Nová registrace Zapomenuté heslo

Oktoberfest ve vašem obýváku: Jaké pochoutky k pivu si připravit na domácí oslavu?

4. 10. 2024
Chuťovky k pivu
Pexels

Nemusíte nutně cestovat až do Mnichova, abyste si užili atmosféru legendárního Oktoberfestu. Stačí si pozvat přátele, naladit dobrou hudbu, připravit skvělou pivní nabídku a především nachystat to správné občerstvení. Co tedy zařadit na menu, abyste oslavili Oktoberfest s plnou parádou i z pohodlí vašeho obýváku?

Už více jak 200 let se na mnichovské velké louce zvané Theresienwiese setkávají lidé z celého světa, aby oslavili nejznámější svátek piva, slavný Oktoberfest. Událost, která původně vznikla při příležitosti sezdání korunního prince Ludvíka s princeznou Terezou, je dnes už pojem. Pokud je pro vás Mnichov příliš daleko a nestihnete ani víkendový Oktoberfest v Čechách, uspořádejte si doma svůj vlastní.

Každý pivní festival, ať už venku nebo doma, si žádá pořádnou zásobu zlatavého moku a také občerstvení, které se s ním snoubí. Nejenže tyto pochoutky zvýrazní chuť piva, ale také udrží společnost plnou dobré nálady po celý večer.

Chuťovky k pivu, které nesmí chybět

1. Tyčinky a krekry

Na začátek můžete vsadit na jednoduché sýrové tyčinky se slaninou, které zvládnete ještě před příchodem přátel. A pokud máte dostatečnou zásobu listového těsta, vykouzlete z nich rovnou také pizza větrníky. Zaženou první hlad a jejich slaná chuť bezvadně ladí k chmelovým tónům piva. Navíc jsou všeobecně oblíbené, takže se nemusíte obávat, že by někdo nad vaším pohoštěním ohrnoval nos.

2. Bavorské preclíky (Pretzels)

Jestliže máte víc času a chuť předvést své kulinářské umění, vrhněte se na tradiční velké měkké louhované preclíky, které k Oktoberfestu neodmyslitelně patří. Nebo na domácí slané tyčky, parmazánové krekry, clivovo-rozmarýnové krekry a další domácí varianty, které podle stavu zásob a chuti posypte hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem nebo jinými semínky.

3. Jednohubky

Tradiční jednohubky vás zachrání v případě, že se na domácí pečení necítíte nebo jednoduše nestíháte. Výhodou je, že kolečka rohlíků lze namazat jakoukoliv oblíbenou pomazánkou nebo dokonce jen máslem a vrstvit podle zásob v lednici a spíži. Osvědčená kombinace je klobása, tvrdý sýr a nakládaná okurka, ale můžete zapojit i suroviny jako prosciutto, hermelín, uzený losos, avokádo nebo třeba kozí sýr. Bílé rohlíky nahraďte těmi celozrnnými nebo slanými krekry.

4. Pivní pomazánky

Tradiční bavorská pivní pomazánka je Obatzda. Připravuje se ze sýra s bílou plísní a přiměřeného množství světlého piva, které jí dodá ten správný říz. Ovšem váš pomazánkový repertoár můžete rozšířit i o sýrovo-česnekovou pomazánku, tvarohovou pomazánku s česnekem nebo nivovou pomazánku. Ty sice víc připomínají českou kuchyni, ale milovníci piva je jistě také ocení.

5. Domácí brambůrky

Lepší než kupované jsou rozhodně domácí brambůrky, které lze jednoduše připravit v troubě, a to s minimem tuku. Chcete-li zajít ještě dál a svým přátelům vyrazit dech, nachystejte domácí chipsy z bramborových slupek. K ochucení vyzkoušejte kromě soli také sušené bylinky (tymián, rozmarýn, oregano), sušený česnek, papriku (může být i uzená či pálivá) nebo nejrůznější směsi již hotového koření.

Hlavní chod na večerní hostinu

Každý správný hostitel ví, že dobrá zábava nemůže pokračovat s prázdným žaludkem, proto je na čase připravit pořádnou večeři. Oktoberfest je známý svými sytými jídly, takže by na stole nemělo chybět maso a další tradiční pokrmy.

1. Pečené vepřové koleno

Hvězdou vašeho menu se bezesporu stane pečené vepřové koleno. Je pravda, že s jeho přípravou musíte začít už den předem, za ten dokonalý výsledek to jednoznačně stojí. Křupavá kůrčička, šťavnaté maso a k tomu třeba kysané zelí nebo čerstvý křen – tohle jídlo zaručeně potěší všechny milovníky masa. Koleno můžete marinovat v pivu a koření, aby získalo tu pravou chuť festivalu.

2. Klobásky (Bratwurst)

Grilované klobásy (Bratwurst) představují tradiční rychlé jídlo do ruky, na které u našich sousedů narazíte nejen na festivalu piva, ale třeba také na vánočních trzích. A protože i u nás je má většina obchodních řetězců i malých prodejců v celoroční nabídce, vyplatí se udělat si zásobu a připravit je třeba těm, kterým tučné vepřové maso příliš nechutná.

3. Pečené kuřecí paličky

Pokud preferujete kuřecí maso, lepkavá BBQ křídla nebo pikantní kuřecí paličky jsou skvělou alternativou. Můžete je ochutit klasicky česnekem a paprikou nebo zkusit marinádu s pivem, medem a hořčicí, která paličkám dodá jemnou sladko-slanou chuť. Oblizování slepených prstů bude důkazem, že hostům chutnalo.

4. Topinky

I během oslav německého svátku neváhejte vsadit na osvědčenou českou klasiku, a tou jsou topinky. Klidně jen potřené česnekem a podávané k pivním pomazánkám nebo k tataráku. Obložte je ďábelskou směsí, nebo osvědčenou kombinací šunka, sýr a volské oko. Pokud nemáte žádný svůj oblíbený recept, inspirujte se těmi našimi.

5. Käsespätzle

Horké sýrové špecle jsou tradičním jídlem podávaným na Oktoberfestu a jejich vůně znásobí slavnostní atmosféru i ve vašem obýváku. Přitom recept není nijak složitý – uvařené špecle střídavě vrstvěte se strouhaným sýrem (ideálně ementálem) a nakonec vše zasypte osmaženou cibulkou. Pekáček s připravenou směsí vložte do trouby a zapékejte, dokud se sýr nerozteče a na vrchu se neutvoří zlatavá krusta.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Pivní fondue
Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue
> 60 min
Domácí slané tyčky
Domácí slané tyčky
< 90 min
Obatzda
Obatzda
< 15 min
Naložený pivní sýr
> 60 min
Smažené brambůrky
Parlamentní brambůrky
< 20 min
Smažené plněné olivy
Smažené plněné olivy
> 60 min
Cibulové kroužky
< 60 min
Sýrové tyčinky se slaninou
Sýrové tyčinky se slaninou
< 45 min
Domácí bramborové chipsy
Domácí bramborové chipsy
< 45 min
Nakládaný balkánský sýr
Nakládaný balkánský sýr
< 30 min
Nakládaný hermelín s feferonkami
Nakládaný hermelín s feferonkami
< 30 min
Pomazánka k pivu
Pomazánka k pivu
< 10 min
Sýrovo-paprikové tyčinky
Sýrovo-paprikové tyčinky
< 30 min
Rozpečený plísňový sýr s celerovými tyčinkami a chipsy
Rozpečený plísňový sýr s celerovými tyčinkami a chipsy
< 10 min
Kváskové krekry
Kváskové krekry
< 60 min
Krekry s mořskou solí
< 60 min
Sýrové jednohubky na slaných krekrech
< 30 min
Parmazánové krekry
< 60 min
Olivovo-rozmarýnové krekry
Olivovo-rozmarýnové krekry
< 30 min
Špaldové krekry z vinného těsta
Špaldové krekry z vinného těsta
< 30 min
Slané krekry s uzenou paprikou
Slané krekry s uzenou paprikou
> 60 min
Sezamové krekry s jarní cibulkou
Sezamové krekry s jarní cibulkou
> 60 min
Fish & chips s tzatziki
Fish & chips s tzatziki
< 20 min
Perfektní smažené brambůrky
Perfektní smažené brambůrky
< 30 min
Grissini
Grissini
< 30 min
Pražená cizrna z trouby
Pražená cizrna z trouby
< 60 min
Bramborové lupínky z trouby
Bramborové lupínky z trouby
< 50 min
Sladkoostrá dýňová semínka
< 60 min
Parmazánové sušenky
Parmazánové sušenky
< 45 min
Česnekové chlebíčky
Česnekové chlebíčky a dokonalé jednohubky
< 10 min
Kukuřičné jednohubky s olivami a ančovičkou
Kukuřičné jednohubky s olivami a ančovičkou
< 30 min
Jednohubky s uzeným sýrem
Jednohubky s uzeným sýrem
< 10 min
Indické jednohubky se špenátem a halloumi
Indické jednohubky se špenátem a halloumi
< 60 min
Bleskové jednohubky s lososem
Bleskové jednohubky s lososem
< 20 min
Chlebíčky se sýrovo-česnekovou pomazánkou
< 20 min
Tvarohová pomazánka s česnekem
Tvarohová pomazánka s česnekem
< 20 min
Nivová pomazánka
Nivová pomazánka
< 10 min
Pomazánka z pivního sýra
Pomazánka z domácího pivního sýra
< 10 min
Lepkavá BBQ křídla
Lepkavá BBQ křídla
< 60 min
Tvarůžkový tatarák
Tvarůžkový tatarák
< 20 min
Hovězí tatarský biftek
Hovězí tatarský biftek
< 45 min
Topinka s pivním sýrem
Topinka s pivním sýrem
< 20 min

Sdílet kolekci receptů

Party a oslavy Tradiční jídla

Podobné kolekce receptů