
Léto bez ovocných knedlíků? To by nešlo! Pro nadšence, jako jsme my, tu dnes máme kompilaci 25 receptů na ovocné knedlíky. Od těch z tvarohového těsta přes bramborové a odpalované až po kynuté. Zkrátka výběr těch nejlepších!
Přestože se ovocné knedlíky spojují především s českou kuchyní, jejich kořeny sahají napříč celou střední Evropou. Jejich obliba jistě souvisí s dostupností levných surovin, jako jsou brambory, mouka, vejce a ovoce ze zahrad. V minulosti, především v chudších regionech, se podávaly jako sladký oběd, ale často i za vydatnou večeři. Patrně i z tohoto úsporného důvodu se ovocné knedlíky staly oblíbenou položkou na jídelníčku školních jídelen i jiného veřejného stravování.
Knedlíky jsou také součástí kulturní identity. Každý kraj má svou typickou kombinaci. Například na Moravě dominují švestkové knedlíky s mákem, zatímco v jižních Čechách jsou oblíbené borůvkové s tvarohem. Moderní gastronomie se nebojí ani malin nebo exotického ovoce, jakým je na příklad mango. Ovoce můžete zvolit jakékoliv, od prvních jahod až po nejpozdnější odrůdu švestek. Zkrátka stačí si osvojit jeden recept a máte na celé léto vystaráno.
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta – pro začátečníky
Pokud jste ve vaření ovocných knedlíků naprostí nováčci a obáváte se, že se první pokus nemusí vydařit, nezoufejte. Právě tvarohové těsto je pro začátek ideální volbou. Suroviny jako měkký tvaroh, mouka a vejce pravděpodobně najdete doma a příprava vláčného těsta není nijak složitá. Stačí do něj zabalit ovoce, vytvarovat knedlíčky a vložit je do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, máte hotovo. Ještě jednodušší variantou je vytvarovat z těsta šišky, ty uvařit a podávat přelité ovocným rozvarem.
Ovocné knedlíky z kynutého těsta – vláčné a nadýchané
Připravit nadýchané ovocné knedlíky z kynutého těsta už vyžaduje trochu cviku, ale ani tento recept není nijak složitý. Opět si vystačíte z běžnými surovinami, na rozdíl od předchozího těsta je ale nutné počítat s časovou rezervou, kterou kynutí vyžaduje. Dalším důležitým krokem je uvařené knedlíky okamžitě po vytažení z vody propíchat, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
Ovocné knedlíky „de luxe“
Dovedete uvařit ovocné knedlíky z jakéhokoliv těsta a máte pocit, že už není co objevovat? Ne tak docela. I obyčejné knedlíky s trochou důvtipu proměníte v nezapomenutelný zážitek. A stačí k tomu opravdu maličkost:
- Marcipán: do meruňkových knedlíků vložte na místo pecky kousíček marcipánu. Nakyslé ovoce získá sladší, mandlemi ovoněnou chuť.
- Kostka cukru: podobnou funkci zastane i menší kostka cukru. Ještě lépe pokapaná kvalitní pálenkou – meruňkovice nebo slivovice dokážou v ovoci zázraky.
- Vanilková omáčka: povýší skromné sladké jídlo v neobyčejný luxusní dezert. Nejlépe se hodí k rakouskému Germknödel, ale stejně báječně doprovodí také jahodové knedlíky.
Zdroj informací: Apetit
Recepty
























