Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nepečené cukroví: Vosí hnízda, nepečené kuličky i čokoládovou tlačenku zvládnete na poslední chvíli i s miminem času a zkušeností

Nepečené cukroví: Vosí hnízda, nepečené kuličky i čokoládovou tlačenku zvládnete na poslední chvíli i s miminem času a zkušeností
ZDROJ: Apetit

Nepečené cukroví je díky své jednoduchosti ideální pro každého – začátečníky, zaneprázdněné kuchaře i ty, kteří rádi objevují nové chuťové kombinace. Stačí pár základních ingrediencí, osvědčený recept a během chvíle vytvoříte efektní a chutné dobroty, které ozdobí každý sváteční stůl.

Základní suroviny na nepečené cukroví

Základem většiny receptů na nepečené cukroví jsou jednoduché ingredience: drcené piškoty, sušenky, mleté ořechy, sušené ovoce, máslo nebo kokos. Často se využívá i čokoláda nebo kondenzované mléko, které slouží jako pojivo a dodává dezertům jemnou strukturu. U veganských variant můžete místo klasického másla použít másla ořechová nebo kokosový olej, a cukr vyměnit za med nebo datlový či jiný sirup.

Nepečené cukroví můžete připravit i na poslední chvíli, což ocení především ti, kteří nestíhají. Ale také představuje rafinovaný způsob, jak využít všechny zbytky z pečení vánočního cukrovírozlámané kousky, nevyužitou rozpuštěnou čokoládu, krémy do cukroví, nasekané ořechy nebo moučkový cukr z vanilkových rohlíčků. Všechny tyto ingredience můžete nenápadně zapracovat do nových receptů a připravit další nepečené pochoutky.

Nepečené kuličky

Troufáme si tvrdit, že nepečené kuličky zvládnou i naprostí začátečníci. Jsou jednoduché na přípravu a neskutečně variabilní. Na nepečené kuličky často ani recept nepotřebujete, stačí smíchat směs suchých a mokrých surovin tak, aby vám chutnala a přitom držela pohromadě. Vyzkoušejte kombinaci drcených ořechů, piškotů (nebo rozlámaného cukroví), kakaa a tuzemského rumu pro tradiční variantu, nebo sáhněte po zdravější alternativě z datlí, kokosu a ovesných vloček.

  • Hotové kuličky obalte v kakau, sekaných oříšcích nebo třeba sezamových semínkách. Také je můžete namočit do čokolády.
  • Po zatuhnutí přendejte kuličky do papírových košíčků, ve kterých je také servírujte na sváteční stůl.

Kokosové kuličky

Oblíbené jsou především jednoduché kokosové kuličky, které připomínají slavnou pralinku „Raffaello“. Na jejich výrobu smíchejte slazené kondenzované mléko se strouhaným kokosem a chcete-li, vmáčkněte dovnitř blanšírovanou mandli. Pro jinou chuťovou variantu zkuste do směsi přidat kakao nebo trochu instantní kávy. Směs pak stačí vytvarovat do kuliček, obalit v kokosu, mletých pistáciích nebo kakau a uložit do lednice.

Nepečené cukroví z piškotů a sušenek

Drcené piškoty jsou dalším častým základem nepečených receptů. Nejčastěji se jedná o klasické dětské piškoty, ale můžete použít i jejich bezlepkovou variantu nebo obyčejné máslové sušenky. Často úplně stejnou funkci zastanou také rozlámané nebo liché kousky vánočního cukroví.

Čokoládová tlačenka

Jestli vám zbyly nasekané ořechy, rozlámané kousky cukroví a v misce zatuhlá čokoláda, pak je čokoládová tlačenka bezvadnou volbou. I z těchto zdánlivě nezajímavých zbytků můžete přichystat další druh nepečeného cukroví. Vše stačí smíchat, vytvarovat váleček, zabalit do potravinářské fólie a nechat zatuhnout v lednici. Před servírováním se krájí na plátky, přičemž mozaika na řezu připomíná klasický salám či tlačenku

Čokoládové lanýže

Nepečené cukroví z pouhých dvou surovinčokolády a šlehačky – připravíte téměř bez námahy. Jen je nutné počítat s tím, že čokoládová ganache potřebuje zatuhnout, proto ji připravte alespoň den předem. Z čokoládové hmoty vytvarujte kousky, které obalte v kakau, nasekaných ořechách, sezamovém nebo konopném semínku. Tyto lahodné čokoládové kousky jsou ideální také jako jedlý dárek.

Nepečené cukroví z kondenzovaného mléka

Kondenzované mléko je další oblíbenou surovinou pro nepečené cukroví. Dokáže skvěle spojit jednotlivé ingredience a vytvoří kompaktní hmotu pro snadné tvarování. Pokud potřebujete karamelové kondenzované mléko, dnes si ho můžete koupit již hotové. Snadno ho však připravíte i doma – vložte plechovku slazeného kondenzovaného mléka do hrnce s vodou a vařte na mírném plameni asi hodinu.

Vosí hnízda, nebo také včelí úly z kondenzovaného mléka

Kondenzované mléko je také součástí některých receptů na vosí hnízda. Právě díky němu úlky dobře drží svůj tvar a zůstávají jemné a vláčné i několik dní po přípravě. Navíc má náplň s kondenzovaným mlékem hladkou konzistenci, která nejen usnadňuje plnění, ale svou chutí může připomínat vaječný likér. Použít můžete jak klasické, tak karamelové kondenzované mléko, pokud chcete úlkům dodat ještě intenzivnější a výraznější chuť.

Cukroví z datlí a sušeného ovoce

Sušené ovoce, jako jsou datle nebo rozinky nabízí další zajímavou možnost. Datle rozmixujte na pastu, smíchejte s ořechy a kokosem a vytvořte zdravější kuličky. Dochutit je můžete kakaem, matcha čajem nebo obalit v lyofilizovaném ovoci. Tyto ‚fit kuličky‘ skladujte v uzavíratelné krabičce v lednici.

Tipy pro dokonalé nepečené cukroví

  • Většina nepečeného cukroví se uchovává v lednici a vydrží čerstvá několik dní. Pro delší skladování lze některé druhy i zamrazit.
  • Pokud se směs příliš lepí, pomůže ji vychladit nebo přidat další suché ingredience, jako jsou ořechy nebo drcené sušenky.
  • Aby bylo cukroví ještě efektnější, zkuste přidat čokoládovou polevu, jedlé perličky nebo nasekané ořechy.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova