Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pekanový, jablečný nebo švestkový? Vyberte si svého favorita a upečte dokonale křehký pie

Pekanový, jablečný nebo švestkový? Vyberte si svého favorita a upečte dokonale křehký pie
ZDROJ: Shutterstock

Americký pie svou oblibou už dávno překonal hranice své domoviny a znají ho milovníci sladkého po celém světě. Pokud i vy patříte mezi jeho příznivce, stačí si jen vybrat ten nejlepší recept na americký koláč, nachystat suroviny, zapnout troubu a můžete si při tom spolu s Madonnou zazpívat: Bye, bye, Miss American Pie...

Americký pie je tradiční koláč z křehkého těsta s bohatou náplní, nejčastěji ovocnou (jablka, borůvky, třešně) nebo ořechovou. Typický je pro americkou kuchyni, peče se ve vysoké kulaté formě a většinou se zdobí ozdobnou mřížkou ze zbylého těsta. Podává se nejlépe teplý, někdy s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Jak upéct americký pie

Základem klasického amerického koláče je křehké máslové těsto, které se vyválí do tenké vrstvy a vyloží do koláčové formy. Náplň se zpravidla připravuje z ovoce, cukru a koření. Tradiční kombinací jsou plátky jablek ochucené skořicí a muškátovým oříškem. Koláč se často přikrývá druhou vrstvou těsta, která při pečení získá krásně zlatavou barvu.

  • Těsto na pie se připravuje z mouky, másla, vejce a cukru. Podobně jako u těsta na linecké vánoční cukroví i v tomto případě je nutné použít studené máslo a zpracovávat suroviny velmi rychle, aby se tuk teplem nezačal oddělovat.

  • Hotové těsto dejte odležet do lednice, bude se vám s ním poté lépe pracovat.

Náplně do amerického koláče

Formu vystlanou připraveným těstem naplňte jakoukoli oblíbenou náplní. Kromě již zmíněných jablek, skořice, muškátového oříšku a pár kapek alkoholu, které jsou typické pro Granny's apple pie, lze zvolit i jiné ovoce. Borůvky, ostružiny, švestky, třešně, višně, ale třeba také hrušky sladkému těstu skutečně sluší.

Příznivci hutných zemitých chutí jistě uvítají možnost naplnit křehký koláč ořechy. Na náplň použijte vlašské nebo ještě lépe pekanové ořechy. Taktéž k nim můžete přidat špetku skořice, kardamom nebo muškátový oříšek.

Mezi tradiční dezerty na Den díkůvzdání patří dýňový koláč, který se připravuje z pečené dýně, smíchané s kořením, jako je skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček. Výsledkem je krémová, hladká náplň, která je nejen chutná, ale i krásně voňavá. Pokud vám v mrazáku zbylo dýňové pyré, tento pie nabízí příležitost, jak ho velmi chutně zpracovat.

Vrchní ozdobná mřížka

Část křehkého těsta slouží jako základ pro vyložení formy na koláč, zatímco zbytek se obvykle používá na vrchní vrstvu. Ta může být celistvá nebo tvořit mřížku – buď skládanou z jednotlivých proužků těsta, nebo vytvořenou pomocí speciálního vykrajovátka. Koláč lze také ozdobit copánkem spleteným z těsta a umístěným po obvodu. Stejně efektní jsou i vykrojené tvary jako lístky, květy nebo srdíčka, které dodají koláči slavnostní vzhled.

Sladké koláče z Ameriky

Americký pie je nejen dezertem, ale i symbolem rodinné pohody a oslav. Připravíte ho skutečně během chvilky a pokud máte rádi mřížkový koláč, jeho amerického bratrance si jistě také zamilujete. Pak už je jen na vás, zda dáte přednost minimalistickému vzezření, nebo si vyhrajete s mřížkou a závěrečným zdobením. Teď už stačí jen vybrat ten nejlepší recept z naší kolekce a pustit se do pečení.

Zdroje informací: Eatingwell.com, Deliciousmagazine.co.uk, Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova