Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Nejlepší kombinace masa a vína aneb maso na víně

Nejlepší kombinace masa a vína aneb maso na víně

Víno nemusí být pouze nápoj. Nebojte se ho použít jako ingredienci při vaření! Víno, ať už červené nebo bílé, dodá jídlu jedinečnou chuť a skvěle si rozumí s masem. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty v podobě masa na víně!

 

Všechna jídla se bez vína obejdou, některá ale bez něj nikdy nebudou stoprocentní. Nepodceňujte výběr vína, se kterým se chystáte vařit. Nejlepší je řídit se radou, že do jídla přijde takové víno, které byste si sami nalili do sklenky. Přidávání vína do vaření má však i další pravidla. 

  • Polosuchá a suchá vína si na talíři nejvíce rozumí se slanými pokrmy.
  • Sladká vína se přidávají do dezertů.
  • Portské a jiná dezertní vína jsou nejlepší v kombinaci s kachním nebo drůbežím masem, ale hodí se i k bažantovi nebo perličce.

Při přípravě pokrmů se alkoholu vypaří, zůstane však po něm vůně a specifická chuť

  • Pokud by se přihodilo, že nemáte po ruce víno, můžete jej nahradit napříkad rozředěným octem nebo vývarem s kapkou citronové šťávy.

Která barva k čemu?

K hovězímu masu a do těžších, hutnějších pokrmů (nejčastěji masových) se hodí červené víno. Maso díky němu získá nezaměnitelnou chuť. Při pomalém pečení a dušení vás po dlouhém čekání odmění chutné, měkké a křehké maso plné chuti.

  • Jedním z nejznámějších receptů s červeným vínem je hovězí po burgundsku. Recept pochází z Francie, kde se vínem rozhodně nešetří. 
  • Dalším typickým francouzským receptem je coq au vin, tedy kohout na víně, který se rovněž typicky připravuje z burgundského červeného. Na výsluní popularity vynesla recept americká kuchařka Julia Child.

Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Více

Suchá bílá vína se skvěle hodí do lehčích jídel, jako jsou pokrmy z drůbeže, vepřového masa, darů moře nebo zeleniny.

  • Jiskřivost, svěžest a acidita bílého vína se dokonale hodí například do rychlých omáček k rybám nebo minutkovému masu. 

Obchod Apetit