Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

29 nejlepších receptů na nepečené cukroví na poslední chvíli: Připravte si doutníčky, mozartovy koule, čertíky a dalších 29 druhů

29 nejlepších receptů na nepečené cukroví na poslední chvíli: Připravte si doutníčky, mozartovy koule, čertíky a dalších 29 druhů
ZDROJ: Apetit

Vánoce už klepou na dveře a vy jste nestihli upéct žádné cukroví? Nebo vám v tu nejméně vhodnou chvíli vypověděla službu trouba? Nevadí! Máme pro vás hned 29 nápadů na nepečené cukroví, kterým zaručeně zabodujete! 

 

Některé vánoční cukroví je nutné péct v dostatečném předstihu, aby se stihlo takzvaně rozležet, zkřehlo nebo změklo. Naopak nepečené druhy je nejlepší připravovat na poslední chvíli. Dlouhodobé skladování nepečenému cukroví neprospívá, a navíc hrozí, že by pro svou lahodnou chuť do Štědrého dne nevydrželo!

Výhody nepečeného cukroví

  • Mnohdy si vystačíte se základními ingrediencemi (čokoláda, kakao, moučkový cukr, piškoty atd.)
  • Do některých druhů můžete použít zbytky (rozlámané pečené cukroví, zbytky čokolády, oříšků, kokosu, krémů atd.)
  • Nepotřebujete vykrajovátka, plechy ani rozehřívat troubu!

Vosí hnízda

Neboli včelí úly nesmí chybět na žádné vánoční etažérce. Přestože není vůbec jasné odkud pochází, v našich receptářích se zabydlely. Tyto kakaové kužely plněné likérovým krémem na piškotu nebo lineckém kolečku se v posledních letech dočkaly řady obměn.

  • Nejenže se objevují bezlepkové varianty z ořechů, kokosu nebo kukuřičných piškotů, ale výrobci formiček pro toto cukroví vymýšlí nejrůznější tvary (vánoční stromeček, zvoneček, sněhulák, ale i velikonoční zajíc, vejce, kuře atd.)

Jak si ulehčit výrobu vosích hnízd

  • Piškoty rozdrťte ve food processoru nebo v mixéru.
  • Když k drobkům přidáte i zbytek ingrediencí a snížíte food processoru otáčky, vytvoříte těsto, aniž byste si umazali ruce.
  • Malý kousek těsta vmáčkněte do formičky a udělejte do něj důlek prstem nebo vařečkou.
  • Otvor naplňte likérovou náplní, kterou jste si přendali do sáčku s ustřiženou špičkou.
  • Uzavřete piškotem nebo lineckým kolečkem a úl vyklopte.

Jak vyklopit vosí hnízda

Záleží na formičce, kterou jste si vybrali. Hůř se úly vyndávají z těch, které jsou vcelku. V takovém případě je nutné s hranou naplněné formičky několikrát bouchnout, aby cukroví vypadlo. S rozevírací formičkou se pracuje lépe, i přesto zde hrozí, že při rozevírání se může úl roztrhnout na dvě půlky.

  • Tajemstvím úspěchu je správná konzistence těsta. Pokud v něm bude příliš tekutiny (mléko, rum), těsto se bude na formičky lepit. V takovém případě přidejte víc piškotových drobků.
  • Formičku před každým plněním vysypejte moučkovým cukrem.

Čokoládové truffles

U nás je známe pod českým názvem čokoládové lanýže. Tyto nepravidelné hrudky jsou jemné a plné čokoládové chuti.

Svůj název získaly opravdu podle vzácné houby. Až budete hrudky tvořit, nesnažte se dělat z nich pravidelné kuličky. Tvar má být nedokonalý, aby co nejvíce připomínal opravdové lanýže!

  • Základem je ganache, kterou připravíte tak, že v jednom díle horké smetany ke šlehání rozpustíte dva díly kvalitní vysokoprocentní čokolády.
  • Abyste dosáhli požadované jemnosti, přimíchejte ještě trošku másla.
  • Hotovou ganache vlijte do nádoby a dejte ideálně přes noc do ledničky ztuhnout.
  • Potom pomocí lžičky odkrajujte malé kousky čokoládové hmoty, které následně obalte v kakau, kokosu, čokoládových hoblinkách a prachu z lyofilizovaného ovoce.
  • Pokud si troufnete jít ještě dál, obalte je v pepři, sladkém kari, paprice nebo do kakaa přisypte trochu chilli.

Čím truffles ochutit?

  • kapkou alkoholu –⁠ brandy, rum, whisky
  • kůrou z citrusů –⁠ citron, limetka, pomeranč
  • kandovaným ovocem
  • kořením –⁠ kardamon, skořice, vanilka, chilli

Čokoládová tlačenka

Přesto, že na řezu vypadá jako skutečná zabijačková pochoutka, nenechte se odradit. Kombinace piškotu, kakaa a rumu je skutečně neodolatelná. V případě, že byste chtěli vyzkoušet bezlepkovou variantu, vyměňte klasické piškoty za kukuřičné.

Kuličky na milion způsobů

Tyto kuličky můžete vytvořit ze všeho, co máte zrovna po ruce. Ať už vám zbyl moučkový cukr z obalování vanilkových rohlíčků, rozlámané kousky cukroví, krém, kokos, oříšky, čokoláda, z toho všeho můžete vyrobit úplně nový a stejně chutný druh cukroví.

  • Nebo můžete vsadit na ty osvědčené. Ať už to jsou kokosové, rumové, mandlové, Mozartovy nebo jiné koule, všechny budou stejně chutné.

Jak nepečené cukroví skladovat

  • Skladujte ho v chladné místnosti, na balkoně nebo v lednici.
  • Používejte kvalitní suroviny s dlouhou trvanlivostí.
  • Na talířek ho doplňujte častěji po méně kusech. V teple by se mohlo roztéct nebo také zkazit.
  • Pár kapek alkoholu zajistí konzervaci a cukroví pak vydrží déle.

Pokud vám už fantazie nepracuje tak jako na začátku pečící horečky, nechte se inspirovat některým z našich receptů. Věříme, že si vyberete.

Skryt pre seznam
Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč