0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nevšední řezy na plech: Zkuste krtkův dort, Bounty a další

Nevšední řezy na plech: Zkuste krtkův dort, Bounty a další
ZDROJ: Apetit

Řezy na plech už dávnou nejsou mezi dezerty popelkami. Jejich příprava je oproti zákuskům rychlejší, avšak na chuti a kráse se jim zcela jistě vyrovnají. Připravte je jako dezert na oslavu nebo jinou významnou událost. Uvidíte, že s našimi recepty si ostudu určitě neuříznete…

Řezy na plech jsou dezerty, které získaly své označení proto, že se krájejí na jednotlivé porce. Zaujmou především svou barevným vrstvením na řezu.

  • Základ řezů zpravidla tvoří korpus – z litého, listového, křehkého nebo také odpalovaného těsta. V některých receptech mohou tvořit pevnou část sušenky nebo dortové oplatky.
  • Další vrstvou je krém. Hodí se tvaroh, vyšlehaná oslazená smetana, pudinkovo-máslový nebo jiný krém.
  • Jako náplň se s oblibou také používá ovoce, a to především drobné, bobulovité – maliny, borůvky, jahody. Ať už syrové, jako rozvar, zavařenina nebo zalité v želatině.
  • Vše završí buď další část těsta, nebo čokoláda.
  •  Třešničkou může být posyp z oříšků, kokosu, lyofilizovaného ovoce, plátky mandlí aj.

Jak nakrájet řezy

Úskalí řezů je především v jejich krájení. Proto, aby byl jeden kousek jako druhý a navíc jednotlivé vrstvy vynikly, je dobré mít v rukávu pár tipů a v šuplíku některé pomocníky. Nenechte se odradit prvními možnými neúspěchy, uvidíte, že si triky brzy osvojíte a moučník bude vypadat jako do profesionála.

1. Řezy vždy vychladit

Jestliže jste nedočkaví a rádi byste do moučníku zakrojili hned po jeho dokončení, pak nečekejte, že nakrájené dílky budou hezky úhledné. Tomu pomůžete, když dáte dezert řádně vychladit do ledničky, a to nejlépe přes noc. Jednotlivé vrstvy se propojí, korpus zkřehne a krém naopak ztuhne.

2. Naznačovač řezu

Pokud chcete, aby porce dezertu byly jedna jako druhá, pořiďte si v cukrářských potřebách pomůcku, která se jmenuje „naznačovač řezu“. Jde o plastovou mřížku, která je buď kruhová (vhodná pro dorty), nebo čtvercová.

  • Opatrně ji přiložte na moučník a mírně zatlačte. Po odklopení vám zůstanou na povrchu dezertu naznačené řezy, a ty následně dokrojte nožem.
  • Tento trik nebude fungovat na dezertu se ztuhlou čokoládou na povrchu. Zatlačení na ní by mohlo způsobit, že čokoláda praskne. Proto naznačovač na moučník pouze položte a jednotlivé řezy slabě nařízněte špičkou nože a po sundání pomůcky taktéž dokrojte.
  • Stejně tak poslouží i dlouhé pravítko, kterým si jednotlivé čtverečky naměříte a nožem uděláte potřebné značky.

3. Ostrý a dlouhý nůž

Aby vaše řezy vypadaly jako od cukráře, je potřeba mít pořádný nůž. Měl by být dlouhý, tenký a hlavně ostrý. Ideálně zubatý, protože se lépe zařezává do korpusu, netrhá ho a klouže skrz něj jako pilka.

  • Zubatý nůž je nezbytný pro krájení listového těsta. Křehké plátky se nelámou a zbytečně nedrobí.
  • Během krájení na nůž netlačte. Nechte ho, aby se sám svou vahou zařezával do moučníku.

4. Před prvním zakrojením

  • Než se do samotného krájení pustíte, připravte si vysokou nádobu s horkou vodou, do které na pár minut vložíte nůž.
  • Také si připravte, čím nůž budete utírat. Vhodné jsou papírové utěrky (případně použijte i látkové).
  • Po vyndání by z vody měl být nůž horký. Utřete ho do sucha a dezert opatrně nakrojte.
  • Namáčení a otírání opakujte před každým nakrojením.

Teď už by z vás měl být odborník na výrobu a krájení řezů. Pod článkem najdete 10 receptů, na kterých si své nově nabyté zkušenosti můžete hned vyzkoušet!

Zdroj informací: Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč