Oktoberfest ve vašem obýváku: Jaké pochoutky k pivu si připravit na domácí oslavu?
Nemusíte nutně cestovat až do Mnichova, abyste si užili atmosféru legendárního Oktoberfestu. Stačí si pozvat přátele, naladit dobrou hudbu, připravit skvělou pivní nabídku a především nachystat to správné občerstvení. Co tedy zařadit na menu, abyste oslavili Oktoberfest s plnou parádou i z pohodlí vašeho obýváku?
Už více jak 200 let se na mnichovské velké louce zvané Theresienwiese setkávají lidé z celého světa, aby oslavili nejznámější svátek piva, slavný Oktoberfest. Událost, která původně vznikla při příležitosti sezdání korunního prince Ludvíka s princeznou Terezou, je dnes už pojem. Pokud je pro vás Mnichov příliš daleko a nestihnete ani víkendový Oktoberfest v Čechách, uspořádejte si doma svůj vlastní.
Každý pivní festival, ať už venku nebo doma, si žádá pořádnou zásobu zlatavého moku a také občerstvení, které se s ním snoubí. Nejenže tyto pochoutky zvýrazní chuť piva, ale také udrží společnost plnou dobré nálady po celý večer.
Chuťovky k pivu, které nesmí chybět
1. Tyčinky a krekry
Na začátek můžete vsadit na jednoduché sýrové tyčinky se slaninou, které zvládnete ještě před příchodem přátel. A pokud máte dostatečnou zásobu listového těsta, vykouzlete z nich rovnou také pizza větrníky. Zaženou první hlad a jejich slaná chuť bezvadně ladí k chmelovým tónům piva. Navíc jsou všeobecně oblíbené, takže se nemusíte obávat, že by někdo nad vaším pohoštěním ohrnoval nos.
2. Bavorské preclíky (Pretzels)
Jestliže máte víc času a chuť předvést své kulinářské umění, vrhněte se na tradiční velké měkké louhované preclíky, které k Oktoberfestu neodmyslitelně patří. Nebo na domácí slané tyčky, parmazánové krekry, clivovo-rozmarýnové krekry a další domácí varianty, které podle stavu zásob a chuti posypte hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem nebo jinými semínky.
3. Jednohubky
Tradiční jednohubky vás zachrání v případě, že se na domácí pečení necítíte nebo jednoduše nestíháte. Výhodou je, že kolečka rohlíků lze namazat jakoukoliv oblíbenou pomazánkou nebo dokonce jen máslem a vrstvit podle zásob v lednici a spíži. Osvědčená kombinace je klobása, tvrdý sýr a nakládaná okurka, ale můžete zapojit i suroviny jako prosciutto, hermelín, uzený losos, avokádo nebo třeba kozí sýr. Bílé rohlíky nahraďte těmi celozrnnými nebo slanými krekry.
4. Pivní pomazánky
Tradiční bavorská pivní pomazánka je Obatzda. Připravuje se ze sýra s bílou plísní a přiměřeného množství světlého piva, které jí dodá ten správný říz. Ovšem váš pomazánkový repertoár můžete rozšířit i o sýrovo-česnekovou pomazánku, tvarohovou pomazánku s česnekem nebo nivovou pomazánku. Ty sice víc připomínají českou kuchyni, ale milovníci piva je jistě také ocení.
5. Domácí brambůrky
Lepší než kupované jsou rozhodně domácí brambůrky, které lze jednoduše připravit v troubě, a to s minimem tuku. Chcete-li zajít ještě dál a svým přátelům vyrazit dech, nachystejte domácí chipsy z bramborových slupek. K ochucení vyzkoušejte kromě soli také sušené bylinky (tymián, rozmarýn, oregano), sušený česnek, papriku (může být i uzená či pálivá) nebo nejrůznější směsi již hotového koření.
Hlavní chod na večerní hostinu
Každý správný hostitel ví, že dobrá zábava nemůže pokračovat s prázdným žaludkem, proto je na čase připravit pořádnou večeři. Oktoberfest je známý svými sytými jídly, takže by na stole nemělo chybět maso a další tradiční pokrmy.
1. Pečené vepřové koleno
Hvězdou vašeho menu se bezesporu stane pečené vepřové koleno. Je pravda, že s jeho přípravou musíte začít už den předem, za ten dokonalý výsledek to jednoznačně stojí. Křupavá kůrčička, šťavnaté maso a k tomu třeba kysané zelí nebo čerstvý křen – tohle jídlo zaručeně potěší všechny milovníky masa. Koleno můžete marinovat v pivu a koření, aby získalo tu pravou chuť festivalu.
2. Klobásky (Bratwurst)
Grilované klobásy (Bratwurst) představují tradiční rychlé jídlo do ruky, na které u našich sousedů narazíte nejen na festivalu piva, ale třeba také na vánočních trzích. A protože i u nás je má většina obchodních řetězců i malých prodejců v celoroční nabídce, vyplatí se udělat si zásobu a připravit je třeba těm, kterým tučné vepřové maso příliš nechutná.
3. Pečené kuřecí paličky
Pokud preferujete kuřecí maso, lepkavá BBQ křídla nebo pikantní kuřecí paličky jsou skvělou alternativou. Můžete je ochutit klasicky česnekem a paprikou nebo zkusit marinádu s pivem, medem a hořčicí, která paličkám dodá jemnou sladko-slanou chuť. Oblizování slepených prstů bude důkazem, že hostům chutnalo.
4. Topinky
I během oslav německého svátku neváhejte vsadit na osvědčenou českou klasiku, a tou jsou topinky. Klidně jen potřené česnekem a podávané k pivním pomazánkám nebo k tataráku. Obložte je ďábelskou směsí, nebo osvědčenou kombinací šunka, sýr a volské oko. Pokud nemáte žádný svůj oblíbený recept, inspirujte se těmi našimi.
5. Käsespätzle
Horké sýrové špecle jsou tradičním jídlem podávaným na Oktoberfestu a jejich vůně znásobí slavnostní atmosféru i ve vašem obýváku. Přitom recept není nijak složitý – uvařené špecle střídavě vrstvěte se strouhaným sýrem (ideálně ementálem) a nakonec vše zasypte osmaženou cibulkou. Pekáček s připravenou směsí vložte do trouby a zapékejte, dokud se sýr nerozteče a na vrchu se neutvoří zlatavá krusta.
Zdroj informací: Apetit