Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni

Připravte si tradiční mřížkovaný apple pie či koláč s jablky, trhanec, závin, štrůdl, pečená jablka či rychlou jablečnou buchtu na plech... A mnoho dalšího. K jablkům skvěle ladí tvaroh, rozinky v rumu, hrušky, skořice nebo třeba perníkové koření. Upečte si, na co máte chuť a suroviny!
Některé odrůdy jablek mají sladší chuť, jiné kyselejší, některé jsou šťavnaté, jiné zase moučné. I na našem trhu máme na výběr několik desítek druhů jablek. My jsme pro vás vybrali pár z těch nejznámějších a poradíme vám, jestli se hodí spíše na pečení, skladování, do salátů nebo rovnou k jídlu.
Zimní banánové
Jak už název napovídá, tato odrůda jablek je pozdní, sklízí se až v říjnu a jablka jsou dobře skladovatelná až do dubna.
- Mají žlutozelenou barvu s červenými skvrnami a svou velmi aromatickou sladkou chutí i vůní připomínají banány.
- Hodí se na pečení, do kompotů nebo přesnídávek, které díky nim budou krásně sladké.
Jonagold
Jonagold je jednou z nejoblíbenějších odrůd jablek. Má žlutozelenou až červenou barvu. Díky vyváženému obsahu kyselin a cukrů je tato odrůda velmi lahodná.
- Má aromatickou, nasládlou, jemně kyselou chuť.
- Nejvíce se hodí na odšťavnění. Přidejte ke šťávě z jablek ještě šťávu z červené řepy a zázvoru a získáte super zdravý drink!
- Z této odrůdy připravíte také výborný domácí mošt.
Spartan
Plody této odrůdy jsou kulaté a menší, zabarvené do tmavě červena až fialova. Mají pevnou slupku, šťavnatou dužinu a jsou sladké.
- Nejlépe uděláte, když si dáte spartan ke svačině, pečením byste zbytečně ztratili jeho skvělou chuť.
- Hodí se také ke skladování.
Golden Delicious
Golden Delicious je jednou z nejoblíbenějších, nejrozšířenějších a zároveň nejstarších odrůd jablek. Tento druh byl objeven už kolem roku 1800 v USA. Plody mají světle zelenou až žlutou barvu. Jablka mají pevnou slupku a jsou křehká, šťavnatá a sladká.
- Hodí se k přímé konzumaci, ale chybu neuděláte ani když je použijete na přípravu proslulého francouzského koláče tarte Tatin či neméně slavného amerického jablečného koláč e páje.
Granny Smith
Název této odrůdy znamená v překladu „babička Smithová“. Paní Marie Ann Smith je totiž poprvé vypěstovala na své zahradě v Austrálii v druhé polovině 19. století, a tak byla nová odrůda na světě. Jablka mají sytě zelenou barvu, jsou pevná a nakyslá.
- Hodí se do salátů, do omáček (tajný trik šéfkuchařů je přidat jablko do svíčkové) a na pečení.
- Připravit z něj můžete třeba tažený štrůdl nebo neodolatelný koláč s drobenkou.
Idared
Odrůda Idared je velmi stará odrůda rozšířená po celém světě. Jedná se o zimní odrůdu červené barvy, která je mimořádně vhodná ke dlouhodobému uskladnění. Sklízí se v říjnu a v prosinci pak dozrává. Plody jsou středně šťavnaté, mají jemnou dužinu a sladkou chuť.
- Jablka této odrůdy můžete kromě uskladnění použít na voňavý jablečný kompot.
Rubín
Tato tradiční česká odrůda pochází ze Střížovic. Plody jsou kulaté a velké a mají lehce mastnou slupku. Zelenožlutou dužinu překrývá sytě červené žíhání. Jablka odrůdy Rubín jsou křupavá, pevná a šťavnatá se sladkou aromatickou chutí.
- Skvělá jsou sama o sobě, ale hodí se i na pečení, do salátů nebo k masu.
- Připravte z nich třeba jablečný salát na thajský způsob nebo jablka zapečte v troubě společně se sladkým vanilkovým krémem.
Pink Lady
Jablka odrůdy Pink Lady patří mezi cenné odrůdy. Mají prvotřídní kvalitu a pěstují se na základě licence. Vyžadují dlouhou vegetační dobu a horké podnebí. Mají růžové zbarvení, křupavou dužinu a jemnou, sladkou a velmi aromatickou chuť.
- Pro svou lahodnou chuť se hodí k přímé konzumaci, skvěle ale poslouží v dezertech, jako je třeba náš jablečno-ostružinový krambl.