Nová registrace Zapomenuté heslo

Milovníci uzenin, zbystřete! Sezona klobás létem nekončí: 40 receptů na rychlá podzimní jídla s klobásou

12. 9. 2024
Různé druhy klobás
Shutterstock

I když máme klobásku spojenou především s létem, s rychlým občerstvením na festivalech a rodinným grilováním, na podzim se také může stát hvězdou kuchyně. Čerstvé klobásky jsou skvělým základem pro rychlé večeře, ať už je přidáte do polévek, omáček na těstoviny, nebo je obalíte a osmažíte. 

Klobásky jsou součástí kulinářských tradic v mnoha zemích. Mezi nejznámější zástupce patří německé bratwursty, italská salsiccia, maďarská čabajka nebo španělské chorizo.

Obvykle je tvoří směs mletého masa, tuku a koření, někdy také bylinek. Často se používá vepřové či hovězí maso, případně jejich kombinace. Oblíbené jsou i zvěřinové klobásky. Směs se plní do přírodního či umělého střívka. Poté se klobáska udí, suší, vaří či smaží.

  • Textura klobásky se liší v závislosti na výrobním procesu a použitých surovinách, zejména druhu masa.

  • Chuť je výrazně ovlivněna nejen použitým kořením, ale i druhem masa a způsobem úpravy – například uzení dodává kouřovou příchuť. Chuť se může lišit v závislosti na druhu dřeva, které se během uzení používá. Uzení má vliv i na vůni a trvanlivost klobásky.

  • Některé klobásky procházejí procesem sušení a zrání, což ještě umocní jejich vůni i chuťový zážitek.

  • Klobásky si můžete vyrobit i doma, výhodou je to, že si je dochutíte podle vlastní chuti.

Jak využít klobásu při vaření

Kousek voňavé klobásky dokáže vylepšit téměř každé jídlo. Je to vcelku univerzální surovina, kterou lze použít i jako jednu z hlavních součástí pokrmů. Skvěle se hodí do polévek – vyniká v luštěninových polévkách, jako je například fazolová, uplatní se jako přísada do polévky minestrone a je také jednou z klíčových surovin v poctivé valašské kyselici.

Klobáska je i součástí hlavních chodů, můžete jí ozvláštnit třeba španělskou paellu. Někdy se přidává pikantní klobáska také do guláše. Můžete ji přidat do těstovin s rajčaty, výborně chutnají zapečené těstoviny či brambory s klobáskou a sýrem. Hodí i do vaječné frittaty a je také oblíbenou ingrediencí na pizzuČasto se používá dokonce na chlebíčky.

Zdroj informací: časopis Apetit

Recepty

Klobásky v dušeném červeném zelí
> 60 min
Fazolová polévka s klobáskami
Fazolová polévka s klobáskami
< 60 min
Žhavý klobáskový salát
Šťavnatý klobáskový sendvič
Savojské klobásky (diots) na bílém víně
Savojské klobásky (diots) na bílém víně
< 60 min
Hrachová kaše s opečenou cibulkou a klobáskou
Hrachová kaše s opečenou cibulkou a klobáskou
< 50 min
Smažená klobása
Smažená klobása
< 60 min
Cotechino (čti kotekíno) s čočkou a polentou
Cotechino (čti kotekíno) s čočkou a polentou
> 60 min
Minestrone s klobáskami a pestem
< 20 min
Klobásky se zelným salátem s ovocem
Klobásky se zelným salátem s ovocem
< 60 min
Daňčí klobásky s pečenou zeleninou a cibulovou omáčkou
Daňčí klobásky s pečenou zeleninou a cibulovou omáčkou
> 60 min
Opékané brambory s klobáskami a křenovou remuládou
Opékané brambory s klobáskami a křenovou remuládou
< 60 min
Šťouchané brambory s klobáskami a okurkami
Šťouchané brambory s klobáskami a okurkami
< 30 min
Boloňské klobásky
< 60 min
Papriky s klobáskou, kukuřičkami a sýrem
Papriky s klobáskou, kukuřičkami a sýrem
< 30 min
Těstoviny s klobáskou a citronem
< 30 min
Těstoviny s klobáskami
Těstoviny s klobáskami
< 30 min
Klobásy v hořčičné omáčce s jablky
Klobásky v hořčičné omáčce s jablky
< 30 min
Klobásky ve slanině s šalotkovou bramborovou kaší
> 60 min
Pizza s klobáskou a rajčaty
Pizza s klobáskou a rajčaty
< 60 min
Pikantní klobásky
Pikantní klobásky
< 60 min
Orecchiette s klobáskou a pečenými paprikami
Orecchiette s klobáskou a pečenými paprikami
< 60 min
Zapečené klobásky
< 60 min
Pečené klobásky s dýní
< 30 min
Rychlé těstoviny s klobáskou
< 30 min
Klobásky v pikantní cibulové omáčce
Klobásky s fazolemi
< 30 min
Minestrone s klobáskami
Minestrone s klobáskami
< 60 min
Choucroute s kaprem, klobáskou a pancettou
< 30 min
Klobásky zapečené v těštíčku
Grilovací klobásky zapečené v těstíčku
> 60 min
Houbové ragú s klobáskami
Houbové ragú s klobáskami
< 30 min
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a opečenou klobáskou
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a opečenou klobáskou
< 30 min
Ragú z čerstvých klobásek
Ragú z čerstvých klobásek
< 60 min
Těstoviny s brokolicí a klobáskou
Těstoviny s brokolicí a klobáskou
< 30 min
Špagety s paprikou a čerstvou klobáskou
Špagety s paprikou a čerstvou klobáskou
< 30 min
brambory s klobaskami
Brambory zapečené s cibulí a klobáskami
< 60 min
Fazolová polévka s kadeřávkem + italské klobásky
Fazolová polévka s kadeřávkem + italské klobásky
< 45 min
Šťavnaté těstoviny s klobáskou
Šťavnaté těstoviny s klobáskou
< 30 min
Tagliatelle s klobáskou salsiccia a rajčaty
Tagliatelle s klobáskou salsiccia a rajčaty
< 20 min
Smetanové noky s klobáskou
Smetanové noky s klobáskou
< 30 min

Sdílet kolekci receptů

Uzenářské výrobky Podzim Rychlé recepty Rychlé večeře

Podobné kolekce receptů

Související články

chorizo

Nejlepší recepty s chorizem, pikantní klobáskou ze Španělska

Patříte-li mezi milovníky výrazných chutí a čas od času si dopřejete prvotřídní uzeninu, zařadili jste chorizo už jistě dávno do svého jídelníčku. Jeho domovinou je Pyrenejský poloostrov, objevit ho můžete třeba v jedné z mnoha verzí španělské paelly. Hodí se i do těstovin nebo na pizzu. Co skvělého si z něj můžete ještě uvařit?