Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší recepty na vepřové a hovězí maso z grilu: Připravte si dokonalý rostbíf nebo masové koule

Nejlepší recepty na vepřové a hovězí maso z grilu: Připravte si dokonalý rostbíf nebo masové koule
ZDROJ: Quaritsch Photography/Unsplash

Nadcházející dlouhé letní večery přímo vybízejí ke grilování. Ať už chystáte velkou grilovací party s přáteli, nebo chcete na grilu připravit rodinnou večeři, máme pro vás spoustu skvělých tipů a receptů, jak naložit a připravit ty nejlepší pokrmy z vepřového a hovězího masa na grilu.

Nemusíte být žádný zkušený grilmistr, s našimi tipy zvládne grilování každý! Stačí se jen rozhodnout, zda máte chuť na hovězí steak, žebra, burger, roastbeef, vepřovou kotletu, souvlaki nebo třeba masové koule a vybrat si ten správný recept dle vaší chuti.

Steak, burger nebo žebírka? Zjistěte, jak správně připravit jednotlivé pokrmy na grilu!

Ať už máte pořádný gril nebo patříte mezi nadšence do grilování na ohni, poradíme vám, jak vepřové a hovězí maso na grilu správně připravit. Každý druh masa totiž vyžaduje jinou péči a je nesmírně důležité dodržet pár základních pravidel.

  • Maso na steak vyndejte z lednice a nechte vždy alespoň hodinu dojít do pokojové teploty. Steak z vysokého roštěnce můžete namarinovat dle našeho receptu, ale klidně mu na grilu postačí jen přítomnost hrubozrnné soli a pár snítek rozmarýnu. Pro úpravu medium je ideální doba opékání 2–4 minuty z každé strany. 
  • Hovězí žebra naopak vyžadují delší marinování pro dokonalou chuť a křehkost. Žebra grilujte pozvolna při menší teplotě dle receptu klidně i hodinu. Nezapomeňte na průběžnou kontrolu.
  • Burger se zdá náročnější kvůli komponentům, které v celkovém dojmu hrají velkou roli. Pro zkušené proto doporučujeme přípravu domácích bulek a bbq omáčky. Na samotný burger budete potřebovat jen mleté hovězí maso, olivový olej, sůl a pepř. Stejně jako steak opékejte i burger na rozpáleném grilu cca 3–4 minuty z každé strany.
  • Roastbeef neboli česky rostbíf bývá oblíbenou součástí rautů a tyto tenké plátky růžového hovězího jsou skvělé jak teplé, tak i studené. Aby byl rostbíf správně křehký a vláčný, vyžaduje dvojí přípravu. Nejprve jej ze všech stran opečte na rozpáleném grilu, následně přesuňte na nepřímý středně silný žár a zaklopte na 40–50 minut
  • Mezi nejvhodnější druhy vepřového na gril patří krkovice, která se na grilu nevysuší a zůstane hezky šťavnatá. Vyzkoušejte ji ve formě řeckého souvlaki na dřevěné špejli. Na grilu stačí takto připravené špízy opéct 2–3 minuty z každé strany.
  • Masové koule na grilu jsou hitem grilovacích večírků. Na střední teplotě je opečte ze všech stran a podávejte s oblíbenou grilovací omáčkou.

Maso můžete vždy ještě zkontrolovat pomocí teploměru. Vnitřní teplota medium steaku by měla být okolo 61-65 °C, burgeru ideálně 70 °C a rostbíf by měl mít 62 °C. Další tipy najdete v jednotlivých receptech pod tímto článkem. 

Ta pravá příloha ke grilovanému masu!

Přemýšlíte, jak budete grilované maso podávat a co k němu servírovat? Když už je gril rozpálený, využijte ho co nejvíce a připravte i grilovanou přílohu! A pokud toužíte po opravdu komplexním zážitku chutí, můžete si vyhrát s čerstvou zeleninou, dipy či pečivem.

Co se hodí ke grilovanému masu?

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam