Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V hlavní roli dýně: 20 chutných a levných obědů

  V hlavní roli dýně: 20 chutných a levných obědů
ZDROJ: ImageProfessionals

Oranžové dýně se stejně jako každý rok na podzim dokutálejí i do vaší kuchyně. Neberte jejich zpracování jako povinnost a neomezujte se pouze na základní dýňovou polévku. Využijte příležitosti a připravte si lehký, zdravý a levný dýňový oběd.

Jak nejlépe zpracovat dýni? 

Domácí dýňové pyré je univerzálním způsobem, jak se efektivně popasovat i s většími dýněmi. Zabere vám pár minut, v lednici vydrží několik dní a můžete ho i zamrazit na později. Připravíte z něj chutné pomazánky, polévky, kaše nebo dokonce dýňové lívance a koláče.

Dýňové pyré vznikne jednoduše z dužiny povařené nebo upečené v troubě a poté rozmixované dohladka. Lze ho pak snadno použít při vaření a pečení ve sladkých i slaných receptech. Jak na to?

  • Nejprve dýni velmi ostrým nožem opatrně rozřízněte napůl. Lžící vydlabejte dýňová semínka a vyhoďte je nebo je uschovejte na pečení. 
  • Abyste si usnadnili loupání dýně, vložte ji do misky vhodné do mikrovlnné trouby a ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon 2-3 minuty, dokud nebude mírně měkká. 
  • Poté nakrájejte každou polovinu dýně na klínky. Ostrým nožem odřízněte slupku dýně, jak nejlépe umíte, měla by jít dolů poměrně snadno. Možná se vám ji dokonce podaří oloupat bez použití nože. Pokud však použijete dýni odrůdy Hokkaido, loupáním se nezdržujte a zpracujte ji, jak je.
  • Dýňové klínky nakrájejte na centimetrové kostky a povařte je ve vodě (ideální do polévek) nebo upečte v troubě. Kostky dýně položte na velký plech na pečení vyložený pečícím papírem. Pokapejte olivovým olejem, případně dochuťte solí a pepřem (nebo libovolným dalším kořením). Pečte při teplotě 180°C 30-35 minut nebo dokud kostky dýně nezměknou. V polovině pečení je obraťte.
  • Uvařenou nebo upečenou dužinu dýně rozmixujte s trochou vody tyčovým mixérem dohladka. Použít můžete i kuchyňského robota.
  • Jakmile dýňové pyré zcela vychladne, uložte ho ve vzduchotěsné nádobě do lednice na dobu až 5 dní. V mrazničce pak vydrží až 6 měsíců. Před použitím ho jednoduše rozmrazte přes noc v chladničce.

Dýně patří mezi stálice podzimního menu. Nejen, že je chuťově univerzální a vykouzlíte z ní množství sladkých i slaných pokrmů. Má také zdravotní benefity, o nichž jste možná ještě neslyšeli:

Zdravá pokožka

Dýně je plná živin významných pro pružnou a hebkou kůži, včetně vitaminů C a E a betakarotenu, které hrají důležitou roli pro zdraví naší pokožky.

  • Vitamín C si tělo přirozeně nevytváří, proto je důležité, abychom ho získávali ze stravy.
  • Podílí se na tvorbě kolagenu, který udržuje pokožku pružnou a pevnou.
  • Vitamín C také pomáhá předcházet vzniku modřin a podporuje hojení ran.
  • Vitamín E  a betakaroten jsou vynikající antioxidanty a ve spolupráci s vitamínem C pomáhají chránit pokožku před poškozením sluncem a vysušením. 

Bystrý zrak

Nízká hladina vitaminu A je spojována se zhoršeným viděním.

  • Beta-karoten je výchozí surovinou pro vznik vitamínu A, který stejně jako vitaminy C a E, pomáhá chránit oči a snižuje riziko očních chorob souvisejících s věkem
  • Dýně je také vynikajícím zdrojem karotenoidů luteinu a zeaxantinu, které jsou spojovány s nižším rizikem šedého zákalu.

Podpora imunity 

Jak napoví jasně oranžová barva, dýně obsahují antioxidant beta-karoten, se kterého vzniká vitamin A. 

  • Vitamin A hraje důležitou roli při podpoře imunitních funkcí
  • K imunitní aktivitě přispívá také již zmíněný vitamin C, který usnadňuje činnost imunitních buněk a zvyšuje počet bílých krvinek.

Bez cukrovky, nadváhy a hypertenze

Metabolický syndrom je lékařský název pro kombinaci onemocnění zahrnující cukrovku, obezitu a vysoký krevní tlak. 

  • Tyto stavy společně zvyšují riziko ischemické choroby srdeční a mozkové mrtvice.
  • Japonská studie z roku 2015 zjistila, že strava s vysokým obsahem karotenoidů, což jsou pigmenty obsažené v ovoci a zelenině, které jim dodávají

    Zdroje informací: AmbitiousKitchen, BBC GoodFood

    Autor: Redakce Apetit

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč