Milovníci uzenin, zbystřete! Sezona klobás létem nekončí: 40 receptů na rychlá podzimní jídla s klobásou
I když máme klobásku spojenou především s létem, s rychlým občerstvením na festivalech a rodinným grilováním, na podzim se také může stát hvězdou kuchyně. Čerstvé klobásky jsou skvělým základem pro rychlé večeře, ať už je přidáte do polévek, omáček na těstoviny, nebo je obalíte a osmažíte.
Klobásky jsou součástí kulinářských tradic v mnoha zemích. Mezi nejznámější zástupce patří německé bratwursty, italská salsiccia, maďarská čabajka nebo španělské chorizo.
Obvykle je tvoří směs mletého masa, tuku a koření, někdy také bylinek. Často se používá vepřové či hovězí maso, případně jejich kombinace. Oblíbené jsou i zvěřinové klobásky. Směs se plní do přírodního či umělého střívka. Poté se klobáska udí, suší, vaří či smaží.
-
Textura klobásky se liší v závislosti na výrobním procesu a použitých surovinách, zejména druhu masa.
-
Chuť je výrazně ovlivněna nejen použitým kořením, ale i druhem masa a způsobem úpravy – například uzení dodává kouřovou příchuť. Chuť se může lišit v závislosti na druhu dřeva, které se během uzení používá. Uzení má vliv i na vůni a trvanlivost klobásky.
-
Některé klobásky procházejí procesem sušení a zrání, což ještě umocní jejich vůni i chuťový zážitek.
-
Klobásky si můžete vyrobit i doma, výhodou je to, že si je dochutíte podle vlastní chuti.
Jak využít klobásu při vaření
Kousek voňavé klobásky dokáže vylepšit téměř každé jídlo. Je to vcelku univerzální surovina, kterou lze použít i jako jednu z hlavních součástí pokrmů. Skvěle se hodí do polévek – vyniká v luštěninových polévkách, jako je například fazolová, uplatní se jako přísada do polévky minestrone a je také jednou z klíčových surovin v poctivé valašské kyselici.
Klobáska je i součástí hlavních chodů, můžete jí ozvláštnit třeba španělskou paellu. Někdy se přidává pikantní klobáska také do guláše. Můžete ji přidat do těstovin s rajčaty, výborně chutnají zapečené těstoviny či brambory s klobáskou a sýrem. Hodí i do vaječné frittaty a je také oblíbenou ingrediencí na pizzu. Často se používá dokonce na chlebíčky.
Zdroj informací: časopis Apetit