Nová registrace Zapomenuté heslo

Nenápadná hvězda českých zahrádek: Aromatický libeček dodá chuť polévkám, pomazánkám i masu

15. 7. 2024
Libeček
Image Professionals

Aromatický libeček se v dnešní době netěší takové oblibě jako jiné byliny, přesto je díky své výrazné chuti stálicí v kuchyních po celém světě. Sáhněte po něm při dochucování polévek, omáček či marinád. Zkuste svěží lístky rozmělnit v hmoždíři spolu se solí, libečková sůl bude vaší tajnou dochucovací zbraní!

Hledáme-li první zmínky o této bylině, vraťme se zpátky do starověkého Řecka, kde byl libeček oceňován pro své léčivé vlastnosti. Pomáhal při potížích s trávením, při respiračních obtížích nebo pro léčbu infekce močových cest.

Dnes je tato nenáročná rostlina, jejíž silná aromatická chuť připomíná celer, nejčastěji využívána právě jako náhrada celeru ve studených i teplých pokrmech.

  • Listy libečku jsou oblíbené pro dochucování polévek, omáček a marinád nejen na maso. Obzvláště voňavé je libečkové pesto. Skvělá je také libečková sůl, která i obyčejný chleba s máslem promění v pokrm de luxe. 
  • Semena se používají ve výrobě likérů a pro dochucení pečiva.

V některých regionech Podkrkonoší, kde je libeček hojně pěstován, je známá polévka ‚vopiška‘, ve které se používá libeček jako jedna z hlavních ingrediencí a dodává polévce specifickou chuť.

Polévka s libečkem, salátem, hráškem a okurkou

< 60 min
5(11x)
Přečíst recept

Důležitý pro ostatní

S rostoucí dostupností různých druhů bylin a koření se kulinářské preference posunuly směrem k novějším a exotičtějším chutím a libeček, tolik oblíbený v kuchyni našich babiček, byl zatlačen do pozadí. Jeho chuť totiž bývá považována za příliš dominantní ve srovnání s jemnějšími a univerzálnějšími bylinkami, jako je třeba petrželka nebo svěží bazalka.

Zaslouží si však větší pozornost. Své aroma může propůjčit nejen polévkám, ale také pečeným masům nebo jednoduchým pomazánkám, v nichž hraje důležitou roli. A může ji sehrát i ve vaší zahradě, kde má jednu zásadní funkci: je užitečný jako tzv. „nurse plant“, tedy rostlina, která pomáhá podporovat růst a zdraví jiných rostlin kolem sebe, například tím, že přitahuje užitečný hmyz nebo působí jako přirozený repelent proti škůdcům.

  • Jako ochranná rostlina pro odhánění škůdců a škodlivého hmyzu byl běžně pěstován už ve středověkých klášterních zahradách.
  • Jeho silné aroma se využívá též v kosmetice pro parfémování mýdel nebo třeba deodorantů.
  • V některých kulturách byl libeček také symbolem lásky a ochrany. Byl považován za rostlinu, která může ochránit před zlými duchy nebo přitáhnout pravou lásku k tomu, kdo ji nosí.

Ačkoliv je libeček známý hlavně ve středoevropské kuchyni, jeho použití je zaznamenáno i v některých částech Asie, kde je přidáván do speciálních čajových směsí a tradičních medicínských přípravků.

Zdroj: časopis Apetit – autorský článek pro časopis Apetit napsala Jana Kantorová

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Čerstvé bylinky Zdraví a výživa Sezona Libeček

Podobné kolekce receptů

Související články

Pažitka

Pažitka: Zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak. Poradíme, jak ji pěstovat

Pažitku dobře známe jako bylinu s dlouhým stonkem, jejíž květ může být pro svou příjemnou fialovou barvu krásnou ozdobou zahrady. Nejen stonek, ale i květy pažitky jsou jedlé a můžete je použít třeba na ozdobu svěžích salátů. Pažitka patří mezi byliny nenáročné na pěstování a pyšní se též bohatou výživovou hodnotou. Podívejte se na naše dnešní tipy, jak pažitku pěstovat, kdy sklízet a proč by měla být součástí našeho jídelníčku.