0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečeme tradiční druhy vánočního cukroví: 39 ověřených receptů

Pečeme tradiční druhy vánočního cukroví: 39 ověřených receptů
ZDROJ: Tikovka1355/ Pixabay

Rohlíčky, linecká kolečka, perníčky, pracny,... Vsadíte i letos na osvědčené kousky a oprášíte léty prověřené receptury nebo se s námi pustíte do experimentů? Klasika na našich svátečních stolech rozhodně nesmí chybět, bez těchto základních druhů cukroví by prostě Vánoce nebyly Vánocemi.

Občas stačí jen malá úprava a i nesmrtelná klasika se najednou ukáže v novém netradičním podání. Nechte se inspirovat našimi recepty a tipy na ty nejoblíbenější druhy vánočního cukroví. Třeba najdete něco, co přidáte k vašemu rodinnému stříbru.

Perníčky

Perníčky jsou staročeskou klasikou, která se objevuje na vánočních trzích od nepaměti. Pokud se do jejich přípravy pustíte doma, vyžadují hlavně dobré načasování.

  • pečení perníčků si dobře načasujte podle typu zvoleného těsta
  • některé druhy jsou měkké hned po upečení, jiné se naopak musí nechat rozležet
  • neostýchejte se pořádné dávky voňavého koření
  • do pravého perníku patří i trocha pepře, soli, zázvoru, skořice, badyánu, kardamomu, anýzu, hřebíčku i nového koření
  • můžete se spolehnout na kupované perníkové směsi nebo si v hmoždíři připravit směs přesně podle vlastní chuti

TIP

Letošním hitem jsou perníčky s dekorem dřeva, kterého docílíte přitlačením speciální strukturální fólie. Pokud neradi zdobíte bílkovou polevou, je tohle tip přesně pro vás. Pak už vám stačí jen tmavé holandské kakao rozmíchané s trochou vody. Touto směsí se perníčky potírají. Efekt je až neuvěřitelně přesvědčivý.

Linecké

Linecké cukroví se obvykle peče jako jedno z prvních v pořadí. Základem úspěchu a dobré práce s těstem je kvalitní máslo, to neošiďte. Pokud použijete nekvalitní tuk, může se těsto drolit a projeví se to i na chuti.

  • traduje se, že ideální poměr mouky, másla a cukru je 3:2:1, to znamená např. 600 g mouky, 400 g másla a 200 g cukru
  • do těsta se obvykle přidává citrónová kůra kvůli vůni, ale pokud použijete na plnění pikantní džem, není to třeba
  • džem by neměl obsahovat zrníčka plodů ani slupky ovoce, z nichž bývá vyroben, působí to v jemném cukroví rušivým dojmem
  • pokud je vámi zvolený džem příliš hustý, můžete ho naředit třeba rumem
  • u lineckého si dejte pozor na tvar vykrajovátek
  • doporučujeme použít osově souměrné tvary, vyhnete se tak problémům při následném slepování a vše bude perfektně sedět

TIP

Také vás nebaví mazat linecké cukroví? Obzvlášť pokud ho všichni v rodině zbožňují a pečete každoročně minimálně dvojitou dávku, možná oceníte jednoduchý trik.

Džemem naplňte zdobicí sáček, vyskládejte spodní díl lineckých do řady a plňte jednoduše džemem rovnou ze sáčku, pak už jen přiklopte horní vrstvou a je to!

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky nesmí na vánočním stole chybět. Někdo je miluje ještě teplé z trouby, ale k dokonalosti se tento druh cukroví přiblíží ve chvíli, kdy se rozleží a o Štědrý večer se vám rozplyne na jazyku.

  • chuť vanilkových rohlíčků tvoří ořechy a zcela nepřekvapivě vanilka
  • na těchto dvou ingrediencích nešetřete a vybírejte je obzvlášť pečlivě
  • pokud máte možnost, kupte si kvalitní vanilkový lusk a použijte do těsta semínka přímo z něho
  • vanilkový cukr na obalení si můžete připravit dopředu sami doma, není to vůbec nic složitého
  • použité oříšky jsou záležitost osobních preferencí – někdo upřednostňuje vlašské ořechy, jiný lískové, ale ve hře jsou i mandle
  • ať už zvolíte jakékoliv nebo i více druhů v určitém poměru, nešetřete jimi

TIP

Zkuste do vanilkového cukru, v němž budete rohlíčky obalovat, přidat rozemnuté levandulové květy. Je to trochu netradiční, ale určitě vaše rohlíčky mezi ostatními letos vyniknou.

Obchod Apetit