
V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve stejném stylu můžete připravit také sušenky, zmrzlinu nebo třeba lívance?
- Mrkev dezertům dodává vláčnost, sladkost, současně neruší ostatní ingredience, naopak je nechává nenápadně vyniknout.
- Patří k jedné z nejlépe skladovatelných zelenin, která ve sklepě vydrží dlouhé měsíce, a i na konci zimní sezóny zůstává při správných podmínkách ve skvělé kondici, sladká a křupavá.
- Z čeho jiného teď péct než právě z mrkve? Ve sladkých korpusech výborně funguje i dýně, červená řepa, pastinák či v letní sezoně cuketa.

1. Muffiny
Zmenšenina mrkvového dortu má všechno, co na tom tradičním milujeme: vláčný korpus, božskou chuť a svěží krém. Pokud muffiny navíc nazdobíte do podoby velikonočních zajíčků, máte o velikonoční dekoraci postaráno. Věřte ale, že na stole nevydrží příliš dlouho. Skvěle chutnají i bez zaječích uší!

2. Mrkvové sušenky
Nahraďte část mouky mletými vlašskými ořechy, přidejte výrazné koření a křupavá variace na mrkvový dort je na světě. Pro zdravější výsledek si můžete pohrát s celozrnnou moukou, ubrat cukr a přidat rozinky.

3. Oranžová zmrzlina
Tahle zmrzlina by udělala radost každému zajíčkovi. Dokonce ji i v jeho podobě můžete servírovat: upečte sušenky v podobě zaječích oušek a připíchněte je do kopečku zmrzliny. Pobavíte děti i dospělé.

4. Mrkvová roláda
Ta babiččina piškotová je prostě klasika, vy ale můžete na jaře odlehčit, do těsta přidat mrkev a místo máslového krému roládu promazat svěžím sýrovým krémem, který voní citronovou kůrou.

5. Mrkvové vafle
Kombinace mrkve, ořechů a koření sluší nejen vaflím, ale také nadýchaným lívancům. Vyberte si, co máte nejraději. Podávat je klidně můžete se zakysanou smetanou nebo si připravit luxusnější variantu krému z čerstvého sýru a citronu.

6. Mrkvové smoothie
Snídaně snů pro všechny, kteří se pustili do jarního detoxu a hubnutí. Není to zrovna z kategorie „Hříšné mlsání“, ale kdo by odmítnul, dát si k snídani „tekutý mrkvový dort“ a cítit se u toho super fit?

7. Mrkvové řezy
Jsou krásně vláčné a místo krému je zdobí parádně kyselá ledová poleva, kterou můžete využít i na muffiny, sušenky či bábovku, pokud se je rozhodnete péct na způsob mrkvového dortu, ale nechcete použít krém.

Zdroje informací: časopis Apetit
Recepty














