Nevšední řezy na plech: Zkuste krtkův dort, Bounty a další

Řezy na plech už dávnou nejsou mezi dezerty popelkami. Jejich příprava je oproti zákuskům rychlejší, avšak na chuti a kráse se jim zcela jistě vyrovnají. Připravte je jako dezert na oslavu nebo jinou významnou událost. Uvidíte, že s našimi recepty si ostudu určitě neuříznete…
Řezy na plech jsou dezerty, které získaly své označení proto, že se krájejí na jednotlivé porce. Zaujmou především svou barevným vrstvením na řezu.
- Základ řezů zpravidla tvoří korpus – z litého, listového, křehkého nebo také odpalovaného těsta. V některých receptech mohou tvořit pevnou část sušenky nebo dortové oplatky.
- Další vrstvou je krém. Hodí se tvaroh, vyšlehaná oslazená smetana, pudinkovo-máslový nebo jiný krém.
- Jako náplň se s oblibou také používá ovoce, a to především drobné, bobulovité – maliny, borůvky, jahody. Ať už syrové, jako rozvar, zavařenina nebo zalité v želatině.
- Vše završí buď další část těsta, nebo čokoláda.
- Třešničkou může být posyp z oříšků, kokosu, lyofilizovaného ovoce, plátky mandlí aj.
Jak nakrájet řezy
Úskalí řezů je především v jejich krájení. Proto, aby byl jeden kousek jako druhý a navíc jednotlivé vrstvy vynikly, je dobré mít v rukávu pár tipů a v šuplíku některé pomocníky. Nenechte se odradit prvními možnými neúspěchy, uvidíte, že si triky brzy osvojíte a moučník bude vypadat jako do profesionála.
1. Řezy vždy vychladit
Jestliže jste nedočkaví a rádi byste do moučníku zakrojili hned po jeho dokončení, pak nečekejte, že nakrájené dílky budou hezky úhledné. Tomu pomůžete, když dáte dezert řádně vychladit do ledničky, a to nejlépe přes noc. Jednotlivé vrstvy se propojí, korpus zkřehne a krém naopak ztuhne.
2. Naznačovač řezu
Pokud chcete, aby porce dezertu byly jedna jako druhá, pořiďte si v cukrářských potřebách pomůcku, která se jmenuje „naznačovač řezu“. Jde o plastovou mřížku, která je buď kruhová (vhodná pro dorty), nebo čtvercová.
- Opatrně ji přiložte na moučník a mírně zatlačte. Po odklopení vám zůstanou na povrchu dezertu naznačené řezy, a ty následně dokrojte nožem.
- Tento trik nebude fungovat na dezertu se ztuhlou čokoládou na povrchu. Zatlačení na ní by mohlo způsobit, že čokoláda praskne. Proto naznačovač na moučník pouze položte a jednotlivé řezy slabě nařízněte špičkou nože a po sundání pomůcky taktéž dokrojte.
- Stejně tak poslouží i dlouhé pravítko, kterým si jednotlivé čtverečky naměříte a nožem uděláte potřebné značky.
3. Ostrý a dlouhý nůž
Aby vaše řezy vypadaly jako od cukráře, je potřeba mít pořádný nůž. Měl by být dlouhý, tenký a hlavně ostrý. Ideálně zubatý, protože se lépe zařezává do korpusu, netrhá ho a klouže skrz něj jako pilka.
- Zubatý nůž je nezbytný pro krájení listového těsta. Křehké plátky se nelámou a zbytečně nedrobí.
- Během krájení na nůž netlačte. Nechte ho, aby se sám svou vahou zařezával do moučníku.
4. Před prvním zakrojením
- Než se do samotného krájení pustíte, připravte si vysokou nádobu s horkou vodou, do které na pár minut vložíte nůž.
- Také si připravte, čím nůž budete utírat. Vhodné jsou papírové utěrky (případně použijte i látkové).
- Po vyndání by z vody měl být nůž horký. Utřete ho do sucha a dezert opatrně nakrojte.
- Namáčení a otírání opakujte před každým nakrojením.
Teď už by z vás měl být odborník na výrobu a krájení řezů. Pod článkem najdete 10 receptů, na kterých si své nově nabyté zkušenosti můžete hned vyzkoušet!
Zdroj informací: Apetit