Nechte troubu odpočinout! Připravte si osvěžující nepečené dezerty s ovocem ze zahrady
Přemýšlíte, jak nejlépe zužitkovat letní ovoce ze zahrádky, sadu nebo lesa? Na klasické dezerty často není v horkých letních dnech ani pomyšlení. To pravé sladké potěšení přinesou nepečené dezerty z letního ovoce, které osvěží a spolehlivě uspokojí chuť na sladké.
Je jen na vás, jak je osladíte a zda vůbec. Záleží také na výběru ovoce. Pokud připravujete nepečený dezert z jahod, přílišné doslazování nebude potřeba.
Naopak rybíz by bez cukru, medu či sirupu byl až příliš kyselým osvěžením. Ať už na vás doma čekají sluncem vyhřáté jahody, meruňky, broskve, šťavnatý angrešt nebo jste si z lesa donesli borůvky, naše recepty na nepečené dezerty vás inspirují.
Vsaďte na klasiku s cheesecakem a tiramisu
Chystáte občerstvení na letní párty a přemýšlíte, co sladkého připravit? Zkuste připravit tradiční a oblíbené dezerty, aniž byste museli zapínat troubu.
- Recept na nepečený cheesecake zpravidla zahrnuje přípravu korpusu z drcených sušenek s rozpuštěným máslem a lahodné krémové vrstvy. Když jemný krém ještě zkombinujete s letním ovocem, ať už rozmixovaným nebo s přiznanými kousky, vznikne ten nejlepší letní dezert. Vyzkoušejte třeba náš recept na borůvkový nebo jahodový cheesecake.
- Milovníci italských dezertů si přijdou na své s ovocným tiramisu. Využít můžete letní ovoce od června až do září. Skvělou kombinaci tvoří tiramisu s jahodami, malinami nebo tropickým ovocem.
- Máte-li chuť na klasický nepečený dort s ovocem, pak byste rozhodně neměli minout osvědčený recept na ovocný dort s mátou. Vedle rozhodně nesáhnete ani s klasikou ze zakysané smetany nebo oblíbeným jablečným dortem s pudinkem.
Zmrzliny, nanuky a sorbety v horkých dnech
Můžeme zmrzlinu zařadit mezi nepečené dezerty? Určitě ano! Příprava je totiž dost podobná jako u nepečených dortů, jen na ztuhnutí není potřeba lednice, ale mrazák. Stačí rozmixovat ovoce se smetanou, jogurtem nebo kokosovým mlékem a dokonalý letní dezert je na světě.
- Mezi evergreeny začátku léta patří jahodová zmrzlina ze smetany crème fraîche. Po sklizni jahod přichází na řadu červencovým sluncem prohřáté borůvky. Tuhle borůvkovou zmrzlinu v obchodech rozhodně neseženete. Fantazii se meze nekladou a kombinovat můžete třeba broskve s rybízem nebo maliny s mátou a bílým rumem.
- Víte, čím se liší sorbet od zmrzliny? Vše podstatné se dozvíte v našem článku. Pokud vás láká letní osvěžení v podobě ovocného sorbetu, pak neváhejte a vyzkoušejte meruňkovo-bezový, jahodový, malinový, hruškový či borůvkový sorbet.
- Barevné nanuky nemusí být jen z obchodu. Vyzkoušejte domácí nanuky pro děti i dospělé z pouhých pár ingrediencí. V tropických dnech vás dokonale osvěží snídaňový smoothie nanuk. Na svačinku si dopřejte lehký nanuk s bobulovitým ovocem a další neodolatelné nanuky, které vás zaručeně osvěží a potěší vaše chuťové pohárky při chutích na sladké.
Náš tip!
Připravte si mražený raw dort bez cukru, mléka, vajec a mouky, zkrátka to pravé letní osvěžení (nejen) pro vegany.
- Korpus můžete vytvořit z kešu ořechů přes noc namočených ve vodě a rozmixovaných, nebo datlové pasty.
- Na ovocnou vrstvu se hodí jakékoli letní ovoce rozmixované s kokosovým, mandlovým či ovesným nápojem a ořechy (předem namočenými ve vodě).
- K doslazení raw dortu můžete použít javorový sirup.
Jednotlivé vrstvy je třeba mrazit postupně. Až bude zmrzlý korpus, přidejte ovocnou vrstvu a zamrazte. Hotový raw dort nechte alespoň 4 hodiny mrazit. Před podáváním nechte mírně povolit.