Nová registrace Zapomenuté heslo

Noky: malé kousky těsta, které dokážou velké věci! Od zavářky do polévky až po hlavní chod

2. 12. 2024
Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky
Apetit

Noky jsou důkazem, že v jednoduchosti je krása – a především chuť! Jemné bramborové noky se sýrovou omáčkou, tvarohové noky nasladko nebo netradiční dýňová verze – jejich variabilita nezná hranic. Ať už si vyberete recept na noky jako přílohu, hlavní jídlo nebo součást polévky, vždy máte jistotu, že sklidíte úspěch.

Rozdíl mezi knedlíkem a nokem jistě netřeba žádnému milovníkovi filmové klasiky Pelíšky představovat. Avšak jen pro pořádek – noky jsou malé knedlíčky z bramborového, moučného nebo jiného těsta, uvařené v osolené vodě. Jsou velmi oblíbené po celé Evropě, ať už jako příloha, zavářka do polévky nebo samostatné hlavní jídlo. Jejich nespornou výhodou je rychlá příprava z dostupných a levných surovin, a také jejich univerzální chuť. Díky té je můžete připravovat naslano, ale i nasladko.

Nejlepší recept na noky? Vyberte si podle sebe

Nejběžnější surovinou pro přípravu základních bramborových noků jsou jednoznačně brambory. Pokud je částečně (nebo zcela) nahradíte, snadno získáte jejich stejně chutnou obměnudýňové nebo batátové noky. Experimentovat lze i s moukoubramborovo-špaldové noky představují zdravější variantu, polentové noky ocení zase ti, kteří nemůžou lepek.

Noky z ricotty mají díky přidanému sýru jemnější konzistenci, a pokud naopak milujete výrazné chutě, noky s bazalkou a rukolou rozhodně musíte vyzkoušet. Krupicové noky se skvěle hodí do polévky, jako příloha k masu nebo pro přípravu sladkých jídel. Záleží jen na vás, jaký recept na noky zvolíte.

  • TIP: Noky se vyplatí připravovat ve větším množství. Neuvařené je rozdělte do uzavíratelných sáčků nebo krabiček a dejte zamrazit. Pak už stačí jenom sáhnout do mrazáku a můžete se pustit do vaření.

Noky jako příloha: K omáčkám i pečenému masu

Pokud si netroufnete na vaření knedlíků a těstoviny vás už omrzely, pak noky představují skvělý způsob, jak si zpestřit jídelníček, a nestrávit u plotny věčnost. Suroviny stačí smíchat, nakrájet na malé nočky o velikosti sousta a hodit do vařící vody.  Za pár minut máte jednoduchou přílohu, která se hodí prakticky ke všemu.

V poslední době se staly velmi oblíbené bramborové noky, známé především pod jejich italským označením ‚gnocchi‘, které dnes už zakoupíte snad v každém obchodě. Tyto nadýchané kousky těsta připomínající malé bramborové knedlíčky si také snadno vyrobíte doma. Stačí vám jen brambory uvařené ve slupce, hladká mouka, sůl a podrobný postup na to, jak vytvořit ty nejlepší domácí bramborové noky. Podávejte je ke guláši nebo k pečenému masu.

Ještě snáze vyrobíte domácí noky z mouky, které si vychutnáte s českými omáčkami, jako je smetanová houbová omáčka nebo kuře na paprice. Hledáte-li jejich zdravější alternativu, stačí vyměnit klasickou pšeničnou mouku za špaldovou a rázem se špaldové noky stanou součástí vašeho zdravého jídelníčku.

Sytá zavářka do polévky za pár minut

Noky jako zavářka představují perfektní řešení pro rychlou a sytou polévku. Nejčastěji se do vývarů přidávají krupicové noky, které se jednoduše umíchají z krupice, vajec a mléka. Můžete je použít i do masových nebo zeleninových polévek, zkrátka všude tam, kam potřebujete dodat rychlý a jednoduchý sytící prvek.

Noky jako rychlé hlavní jídlo pro každou příležitost

Jestliže vaření není vaše silná stránka, právě začínáte nebo jednoduše nemáte časdomácí bramborové noky určitě patří mezi ty recepty, které byste neměli opomenout. S jejich pomocí během několika minut vykouzlíte chutné hlavní jídlo, a často vám k tomu postačí i skromné zásoby z ledničky, mrazáku nebo spíže.

Právě proto, že noky nemají většinou výraznou chuť, skvěle se doplňují s nejrůznějšími omáčkami. Mezi oblíbené recepty patří noky se sýrovou omáčkou, kde své uplatnění naleznou oblíbené druhy sýrů, jako je gorgonzola, parmazán nebo pecorino. Pokud hledáte něco lehčího, zkuste noky se špenátem a smetanovou omáčkou. Stejně výborně fungují noky s houbami, špenátem a gorgonzolou. Masožravci rozhodně nesmí minout recept na smetanové noky s klobáskou nebo noky se šunkou, špenátem a parmazánem.

A naopak, pokud máte zkušenost s vařenímnoky nabízejí prostor pro vaši kreativitu i bez konkrétního receptu. Stačí na cibulový základ přihodit zbylou uzeninu nebo pečené maso od oběda, ochutit oblíbeným kořením nebo bylinkami, případně zalít smetanou, rajčatovou omáčkou či lehce podlít vínem a nechat zredukovat. Do směsi přidejte nakrájený pórek, špenát, cuketu nebo jinou oblíbenou zeleninu, vsypte uvařené noky a krátce provařte. Podobných kombinací jistě vymyslíte nespočet a pokaždé budou chutné.

Sladké noky jako hlavní jídlo i dezert

Noky můžete také připravit nasladko – ať už jako hlavní jídlo, nebo sytý dezert. Sladké noky, zejména ty tvarohové, jsou skvělou alternativou k tradičním ovocným knedlíkům. Podávejte je s máslem, cukrem a skořicí, nebo s ovocnou omáčkou, mletým mákem či ořechy. Můžete je doplnit švestkovými povidly nebo zakysanou smetanou pro ještě zajímavější chuť.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Základní bramborové gnocchi
> 60 min
Jarní zeleninová polévka se sýrovými nočky
Jarní zeleninová polévka se sýrovými nočky
< 45 min
Kuřecí supreme s bramborovými noky a omáčkou allemande
Kuřecí supreme s bramborovými noky a omáčkou allemande
> 60 min
Bramborové noky s gorgonzolou
Bramborové noky s gorgonzolou
< 30 min
Noky s karamelizovaným česnekem, špenátem a ricottou
Noky s karamelizovaným česnekem, špenátem a ricottou
< 60 min
Paprikáč s noky
Paprikáč s noky
> 60 min
Domácí ricottové noky s rajčátky a šalvějí
Domácí ricottové noky s rajčátky a šalvějí
< 30 min
Tvarohové noky s borůvkovým přelivem
Tvarohové noky s borůvkovým přelivem
> 60 min
Celozrnné bramborovo-špaldové noky
> 60 min
Krupicové noky
Krupicové noky s tvarohem
< 60 min
Krupicové noky
Krupicové noky
< 20 min
Kuře na pivě s krupicovými noky
> 60 min
Špenátové noky s houbami
Špenátové noky s houbami
< 20 min
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
< 30 min
Noky se šunkou, špenátem a parmazánem
Noky se šunkou, špenátem a parmazánem
< 20 min
Smetanové noky s klobáskou
Smetanové noky s klobáskou
< 30 min
Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky
Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky
> 60 min
Noky se špenátem a uzeným lososem
Noky se špenátem a uzeným lososem
< 20 min
Kuře na paprice s máslovými noky
Kuře na paprice s máslovými noky
< 90 min
Trhaná kachna s noky
Trhaná kachna s noky
> 60 min
Batátové noky s ricottou
Batátové noky s ricottou
> 60 min
Noky s houbami a medailonky z panenky
Noky s houbami a medailonky z panenky
< 45 min
Kuře na paprice s noky
Kuře na paprice s noky
> 60 min
Slepice na paprice se smetanou a noky
Slepice na paprice s noky
> 60 min
Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou
Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou
< 30 min
Noky s pestem
Noky s pestem
< 20 min
Noky z ricotty se šalvějovým máslem
Noky z ricotty se šalvějovým máslem
< 25 min
Polentové noky
< 10 min
Krůtí stehno pečené na špeku, česneku a rozmarýnu a krupicové noky se špenátem
Krupicové noky se špenátem
< 30 min
Králík načerno s krupicovými noky
Králík načerno s krupicovými noky
> 60 min
Noky s omáčkou arrabbiata
Noky s omáčkou arrabbiata
< 20 min
Bramborové noky
> 60 min
Noky s hráškem, mátou a mandlemi
Noky s hráškem, mátou a mandlemi
< 60 min
Špaldové noky s míchanými vejci a pažitkovým pestem
< 30 min
Bazalkové noky s rajčatovou omáčkou
Bazalkové noky s rajčatovou omáčkou
< 30 min
Smažené krupicové noky se švestkovou omáčkou
Smažené krupicové noky se švestkovou omáčkou
< 60 min
Žitné noky
< 30 min
Pečení jehněčí kolínko se špenátem a noky
Pečení jehněčí kolínko se špenátem a noky
> 120 min
Gnocchi se špenátem
Gnocchi se špenátem
< 60 min
Segedínský guláš podle Honzy Punčocháře
Segedínský guláš podle Honzy Punčocháře
< 120 min
Zapečené gnocchi
Zapečené gnocchi s brokolicí
< 30 min
Nočky se dvěma druhy sýra a slaninou
Nočky se dvěma druhy sýra a slaninou
< 10 min
Gnocchi s tuňákem, cuketou a kapary
< 60 min
Krupicové nočky s borůvkovou omáčkou
Krupicové nočky s borůvkovou omáčkou
< 60 min
Opékané noky se šunkou a hráškem
Opékané noky se šunkou a hráškem
< 20 min
Česnekové gnocchi se salámem a oreganem
> 60 min
Kuřecí polévka s krupicovými nočky
< 10 min
Rajská polévka s nočky
< 60 min
Rajská polévka s nočky
Rajská polévka s tvarohovými nočky
< 20 min
Portobello, smetanová omáčka a nočky
< 30 min
Vývar z hovězí oháňky s kuřecími nočky
Vývar z hovězí oháňky s kuřecími nočky
> 60 min
Nočky se žloutkovou pěnou a malinami
< 60 min
Hovězí consommé Sarah Bernhardt s nočky
Hovězí consommé Sarah Bernhardt s nočky
> 60 min
Pečené brokolicové nočky
Pečené brokolicové nočky
< 60 min
Tvarohové nočky s rozmačkanými jahodami
Tvarohové nočky s rozmačkanými jahodami
< 20 min
Květáková polévka se sýrovými nočky
Květáková polévka se sýrovými nočky
< 45 min
Rajčatová polévka s nočky
< 30 min
Základní sýrové gnocchi
Základní sýrové gnocchi
< 20 min
Ricottové nočky s borůvkami a kokosem
Ricottové nočky s borůvkami a kokosem
< 30 min
Smetanová polévka s houbovo-šalvějovými nočky
< 30 min
Polévka s hráškem, špenátem a krupicovými nočky
Polévka s hráškem, špenátem a krupicovými nočky
< 20 min

Sdílet kolekci receptů

Brambory Bramborové recepty Přílohy

Podobné kolekce receptů

Související články

Americké brambory

Dokonalé americké brambory: Vsaďte na správné koření a trpělivost – budete mít křupavé klínky jako od profíků

Americké brambory jsou důkazem, že v jednoduchosti je krása. Zlatavé klínky s křupavou slupkou a vůní, která se line celou kuchyní, si získají každého. Ale pozor! Aby byly opravdu dokonalé, je potřeba trochu umu – vybrat správné brambory, dobře je nakrájet a okořenit s citem. Přidejte k tomu špetku trpělivosti při pečení a zjistíte, že tento pokrm dokáže být víc než jen obyčejnou přílohou.