Nejlepší pomazánky na silvestrovskou oslavu: 33 tipů, ze kterých si vybere každý
Co by to bylo za silvestrovskou party bez bohatého občerstvení? Chlebíčky, chuťovky, ale především nejrůznější pomazánky tvoří neodmyslitelnou součást sváteční tabule. Jsou snadné na přípravu, dají se přizpůsobit chutím hostů a výborně se hodí snad ke všem typům pečiva. Proto jsme pro vás připravili recepty na domácí pomazánky, ze kterých si svého favorita jistě najdete.
Proč jsou pomazánky ideální na Silvestra?
Pomazánky jsou univerzálním občerstvením, které můžete servírovat na mnoho způsobů – jako předkrm, hlavní součást rautu nebo doplněk k dalším pochutinám. Díky své jednoduché přípravě a nekonečným možnostem kombinací ingrediencí jsou stálicí nejen silvestrovských oslav.
-
Rychlá příprava: Většinu pomazánek zvládnete připravit za pár minut, což oceníte zejména během hektického silvestrovského dne. Navíc si je můžete nachystat i den dopředu a získat tím víc času pro přátele a rodinu.
-
Žádné krájení: Pomazánky většinou nevyžadují žádné speciální kuchařské dovednosti či techniku. Často si vystačíte s tyčovým mixérem nebo food procesorem, který všechny suroviny vyšlehá v dokonale hladký krém.
-
Variabilita: Můžete experimentovat s chutěmi – někdy stačí zvolit jeden základ a z něj pomocí dalších surovin vytvořit plno jiných variant. Vyzkoušejte třeba velmi oblíbené variace tvarohových pomazánek.
-
Minimum surovin: Naprosto fantastickou pomazánku mnohdy zvládnete bez velkého nákupu. Podívejte se do ledničky, prohledejte spíž a pusťte se do díla.
Nejoblíbenější typy pomazánek
1. Klasické pomazánky
Mezi nejoblíbenější klasické pomazánky jednoznačně patří česneková. Jednak pro svou superrychlou přípravu, ale také pikantní chuť, která se náramně hodí k pivu a dalším alkoholickým nápojům. Kromě té tradiční ze sýra, tvarohu a majonézy vyzkoušejte i její luxusnější variantu z pečeného česneku. Uvítají ji především ti, kteří česnek milují, ale jeho aroma je pro ně příliš silné.
- Pokud chcete na silvestrovské pohoštění připravit vajíčkovou pomazánku, doporučujeme její nepříliš výraznou chuť vylepšit například špetkou chilli, nakrájenými jalapeňo papričkami nebo nasekanými olivami.
- Podobné je to také se sýrovou pomazánkou. V tomto případě je lepší volit výrazné sýry, jako pivní nebo sýr s modrou plísní.
2. Rybí pomazánky
Troufáme si tvrdit, že v těsném závěsu za česnekovou je další favoritka, a to rybičková pomazánka. Sardinky v konzervě do receptu neodmyslitelně patří, ale zkuste je tentokrát vyměnit za uzenou makrelu nebo sledě. Tučná ryba i kouřové aroma dodá pomazánce z uzené makrely neodolatelný chuťový tón. Plátky cibulky a malé nakládané okurčičky cornichon už jen tuto symfonii doladí k dokonalosti.
-
Tuňáková pomazánka je další variací na rybičkové téma, především pro milovníky jemných chutí a hedvábné konzistence.
-
Pomazánku, nebo ještě lépe tatarák, můžete připravit také z lososa. Silvestr rozhodně patří mezi vítané příležitosti, kdy si tuto delikatesu připravit.
3. Veganské pomazánky
Jak potěšit vegany nebo ty, kteří preferují lehčí pohoštění? Vyzkoušejte luštěninové pomazánky. Klasický cizrnový hummus nebo pomazánka z bílých fazolí je určitě nadchnou. Skvělou alternativou jsou také nejrůznější pesta nebo jednoduché pomazánky ze zeleniny.
4. Exotické pomazánky
Silvestr a spousta hostů s nejrůznějšími chutěmi a preferencemi jsou bezvadnou příležitostí otestovat i některé nové recepty, které by vaše rodina jinak odmítla. Od avokádového guacamole, které můžete připravit na nespočet způsobů, přes nejrůznější krémové variace s tahini. Rozhodně vyzkoušejte také tapenádu z černých oliv nebo lilkovou pomazánku baba ganouch.
5. Masové pomazánky
Jestli jste na Štěpána pekli kachnu, bůček nebo jiné maso a nesnědené zbytky máte v mrazáku, teď je ta pravá chvíle je vyndat. Rozemelte maso najemno, přidejte i výpek a promíchejte. Věřte, že tato masová pomazánka už víc nepotřebuje. Namažte ji na chleba, posypte jarní cibulkou, přidejte kozí rohy či kyselou okurku a uvidíte, jaký úspěch sklidíte.
Nebo si rovnou připravte slavné rillettes. Jediné, co k tomu potřebujete, je vepřové maso a alespoň 3 hodiny času. Právě díky pomalému pečení se maso začne krásně rozpadat a pak už ho stačí jen ledabyle vidličkou natrhat na kousky. Hotové dílo přendejte do sklenice a nechte vychladit. Recept je skutečně velmi jednoduchý a většinu práce za vás zvládne trouba nebo pomalý hrnec. Vy jen můžete dohlížet, jak se francouzská pochoutka blíží ke své dokonalosti.
Jak a s čím pomazánky servírovat
Na pečivu a krekrách
Pomazánky servírujte klasicky namazané na plátcích bílého pečiva, jako jsou rohlíky, bagety nebo tradiční chlebíčková veka. Nápaditě vypadají pomazánky na krekrách a slaných sušenkách. Jako ozdobu použijte nasekané zelené natě či microgreens.
Stylové pečivo
Pokud se vám zdá klasické pečivo příliš obyčejné a rádi byste se před svými hosty chtěli blýsknout, přendejte pomazánky nebo pěny do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a nastříkejte je do malých kremrolek z listového těsta. Efektní jsou také kanapky z listového těsta, které po ozdobení vypadají jako malé slané dortíčky. Stále to pro vás není dost? Pak vyzkoušejte gougères! Jsou to malé větrníčky z odpalovaného těsta, které se namísto sladkého krému plní nejrůznějšími slanými pěnami nebo velmi jemnými pomazánkami. Tímto francouzským pečivem rozhodně všem vyrazíte dech.
V miskách jako dip
Pomazánky podávejte ve stylových miskách, na dřevěných prkénkách nebo v jedlých „nádobkách“ – například ve vydlabaných rajčatech, paprikách nebo okurkách. Přidejte k nim krekry, tortilla chipsy, tvrdou zeleninu nakrájenou na hranolky nebo slané tyčinky, kterými si hosté mohou pomazánky nabírat a zároveň k nim přikusovat. Kombinace textur a chutí je rozhodně zaujme.
Nezapomeňte si připravit dostatek čerstvého pečiva a příloh, i to je součástí úspěchu každé pomazánky. Užijte si veselý Silvestr a chutný vstup do nového roku!
Zdroj informací: Apetit