Do 15 minut
Velmi snadné
Nepečené cukroví je díky své jednoduchosti ideální pro každého – začátečníky, zaneprázdněné kuchaře i ty, kteří rádi objevují nové chuťové kombinace. Stačí pár základních ingrediencí, osvědčený recept a během chvíle vytvoříte efektní a chutné dobroty, které ozdobí každý sváteční stůl.
Základem většiny receptů na nepečené cukroví jsou jednoduché ingredience: drcené piškoty, sušenky, mleté ořechy, sušené ovoce, máslo nebo kokos. Často se využívá i čokoláda nebo kondenzované mléko, které slouží jako pojivo a dodává dezertům jemnou strukturu. U veganských variant můžete místo klasického másla použít másla ořechová nebo kokosový olej, a cukr vyměnit za med nebo datlový či jiný sirup.
Nepečené cukroví můžete připravit i na poslední chvíli, což ocení především ti, kteří nestíhají. Ale také představuje rafinovaný způsob, jak využít všechny zbytky z pečení vánočního cukroví – rozlámané kousky, nevyužitou rozpuštěnou čokoládu, krémy do cukroví, nasekané ořechy nebo moučkový cukr z vanilkových rohlíčků. Všechny tyto ingredience můžete nenápadně zapracovat do nových receptů a připravit další nepečené pochoutky.
Troufáme si tvrdit, že nepečené kuličky zvládnou i naprostí začátečníci. Jsou jednoduché na přípravu a neskutečně variabilní. Na nepečené kuličky často ani recept nepotřebujete, stačí smíchat směs suchých a mokrých surovin tak, aby vám chutnala a přitom držela pohromadě. Vyzkoušejte kombinaci drcených ořechů, piškotů (nebo rozlámaného cukroví), kakaa a tuzemského rumu pro tradiční variantu, nebo sáhněte po zdravější alternativě z datlí, kokosu a ovesných vloček.
Oblíbené jsou především jednoduché kokosové kuličky, které připomínají slavnou pralinku „Raffaello“. Na jejich výrobu smíchejte slazené kondenzované mléko se strouhaným kokosem a chcete-li, vmáčkněte dovnitř blanšírovanou mandli. Pro jinou chuťovou variantu zkuste do směsi přidat kakao nebo trochu instantní kávy. Směs pak stačí vytvarovat do kuliček, obalit v kokosu, mletých pistáciích nebo kakau a uložit do lednice.
Drcené piškoty jsou dalším častým základem nepečených receptů. Nejčastěji se jedná o klasické dětské piškoty, ale můžete použít i jejich bezlepkovou variantu nebo obyčejné máslové sušenky. Často úplně stejnou funkci zastanou také rozlámané nebo liché kousky vánočního cukroví.
Jestli vám zbyly nasekané ořechy, rozlámané kousky cukroví a v misce zatuhlá čokoláda, pak je čokoládová tlačenka bezvadnou volbou. I z těchto zdánlivě nezajímavých zbytků můžete přichystat další druh nepečeného cukroví. Vše stačí smíchat, vytvarovat váleček, zabalit do potravinářské fólie a nechat zatuhnout v lednici. Před servírováním se krájí na plátky, přičemž mozaika na řezu připomíná klasický salám či tlačenku.
Nepečené cukroví z pouhých dvou surovin – čokolády a šlehačky – připravíte téměř bez námahy. Jen je nutné počítat s tím, že čokoládová ganache potřebuje zatuhnout, proto ji připravte alespoň den předem. Z čokoládové hmoty vytvarujte kousky, které obalte v kakau, nasekaných ořechách, sezamovém nebo konopném semínku. Tyto lahodné čokoládové kousky jsou ideální také jako jedlý dárek.
Kondenzované mléko je další oblíbenou surovinou pro nepečené cukroví. Dokáže skvěle spojit jednotlivé ingredience a vytvoří kompaktní hmotu pro snadné tvarování. Pokud potřebujete karamelové kondenzované mléko, dnes si ho můžete koupit již hotové. Snadno ho však připravíte i doma – vložte plechovku slazeného kondenzovaného mléka do hrnce s vodou a vařte na mírném plameni asi hodinu.
Kondenzované mléko je také součástí některých receptů na vosí hnízda. Právě díky němu úlky dobře drží svůj tvar a zůstávají jemné a vláčné i několik dní po přípravě. Navíc má náplň s kondenzovaným mlékem hladkou konzistenci, která nejen usnadňuje plnění, ale svou chutí může připomínat vaječný likér. Použít můžete jak klasické, tak karamelové kondenzované mléko, pokud chcete úlkům dodat ještě intenzivnější a výraznější chuť.
Sušené ovoce, jako jsou datle nebo rozinky nabízí další zajímavou možnost. Datle rozmixujte na pastu, smíchejte s ořechy a kokosem a vytvořte zdravější kuličky. Dochutit je můžete kakaem, matcha čajem nebo obalit v lyofilizovaném ovoci. Tyto ‚fit kuličky‘ skladujte v uzavíratelné krabičce v lednici.
Zdroj informací: Apetit