Plněné ořechy: Křehké vánoční skořápky plné lahodného krému, které zmizí jako první!
Plněné ořechy patří k oblíbené klasice, která zdobí vánoční stoly již po generace. Jejich příprava sice vyžaduje trochu více času, ale výsledkem jsou kouzelné skořápky plné lahodného krému. Díky různým velikostem formiček i variacím receptů na těsto a náplň máte volné pole pro kreativitu, a ořechy tak mohou být pokaždé jiné – a vždy dokonalé.
Plněné ořechy se připravují z křehkého máslového těsta, které navíc obsahuje mleté ořechy, nejčastěji vlašské. Těsto se pečlivě vtlačuje do formiček ve tvaru ořechových skořápek a následně upeče dozlatova. Upečené skořápky se slepují krémem, čímž vznikne cukroví, které věrně napodobuje vzhled vlašského ořechu. Toto cukroví nejen efektně zdobí vánoční stůl, ale po odležení také báječně chutná.
Základní recept na ořechy a jeho obměny
Základní těsto tvoří hladká mouka, moučkový cukr, máslo, žloutek a mleté ořechy. Stejně jako u všech ostatních křehkých těst i zde je nutné použít skutečně dobře vychlazené máslo i žloutky a zpracovávat ho velmi rychle, aby se nezačal uvolňovat tuk. Hotové těsto vytvarujte do válečku, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na hodinu (ideálně přes noc) vychladit.
Kromě základního těsta se můžete setkat i s nejrůznějšími obměnami. Do některých receptů se pro výraznější chuť a tmavší barvu přidává také kakao. Tyto hnědé skořápky působí velmi elegantně, obzvlášť pokud je slepíte bílým máslovým krémem. Kontrast světlé a tmavé můžete umocnit ještě tím, že konce kakaových ořechů namočíte do bílé čokolády.
Pokud máte doma recept po babičce, možná mezi ingrediencemi objevíte také kávovou sedlinu. Ta dodá ořechovým korpusům zemitější kávou chuť a tmavší barvu. Jestliže se takového experimentu obáváte, ale přesto vás chuť kávy láká, zkuste přidat do krému pár lžiček silného espressa. Naopak jemné vánoční tóny zajistí vanilka nebo mletá skořice.
Formičky na ořechy
Na pečení ořechů potřebujete kromě těsta také formičky na ořechy. Dnes si můžete vybrat mezi klasickými kovovými nebo modernějšími silikonovými. Obojí má své pro i proti a záleží na tom, které budou lépe vyhovovat vám.
Kovové formičky
Kovové formičky jsou tradiční volbou pro pečení plněných ořechů a nabízejí různé velikosti – od klasické přes střední až po úplně miniaturní. Práce s těmi nejmenšími může být sice zdlouhavá a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za námahu. Drobné oříšky jsou nejen roztomilé, ale také ideální pro milovníky mini vánočního cukroví, kteří ocení jejich precizní vzhled i velikost akorát na jedno sousto.
- Než začnete s kovovými formičkami pracovat, je nutné je očistit od případných drobků a před prvním použitím pro jistotu každou lehce vymazat tukem, aby se ořechy dobře vyklápěly.
- S vyklápěním příliš nespěchejte a po vytažení cukroví z trouby ho nechte chvíli vychladnout. Díky tomu se ořech hezky uvolní od formičky a vy tak získáte krásné skořápky.
Silikonové formičky
Silikonové formy představují moderní alternativu pro přípravu plněných ořechů. Usnadňují práci díky snadnému čištění a není je nutné před prvním použitím vymazávat. Jsou vyráběny jako jeden plát, což eliminuje zdlouhavé přemisťování jednotlivých formiček na plech. Silikon navíc zajišťuje rychlejší prohřátí, díky čemuž se pečení cukroví zkrátí. Vyklápění skořápek je s nimi hračka – lze je vyjmout téměř okamžitě po vytažení z trouby, aniž by hrozilo jejich poškození.
- U silikonových forem sice oceníte jejich praktičnost, ale staromilci mohou postrádat ten specifický rituál vyklápění jednotlivých skořápek, který ke kovovým formičkám neodmyslitelně patří.
Jak péct ořechy
Těsto vtlačujte do formiček rovnoměrně, pečlivě kopírujte jejich tvar, čímž uprostřed vytvoříte malou jamku. Neplňte formičky až po okraj, protože těsto během pečení lehce nabude a důlek pro náplň by mohl zmizet.
- Ořechy pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 8–10 minut, dokud nejsou zlatavé.
- Během pečení se těsto mírně nafoukne. Když spadne a znovu utvoří důlek, jsou ořechy hotové.
- Také to poznáte podle toho, že na povrchu už nejsou tak lesklé a těsto výrazně zmatní. V ten moment je vyndejte z trouby.
- Po upečení nechte skořápky krátce vychladnout a pak je opatrně vyklopte.
- Nenaplněné je narovnejte do krabičky, uzavřete a skladujte v chladu.
Nejlepší krémy do plněných ořechů
Nejrůznější krémy nabízejí mnoho možností, jak z obyčejného ořechového cukroví udělat naprostý skvost. Krémy volte především trvanlivější – vhodné jsou máslové krémy, které můžete ochutit dle libosti. Od tradičního kakaa, přes vaječný likér po silné espresso.
- Čokoládová ganache: Ganache z jednoho dílu smetany a dvou dílů čokolády je jednoduchá na přípravu a všeobecně oblíbená Připravit ji můžete jak z tmavé, tak i z bílé čokolády.
- Karamelová náplň: Domácí karamel dodá ořechům jiný chuťový rozměr, a pokud chcete něco speciálního, přidejte do něj špetku soli. Slaný karamel vyšlehejte s povoleným máslem a vznikne vám senzační karamelový krém, který se hodí i do košíčků nebo trubiček.
- Máslový krém: Jestli se vám nechce s krémem příliš zdržovat, jednoduše vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem, přidejte mleté ořechy, trochu tuzemského rumu a můžete plnit.
- Krém z lískových oříšků: Zkuste do krému místo vlašských ořechů přimíchat opražené a nastrouhané lískové oříšky. Pokud tímto krémem naplníte mini skořápky, získáte tak rozkošné drobné cukroví, které překvapí vzhledem i lískooříškovou chutí.
Zdobení ořechů
Plněné ořechy jsou velmi efektní a k naprosté dokonalosti jim stačí opravdu málo. Můžete si pohrát s kombinacemi světlého a tmavého těsta – obě těsta střídavě namačkat do jedné formičky, aby vám vznikly flekaté oříšky. Nebo k sobě přilepte jednu světlou a jednu tmavou skořápku. Jednobarevné ořechy zase můžete ozvláštnit tím, že špičky kakaových ořechů namočíte do bílé čokolády, světlé zase do čokolády tmavé, případně je ještě lehce zaprášíte moučkovým cukrem.
Zdroj informací: Apetit