

  • Tortilly jsou součástí pokrmů: taco, burrito, quesadilla, chimichanga a mnoha dalších.
  • Původní receptura kukuřičných a pšeničných placek zahrnovala jen mouku, kterou doplňovala jen voda. Placky se pekly na otevřeném ohni.
  • V současné době se tortilly používají měkké, či fritované tvrdé.

Taco

Tradiční mexické tacos může mít různé podoby. Základ tvoří maso, tortilla z kukuřičné mouky a salsa (omáčka).

Protože tacos je obecné označení, můžete si pod tímto pojmem představit nepřeberné množství receptů.

  • Maso pro tacos se používá vepřové nebo hovězí. Do pokrmu se vždy buď dusí nebo smaží.
  • Pikantní chuť a barvu je dodávají zelená a červená omáčka.
  • Jednotlivé regionální recepty mají svoje tajné ingredience, a tak chuť tacos lze ozvláštnit třeba i ananasem.

Burrito

Buritto je pokrmem typickým zejména pro severomexické regiony. Základ opět tvoří větší pšeničná tortilla.

  • Pro burrito se používá mleté hovězí maso, nebo kuřecí, vepřové a hovězí krájené na nudličky.
  • Náplň doplňují mačkané fazole, kukuřice, rajčata, sýr.
  • Nejčastěji používané omáčky k tomuto pokrmu jsou salsa a guacamole.
  • Placky se s náplní rolují a následně pečou v troubě (tj. chimichanga).
  • Aby pokrm zůstal co nejdéle teplý, konce plněné torilly se zakládají.
  • Uvnitř burrita nesmí chybět zelenina, tradiční mexické fazole, rajčata, cibule, avokádo, sýr, chilli papričky, aj.

Quesadilla

Quesadilla je velmi podobná tacos. Zákad tvoří pšeničná či kukuřičná placka.

  • Tortilla je doplněna o sýr, který se vloží doprostřed, placka se přeloží a peče.
  • Quesadilla může mít nejrůznější podoby, náplň mohou obohatit napřklad houby, maso či brambory.
  • Hlavním rozpoznávacím znamením je, že quesadilla se překládá, neroluje.

Fajita

Uvnitř pšeničné tortilly najdete směs masových nudliček, cibule, papriky a koření.

  • Fajitas se podávají s omáčkou barbecue a salsou.
  • Přidat do jejich náplně lze třeba avokádo nebo maso nahradit zeleninou.
  • Pro fajitas se nejčastěji používá kuřecí či hovězí maso. U přípravy tohoto pokrmu je důležité správně nakrájet maso na proužky.
  • Maso je vhodné dopředu marinovat, následně se griluje nebo osmahne zprudka na oleji.
  • Papriku se griluje, zbavuje slupky a krájí na proužky.

Tamale

Pro přípravu tamales nebudete výjimečně potřebovat tortilly. Tamales jsou balíčky z kukuřičných listů plněné kukuřičnou hmotou. Jídlo vyniká jednoduchostí přípravy a na evropském stole i originalitou.

  • Samotnou náplň tvoří vařená kukuřičná mouka, anýz a vepřové sádlo.
  • Do těsta se následně přidá maso (vepřové, hovězí, kuřecí), chilli papričky, zelenina, měkký sýr, salsa verde.
  • Hotové balíčky se vaří v páře. Tamales mají i svou sladkou variantu s hrozinkami, skořicí a vanilkou.

Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, BBC Good Food

Autor: Redakce Apetit
Ceviche
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč