Nepropásněte čerstvé fíky! Jsou přirozeně sladké a skvělé do koláčů, salátů nebo jako doplněk k sýru a šunce
Fíky mají právě teď svou sezonu a i přesto, že se jedná o exotické ovoce, stále častěji se s nimi můžete setkat v nabídce tuzemských supermarketů a za rozumnou cenu. Čerstvé fíky jsou medově sladké, jemné a báječně se hodí do mnoha receptů teplé i studené kuchyně – od dezertů, přes saláty až po hlavní jídla. Jak jíst čerstvé fíky a co s těmi sušenými?
Fíky: jak vypadají a kde je nejlépe skladovat
Fíky jsou malé plody hruškovitého tvaru, s jemnou tenkou slupkou, která může mít různé barvy – od zelené, přes fialovou až po černou. Uvnitř se skrývá sladká, měkká dužina, plná drobných jedlých semínek. Zralé fíky jsou velmi křehké a rychle se kazí, proto je snězte co nejdříve po nákupu.
- Jemně otřete slupky vlhkým hadříkem, pokud je stonek tvrdý, odřízněte ho.
- Skladovat je můžete v lednici, jednotlivě zabalené do papírových utěrek, aby se neotloukly.
- Protože fíky nejlépe chutnají, když mají pokojovou teplotu, alespoň hodinu před konzumací je z lednice vyndejte.
- Pokud si koupíte mírně nedozrálé fíky, uchovávejte je mimo lednici, aby dozrály.
Čerstvé fíky: k sýrům, šunkám i do koláčů
Čerstvé fíky jsou jemné, nepříliš šťavnaté a přesto plné sladké až medové chuti. Nejčastěji jsou k dispozici během pozdního léta a právě teď na podzim. Čerstvé fíky můžete jíst samotné, rozkrojené na poloviny, nebo si je vychutnat rozpečené s pistáciemi a pomerančem. Přidejte je do snídaňových kaší, k müsli a jogurtu nebo plátky fíků položte na pečivo namazané smetanovým sýrem.
Výborně se hodí do salátů, k sýrům a ořechům, sušené šunce nebo jako doplněk malého slaného pohoštění. Při konzumaci čerstvých fíků se nemusíte obávat ani slupky, která je jedlá a navíc obsahuje mnoho cenných živin.
Čerstvé fíky jsou perfektní surovinou pro přípravu dezertů a můžete je podobně jako třeba hrušky nebo jablka použít pro přípravu lahodných pečených koláčů. Obrácený fíkový dort nebo čokoládovo-fíková buchta jsou toho jasným důkazem. Pokud nakrájíte čerstvé fíky na klínky, vynikne jejich úchvatná kresba, která je jako stvořená pro dekorování slavnostních dortů.
Sušené fíky: Energetická bomba
Protože čerstvé fíky velmi rychle podléhají zkáze, sušení je skvělý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost. Sušení zvýrazňuje jejich sladkost a zároveň koncentruje obsah vlákniny, minerálů a vitamínů. Jsou vynikajícím zdrojem rychlé energie během dne nebo jako zdravá alternativa sladkostí.
Sušené fíky můžete jíst samotné nebo je nakrájet a přidat do cereálií, müsli tyčinek, sušenek nebo jimi zvýraznit slané pečivo. Díky svému sladkému charakteru mohou fíky podobně jako datle nahradit cukr v mnoha receptech, obzvláště na nepečené zdravé dezerty.
Fíky: Plody s bohatou historií
- Fíkovníky patří mezi nejstarší pěstované ovocné stromy. Pocházejí z oblasti Blízkého východu a Středomoří, kde jsou známy již po tisíciletí.
- Pro Řeky byly fíky významným zdrojem potravy a také cenným zbožím, kvůli kterému přijali zvláštní zákony regulující jejich vývoz.
- Řekové podávali fíky jako potravu svým otrokům.
- Slavná antická báje vypráví o tom, že právě ve stínu fíkovníku byla nalezena dvojčata Romulus a Remus, kterých se následně ujala vlčice a vychovala je.
- U Sparťanů nesměly chybět na slavnostních stolech.
Zdroje informací: Apetit, Bbcgoodfood.com, Britannica.com