Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené brambory aneb Nejlepší jednoduchá večeře za pár korun

Zapečené brambory aneb Nejlepší jednoduchá večeře za pár korun
ZDROJ: Apetit

Zapečené brambory jsou ‚zhmotněním dobra‘. Dokonale chutnají, jejich příprava je snadná a přidat do nich můžete celou řadu oblíbených surovin: smetanu, vajíčko, slaninu, klobásu, bylinky nebo sýry všeho druhu. Gratinované, zapečené či francouzské brambory jsou nejlepším rychlým pokrmem.

Brambory tvořily základ našeho středoevropského jídelníčku vždy – ať v dobách hojnosti nebo když lidi sužoval hlad a nouze. Skutečností zůstává, že jejich oblíbenost je nehynoucí a může za to i fakt, že jsou dokonale přizpůsobivé.

  • Zapečené nebo gratinované brambory představují jen jednu z mnoha podob. Zaslouží si však svou dávku pozornosti.
  • Gratinování je kulinářská úprava, kterou bychom jednoduše mohli nazvat zapékáním. U gratinování je stěžejní, aby při něm vznikla křupavá krustička. Ta se nejsnáz vytvoří, když zapékané suroviny posypeme sýrem. Dobře funguje také například drobenka z rozdrobeného pečiva smíchaného s máslem a bylinkami.
  • Gratinovat lze brambory, brokolici či jinou zeleninu, ale také těstoviny nebo ryby. 

S čím zapékat brambory?

K zapékání se víc hodí brambory moučnaté než salátové. Ochotněji vsáknou přidané tekutiny a během pobytu v troubě se s ostatními surovinami snadno propojí.

Pokud připravujete gratinované brambory jako přílohu jenom v kombinaci s máslem či smetanou, můžete použít na tenko nakrájené syrové brambory. Použitím předvařených brambor však zapékání významně urychlíte.

  • Zapékací mísu nebo pekáček vždy předem vymažte hojnou vrstvou másla nebo sádla
  • Čím mělčí zapékací mísa, tím víc opečené krustičky získáte a tím méně času bude na propečení potřeba.
  • Brambory si skvěle rozumí s máslem, smetanou i rozšlehaným vajíčkem.
  • Kousky brambor můžete promíchat nebo proložit uzenou slaninou či jinými uzeninami, restovanými kousky masa, houbami, pokrájeným vejcem na tvrdo, předvařenou další zeleninou (brokolice, květák, kořenová zelenina) či kysaným zelím.
  • Sýr můžete použít jakýkoli, brambory unesou všechny chuťové sýrové výstřelky: modrý sýr, zrající sýr, camembert, eidam, gouda i ementál nebo mozzarella – cokoli, co máte doma v lednici!
  • Nemáte-li čas brambory předem uvařit a zároveň nechcete čekat celou věčnost na propečení syrových brambor, vyzkoušejte ‚trik‘ s mikrovlnkou. Oškrábané syrové brambory propíchejte na několika místech nožem a vložte na 5 minut do mikrovlnné trouby. Zahřívejte je na plný výkon. Napůl uvařené brambory pak rozkrájejte na plátky a dejte zapéct.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč