Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak

Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak

Obalovaný květák nebo květákové placičky patří mezi oblíbené stálice na menu českých domácností, květák však nabízí mnohem více možností využití. Zkusili jste ho někdy zapéct s jemným bešamelem? Nechte se unést chutí nevšedních květákových pokrmů a připravte si lahodný oběd třeba s vůní orientu.

  • Koncem léta a v průběhu podzimu je květáková sezóna v plném proudu.
  • Tato košťálová zelenina lidově nazývána karfiol nejen skvěle chutná, ale poskytuje našemu tělu nezanedbatelné množství cenných látek.
  • Květák je bohatým zdrojem vitaminu C, K, vlákniny, draslíku, hořčíku, vápníku a kyseliny listové.
  • Podívejte se s námi na pestré květákové recepty a připravte si chutný oběd s květákem v hlavní roli.

Květáková polévka se slaninou

Ochutnejte polévku plnou vitamínů, která si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Velkým bonusem je rychlá příprava do půl hodiny a  nemusíte se bát podávat ji jako hlavní chod. Skvěle zasytí a zároveň potěší i masožravce. Křupavá slanina hraje na chuťovou notu krémové konzistenci polévky.

Květáková polévka s křupavou slaninou

Květáková polévka s křupavou slaninou

Více

Květáková kari polévka

Další z řady neodolatelných polévek, které vás zahřejí v sychravých podzimních dnech. Kombinace květáku a kari je hotovou symfonií na talíři i ve vašich ústech. Sezamový olej dodá polévce příjemnou oříškovou vůni a asijskou specialitu podtrhne pořádná dávka čerstvého koriandru.

Květáková kari polévka

Květáková kari polévka

Více

Indické květákové kari 

Když ochutnáte orientální žluté kari a zavřete oči, jako byste slyšeli zvuk indické bambusové flétny bansuri. Natolik se toto jídlo blíží pravé indické kuchyni. Se zeleným hráškem a koriandrem hraje pokrm příjemnými barvami. Při vaření květáku dejte pozor, aby zůstal křehký a nerozvařil se.

Indické květákové kari (žluté) s hráškem

Indické květákové kari (žluté) s hráškem

Více

Tradiční květákové placičky

Směsí podobné bramborákům, kde namísto brambor použijte květák. Jednoduché a přesto výjimečně chutné jídlo, které oživí vaše vzpomínky na dětství a prázdniny u babičky. Dopřejte si tuto českou klasiku a připravte si k ní třeba okurkový salátek nebo domácí tatarku.

Babiččiny květákové placičky

Babiččiny květákové placičky

Více

Burrito miska s rýží a květákem

Moderní vegetariánská bowl s květákem a batáty je pestrou kombinací chutí, která svou čerstvostí láká už na pohled. Navíc jde o plnohodnotný bezmasý oběd nabitý vitaminy a vlákninou. Nechte se unést do tajů trendy bowls a připravte si tento havajský pokrm dle vlastní chuti.

Rýžovo-květáková burrito miska

Rýžovo-květáková burrito miska

Více

Zapečený květák v bešamelu

Vyladěnost jemného květáku a muškátového oříšku se osvědčila v nejednom receptu. Zapečený květák v bešamelu je toho jasným důkazem. Třešničku na dortu doplňuje vyzrálý čedar, který posílí chuť omáčky a s květákem tvoří dokonalou kombinaci chutí.

Zapečený květák se sýrem

Zapečený květák se sýrem

Více

Jednoduchá květáková rýže

Svěží alternativa klasické rýže v podobě květáku potěší dospělé i děti. Dejte si záležet zejména na dochucení solí a citronovou šťávou a vychutnejte si netradiční rýži ve vitariánské podobě (pozn. vitarián konzumuje pouze syrovou rostlinnou stravu).

Květáková rýže

Květáková rýže

Více

Slaný koláč s květákem a rozmarýnem

Lahodná variace na francouzský quiche ovoněná rozmarýnem. Díky hotovému listovému těstu můžete tento slaný koláč servírovat do 20 minut a skvěle se hodí jak na rychlou večeři, tak i jako součást pohoštění pro návštěvu.

Slaný koláč s květákem a rozmarýnem

Slaný koláč s květákem a rozmarýnem

Více

Květák jako francouzské brambory

Kromě obměny brambor za květák je recept stejný jako v případě francouzských brambor. Stejně jako u předchozích receptů jde zejména o správnou úpravu květáku, aby v receptu vynikl a nebyl rozvařený. Ochutnejte tuto alternativu klasického bramborového pokrmu, která vás svou výtečnou chutí jistě překvapí.

Květák jako francouzské brambory

Květák jako francouzské brambory

Více

Nakládaný květák

Pokud už nevíte, co s bohatou úrodou květáku, vyzkoušejte nakládaný květák s mrkví. V lednici vám vydrží až 3 týdny, ale ochutnávat můžete už po 3 dnech od naložení. Skvěle se hodí k čerstvému pečivu, pečeným či vařeným bramborám nebo jako předkrm na letní grilovačce.

Nakládaný květák s topinkami a gorgonzolou

Nakládaný květák s topinkami a gorgonzolou

Více

 

Související články

Neobyčejný květák a jeho všestranné využití při vaření
  • Tipy a triky

Neobyčejný květák a jeho všestranné využití při vaření

Není to obyčejná surovina! Květák umí překvapit svou všestranností. Má dokonalou jemnou chuť a pokrmům dodá prospěšné látky. V receptech hravě nahradí maso, ale třeba i mouku. Nechte se námi inspirovat netradičním pojetím karfiolu. ...
Příběhy tří slavných salátů: Waldorf, Niçoise a Caesar
  • Novinky a zajímavosti

Příběhy tří slavných salátů: Waldorf, Niçoise a Caesar

Když si připravit salát, tak světově. Přinášíme vám tři saláty, které si můžete vychutnat po celém světě. Jejich věhlas je stejně rozšířený jako jejich varianty. Možná vás překvapí, že obyčejný salát dokáže vzbudit vášnivé i nenávistné...

Obchod Apetit