Muffiny – 1 těsto, 10 variant

Muffiny – 1 těsto, 10 variant

Staňte se machry na muffiny! Stačí znát pár zásad a základní recept, který můžete libovolně obměňovat, a populární americké  minibábovičky jsou na světě.

Univerzální recept na muffiny

Při pečení muffinů vycházejte z následujícího poměru surovin:

  • 280–300 g mouky (nebo směsi mouky a kakaa či kombinace různých druhů mouky)
  • 1 lžíce kypřicího prášku (nebo 2 lžičky jedlé sody + 1 lžička kypřicího prášku)
  • 90 g másla
  • 2 větší vejce
  • 250 ml tekutiny (mléka, jogurtu, podmáslí, bublinkové limonády atd.)
  • 50–120 g cukru

Vždy nejdříve zpracujte suchou a mokrou směs zvlášť a pak je spojte. Tento základní recept pak můžete dochucovat, jak chcete. Přidejte čerstvé či sušené ovoce, čokoládu či ořechy. Hodí se i ovocná pyré nebo marmelády (pak ale nezapomeňte ubrat cukru).

Jak upéct dokonalé muffiny?

Už jste si vybrali recept? Máme pro vás také několik tipů pro dokonalý výsledek.

  • Mřížku na pečení umístěte doprostřed trouby. Pokud chcete péct v samotných košíčcích či samostatných formičkách, připravte si je na plech a na něm i pečte.
  • Formičky na muffiny vymažte tukem (i kdyby výrobce tvrdil, že to není potřeba) či vyložte papírovými košíčky. Formičky/košíčky plňte těstem do tří čtvrtin.
  • Pozor na správnou teplotu. Máslo po rozpuštění nechte vychladnout, vejce dojít pokojové teploty.
  • Směsi (moučnou suchou a ,mokrou‘) při spojování nepřemíchejte, stačí, aby se suchá směs navlhčila – použijte stěrku či vařečku. Pár hrudek v těstě do muffinů patří. Při šlehání si vystačíte s ruční metlou, není-li uvedeno jinak.
  • Po vyndání z trouby nechte muffiny 15 minut chladnout na mřížce. Pokud jste pekli ve formě, na posledních 5 minut je vyjměte. Pak je podávejte.
  • Muffiny je ideální jíst hned, maximálně den dva po upečení. Když víte, že je nestihnete sníst, můžete je po vychladnutí asi na měsíc zamrazit.

Obchod Apetit