Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Noky: malé kousky těsta, které dokážou velké věci! Od zavářky do polévky až po hlavní chod

Noky: malé kousky těsta, které dokážou velké věci! Od zavářky do polévky až po hlavní chod
ZDROJ: Apetit

Noky jsou důkazem, že v jednoduchosti je krása – a především chuť! Jemné bramborové noky se sýrovou omáčkou, tvarohové noky nasladko nebo netradiční dýňová verze – jejich variabilita nezná hranic. Ať už si vyberete recept na noky jako přílohu, hlavní jídlo nebo součást polévky, vždy máte jistotu, že sklidíte úspěch.

Rozdíl mezi knedlíkem a nokem jistě netřeba žádnému milovníkovi filmové klasiky Pelíšky představovat. Avšak jen pro pořádek – noky jsou malé knedlíčky z bramborového, moučného nebo jiného těsta, uvařené v osolené vodě. Jsou velmi oblíbené po celé Evropě, ať už jako příloha, zavářka do polévky nebo samostatné hlavní jídlo. Jejich nespornou výhodou je rychlá příprava z dostupných a levných surovin, a také jejich univerzální chuť. Díky té je můžete připravovat naslano, ale i nasladko.

Nejlepší recept na noky? Vyberte si podle sebe

Nejběžnější surovinou pro přípravu základních bramborových noků jsou jednoznačně brambory. Pokud je částečně (nebo zcela) nahradíte, snadno získáte jejich stejně chutnou obměnudýňové nebo batátové noky. Experimentovat lze i s moukoubramborovo-špaldové noky představují zdravější variantu, polentové noky ocení zase ti, kteří nemůžou lepek.

Noky z ricotty mají díky přidanému sýru jemnější konzistenci, a pokud naopak milujete výrazné chutě, noky s bazalkou a rukolou rozhodně musíte vyzkoušet. Krupicové noky se skvěle hodí do polévky, jako příloha k masu nebo pro přípravu sladkých jídel. Záleží jen na vás, jaký recept na noky zvolíte.

  • TIP: Noky se vyplatí připravovat ve větším množství. Neuvařené je rozdělte do uzavíratelných sáčků nebo krabiček a dejte zamrazit. Pak už stačí jenom sáhnout do mrazáku a můžete se pustit do vaření.

Noky jako příloha: K omáčkám i pečenému masu

Pokud si netroufnete na vaření knedlíků a těstoviny vás už omrzely, pak noky představují skvělý způsob, jak si zpestřit jídelníček, a nestrávit u plotny věčnost. Suroviny stačí smíchat, nakrájet na malé nočky o velikosti sousta a hodit do vařící vody.  Za pár minut máte jednoduchou přílohu, která se hodí prakticky ke všemu.

V poslední době se staly velmi oblíbené bramborové noky, známé především pod jejich italským označením ‚gnocchi‘, které dnes už zakoupíte snad v každém obchodě. Tyto nadýchané kousky těsta připomínající malé bramborové knedlíčky si také snadno vyrobíte doma. Stačí vám jen brambory uvařené ve slupce, hladká mouka, sůl a podrobný postup na to, jak vytvořit ty nejlepší domácí bramborové noky. Podávejte je ke guláši nebo k pečenému masu.

Ještě snáze vyrobíte domácí noky z mouky, které si vychutnáte s českými omáčkami, jako je smetanová houbová omáčka nebo kuře na paprice. Hledáte-li jejich zdravější alternativu, stačí vyměnit klasickou pšeničnou mouku za špaldovou a rázem se špaldové noky stanou součástí vašeho zdravého jídelníčku.

Sytá zavářka do polévky za pár minut

Noky jako zavářka představují perfektní řešení pro rychlou a sytou polévku. Nejčastěji se do vývarů přidávají krupicové noky, které se jednoduše umíchají z krupice, vajec a mléka. Můžete je použít i do masových nebo zeleninových polévek, zkrátka všude tam, kam potřebujete dodat rychlý a jednoduchý sytící prvek.

Noky jako rychlé hlavní jídlo pro každou příležitost

Jestliže vaření není vaše silná stránka, právě začínáte nebo jednoduše nemáte časdomácí bramborové noky určitě patří mezi ty recepty, které byste neměli opomenout. S jejich pomocí během několika minut vykouzlíte chutné hlavní jídlo, a často vám k tomu postačí i skromné zásoby z ledničky, mrazáku nebo spíže.

Právě proto, že noky nemají většinou výraznou chuť, skvěle se doplňují s nejrůznějšími omáčkami. Mezi oblíbené recepty patří noky se sýrovou omáčkou, kde své uplatnění naleznou oblíbené druhy sýrů, jako je gorgonzola, parmazán nebo pecorino. Pokud hledáte něco lehčího, zkuste noky se špenátem a smetanovou omáčkou. Stejně výborně fungují noky s houbami, špenátem a gorgonzolou. Masožravci rozhodně nesmí minout recept na smetanové noky s klobáskou nebo noky se šunkou, špenátem a parmazánem.

A naopak, pokud máte zkušenost s vařenímnoky nabízejí prostor pro vaši kreativitu i bez konkrétního receptu. Stačí na cibulový základ přihodit zbylou uzeninu nebo pečené maso od oběda, ochutit oblíbeným kořením nebo bylinkami, případně zalít smetanou, rajčatovou omáčkou či lehce podlít vínem a nechat zredukovat. Do směsi přidejte nakrájený pórek, špenát, cuketu nebo jinou oblíbenou zeleninu, vsypte uvařené noky a krátce provařte. Podobných kombinací jistě vymyslíte nespočet a pokaždé budou chutné.

Sladké noky jako hlavní jídlo i dezert

Noky můžete také připravit nasladko – ať už jako hlavní jídlo, nebo sytý dezert. Sladké noky, zejména ty tvarohové, jsou skvělou alternativou k tradičním ovocným knedlíkům. Podávejte je s máslem, cukrem a skořicí, nebo s ovocnou omáčkou, mletým mákem či ořechy. Můžete je doplnit švestkovými povidly nebo zakysanou smetanou pro ještě zajímavější chuť.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova