Nová registrace Zapomenuté heslo

Nepropásněte čerstvé fíky! Jsou přirozeně sladké a skvělé do koláčů, salátů nebo jako doplněk k sýru a šunce

7. 10. 2024
Fíkový koláč s mascarpone
Apetit

Fíky mají právě teď svou sezonu a i přesto, že se jedná o exotické ovoce, stále častěji se s nimi můžete setkat v nabídce tuzemských supermarketů a za rozumnou cenu. Čerstvé fíky jsou medově sladké, jemné a báječně se hodí do mnoha receptů teplé i studené kuchyně – od dezertů, přes saláty až po hlavní jídla. Jak jíst čerstvé fíky a co s těmi sušenými?

Fíky: jak vypadají a kde je nejlépe skladovat

Fíky jsou malé plody hruškovitého tvaru, s jemnou tenkou slupkou, která může mít různé barvy – od zelené, přes fialovou až po černou. Uvnitř se skrývá sladká, měkká dužina, plná drobných jedlých semínek. Zralé fíky jsou velmi křehké a rychle se kazí, proto je snězte co nejdříve po nákupu.  

  • Jemně otřete slupky vlhkým hadříkem, pokud je stonek tvrdý, odřízněte ho. 
  • Skladovat je můžete v lednici, jednotlivě zabalené do papírových utěrek, aby se neotloukly.
  • Protože fíky nejlépe chutnají, když mají pokojovou teplotu, alespoň hodinu před konzumací je z lednice vyndejte.
  • Pokud si koupíte mírně nedozrálé fíky, uchovávejte je mimo lednici, aby dozrály.

Čerstvé fíky: k sýrům, šunkám i do koláčů

Čerstvé fíky jsou jemné, nepříliš šťavnaté a přesto plné sladké až medové chuti. Nejčastěji jsou k dispozici během pozdního léta a právě teď na podzim. Čerstvé fíky můžete jíst samotné, rozkrojené na poloviny, nebo si je vychutnat rozpečené s pistáciemi a pomerančem. Přidejte je do snídaňových kaší, k müsli a jogurtu nebo plátky fíků položte na pečivo namazané smetanovým sýrem.

Výborně se hodí do salátů, k sýrům a ořechům, sušené šunce nebo jako doplněk malého slaného pohoštění. Při konzumaci čerstvých fíků se nemusíte obávat ani slupky, která je jedlá a navíc obsahuje mnoho cenných živin.

Čerstvé fíky jsou perfektní surovinou pro přípravu dezertů a můžete je podobně jako třeba hrušky nebo jablka použít pro přípravu lahodných pečených koláčů. Obrácený fíkový dort nebo čokoládovo-fíková buchta jsou toho jasným důkazem. Pokud nakrájíte čerstvé fíky na klínky, vynikne jejich úchvatná kresba, která je jako stvořená pro dekorování slavnostních dortů.

Sušené fíky: Energetická bomba

Protože čerstvé fíky velmi rychle podléhají zkáze, sušení je skvělý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost. Sušení zvýrazňuje jejich sladkost a zároveň koncentruje obsah vlákniny, minerálů a vitamínů. Jsou vynikajícím zdrojem rychlé energie během dne nebo jako zdravá alternativa sladkostí.

Sušené fíky můžete jíst samotné nebo je nakrájet a přidat do cereálií, müsli tyčinek, sušenek nebo jimi zvýraznit slané pečivo. Díky svému sladkému charakteru mohou fíky podobně jako datle nahradit cukr v mnoha receptech, obzvláště na nepečené zdravé dezerty.

Fíky: Plody s bohatou historií

  • Fíkovníky patří mezi nejstarší pěstované ovocné stromy. Pocházejí z oblasti Blízkého východu a Středomoří, kde jsou známy již po tisíciletí.
  • Pro Řeky byly fíky významným zdrojem potravy a také cenným zbožím, kvůli kterému přijali zvláštní zákony regulující jejich vývoz.
  • Řekové podávali fíky jako potravu svým otrokům
  • Slavná antická báje vypráví o tom, že právě ve stínu fíkovníku byla nalezena dvojčata Romulus a Remus, kterých se následně ujala vlčice a vychovala je.
  • U Sparťanů nesměly chybět na slavnostních stolech.

Zdroje informací: Apetit, Bbcgoodfood.com, Britannica.com

Recepty

Rozpečené medové fíky
< 10 min
Focaccia s fíky a kozím sýrem
> 60 min
Řezy s ořechy, fíky a modrým sýrem
> 60 min
Fíky zapečené s medem a croissanty
Fíky zapečené s medem a croissanty
> 60 min
Fíky & mozzarella
< 20 min
Sušenky s fíky a mandlemi
> 60 min
Koláčky s fíky & kozím sýrem
< 30 min
Palačinky s fíky marinovanými v kořeněném karamelu
Palačinky s fíky marinovanými v kořeněném karamelu
> 60 min
Sýrová mísa s nakládanými fíky
Sýrová mísa s nakládanými fíky
< 20 min
Kuřecí kapsa plněná fíky
< 60 min
Poháry s fíky a ricottou
> 60 min
Salát z fíků a pršutu
< 10 min
Vafle ze špaldové mouky s ořechy a fíky
Vafle ze špaldové mouky s ořechy a fíky
< 30 min
Dalamánky
Dalamánky s datlemi a fíky
> 60 min
Špagety s králíkem a fíky
Špagety s králíkem a fíky
Obrácený fíkový dort
Obrácený fíkový dort
< 20 min
Fíkový koláč s mascarpone
Fíkový koláč s mascarpone
< 20 min
Salát s fíky a sýrem Grana Padano
Salát s fíky a sýrem Grana Padano
< 10 min
Pečené fíky s javorovým sirupem, vlašskými ořechy a mascarpone
Pečené fíky s javorovým sirupem, vlašskými ořechy a mascarpone
< 30 min
Pečený sýr s fíky a vlašskými ořechy
< 10 min
Čokoládovo-fíková buchta
Čokoládovo-fíková buchta
< 20 min
Fíkový koláč
Fíkový koláč
> 60 min
Fíkový salát s mozzarellou a šunkou serrano
< 20 min
Salát s fíky, gorgonzolou a prosciuttem
Salát s fíky, gorgonzolou a prosciuttem
< 10 min
Crostini s rychlým fíkovým čatní a sýrem Manchego
Crostini s rychlým fíkovým čatní a sýrem Manchego
< 30 min
Mostarda di Cremona – ovocná hořčice
< 60 min
Fíkový moučník vzhůru nohama
> 60 min
Fíková La Janette
< 30 min
Fíky ve filo těstě s kozím sýrem a černým pepřem
< 30 min
Plněný perník
Plněný perník
< 60 min
Závin s fíky a datlemi
Závin s fíky a datlemi
> 60 min
Quinoová kaše s medem a fíky
< 10 min
Černorýžový salát s fíky a haloumi
Černorýžový salát s fíky a haloumi
< 60 min
Vláčná fíková roláda
Vláčná fíková roláda
ovocny pernik
Ovocný perník se zmrzlinou a sirupem z brandy
> 60 min
Hedvábný koláč s kuřecími játry
> 60 min
Vánoční chlebíček
Vánoční chlebíček
> 60 min
Fitness kuličky
< 20 min
Mandlový pusinkový dort s medovým mascarpone
Mandlový pusinkový dort s medovým mascarpone
> 60 min
Millefeuille s hruškami a tvarohem
Millefeuille s hruškami a tvarohem
> 60 min
Sladké vafle s oblohou 4x jinak
Vafle s oblohou 4x jinak
< 60 min
Fíkové trojúhelníčky
> 60 min
Sangria s červeným vínem a ciderem
< 20 min
Pusinkový dort
Pusinkový dort
< 60 min
Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem
Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem
< 60 min

Sdílet kolekci receptů

Fíky Luxusní suroviny Exotické ovoce Představení suroviny

Podobné kolekce receptů

Související články

Mangalice

Mangalice: maďarská delikatesa, která dobývá svět gastronomie

V srdci Maďarska se skrývá kulinářský klenot – mangalice. Maso tohoto plemene vepřů vyniká jedinečnou chutí a výjimečnými nutričními vlastnostmi. Připojte se k nám na cestě za poznáním této luxusní suroviny a zjistěte, jak se mangalice stala hvězdou světových kuchyní a jak ji můžete využít ve svých receptech i vy.