Oslava se blíží a vy stále přemýšlíte, jaký dort zvolit? Zkuste palačinkový dort. Je snadný a efektní, navíc je nenáročný na suroviny
Plánujete oslavu a chybí už jen správný dort? Zkuste namísto obvyklého piškotu použít palačinky! A to ve všech možných podobách – klasické, kakaové nebo bezlepkové crêpes. Na palačinkový dort budete krom palačinek potřebovat už jen správný krém a čerstvé ovoce na ozdobu.
Klasické dorty s nadýchaným piškotovým korpusem a poctivou vrstvou krému nejsou pro každého. Oslava bez dortu je trochu jako párty bez lidí. Pokud hledáte recept na ideální dort pro děti i dospělé, na který není třeba cukrářského mistrovství, pak jste tu správně.
Vyberte si správný základ pro palačinkový dort
Stejně, jako je tomu v případě jiných dortů, i v tom palačinkovém hraje hlavní roli korpus, v našem případě upečené palačinky. Ty můžete připravit v nejrůznějších variantách, podle toho, kolik máte času a pro koho je chystáte.
- ze základního palačinkového těsta
- v bezlepkové variantě z rýžové a maniokové mouky
- obarvené do růžova malinovým pyré
- hnědé s přidáním kakaa do těsta
- nebo palačinky z pohankové mouky s jemnou oříškovou chutí
Jaký krém a jak dort sestavit?
Jakmile máte připravené palačinky, můžete se pustit do skládání dortu. Krém do palačinkového dortu připravíte raz dva, zatímco vám chladnou palačinky. Příchuť krému můžete sladit s chutí palačinek, ale rozhodně se nebojte experimentovat. Dbejte jen na to, aby krém nebyl příliš řídký. Lepší je krém s hutnější konzistencí.
- K základnímu palačinkovému těstu se skvěle hodí krém ze smetany či tvarohu.
- Kakaovým palačinkám sluší kávový krém s mascarpone.
- Malinové palačinky naplňte dokonale vyšlehaným krémem ze smetany a tvarohu.
Sestavení palačinkového dortu není nic složitého: Začněte palačinkou. Položte ji na servírovací talíř a potřete krémem. Přiklopte další palačinkou a naneste na ni krém. Pokračujte, do spotřebování krému i palačinek.
Končit můžete jak palačinkou, tak krémem. Záleží jen na vás, pro jaké finální zdobení dortu se rozhodnete. Před servírováním doporučujeme nechat dort alespoň půl hodiny odležet v lednici. Bude pak lépe držet pohromadě a krájení bude snadnější.
Vyhrajte si se zdobením
Známé pořekadlo „v jednoduchosti je krása“ platí u palačinkového dortu dvojnásob. Na zdobení nebudete potřebovat žádné speciální zdobičky, pytlíčky a další cukrářské vymoženosti. Stačit vám bude čerstvé ovoce, ideálně bobulovité, jako např. borůvky, maliny, ostružiny a jahody. Přidat můžete také efektní čokoládové hoblinky.
- Náš tip: Víte, že lze připravit také palačinkový dort naslano? Vyzkoušejte náš recept na pažitkové palačinky! Palačinky prokládejte tvarohovým krémem. Na jednu oslavu tak můžete připravit celé palačinkové hody.