
Naše republika je sice malá, ale co se gastronomie týče, je neuvěřitelně pestrá. Stačí popojet o pár kilometrů dál a narazíte na jídla, o která jste dosud neznali. Slyšeli jste někdy o kundrfálech, mrkvancích nebo švestouce? Tyto názvy ukrývají regionální pochoutky z Čech, Moravy a Slezska. Jednoduchá, a přesto naprosto skvělá jídla! Pojďte si je s námi připravit a ochutnejte sami.
Západní Čechy
Západní Čechy se považují za pivní království, jehož tekuté zlato znají po celém světě. Plzeňské pivo zde neochutnáte jen ve sklenici, ale i v jídlech jako je pivní guláš nebo pivní štrúdl. Za zmínku také stojí také Domažlice – „rodiště“ slavných chodských koláčů z kynutého těsta s tvarohovým základem, povidly a mákem. Karlovarský knedlík asi není třeba dlouze představovat, ale co třeba kundrfály? Jde o bramborové šišky pečené s kysaným zelím a opečenou cibulkou.

Jižní Čechy
Kdo by neznal kulajdu nebo cmundu po kaplicku, která vznikla jako improvizované jídlo pro hladové hosty tamní hospody. Avšak skutečnou chloubou jihočeské kuchyně jsou ryby. Tradice chovu třeboňského kapra je dlouhá více než sedm set let a jeho kvalita je dána unikátními přírodními podmínkami Třeboňské pánve. Není divu, že ať zavítáte do jakékoliv restaurace, rybu naleznete na každém jídelním lístku. Nás zaujaly kapří hranolky, kvůli kterým nemusíte ihned vážit cestu do Třeboně, ale podle receptu si je snadno připravíte doma.

Severní Čechy
Pro někoho možná velmi svérázná krajina i obyvatelé, pro jiné příležitost ochutnat spoustu dobrot. Vyhlášené jsou zde místní jabloňové sady. Kuchyně severních Čech se pyšní specialitami z hub – například houbovými karbanátky či sterilovanými houbami. Jako dezert doporučujeme sladký kecaný koláč, nazývaný také flekanec nebo Kleksenkuchen. Region je též známý pěstováním chmele, proto pivní stezka v Lužických horách nebo královské město Žatec určitě stojí za návštěvu.

Východní Čechy
Pardubický perník, pavlišovský řízek a osobnost Magdalény Dobromily Rettigové – to jsou symboly východních Čech. Rettigová, slavná kuchařka a spisovatelka, zde část života působila a na její počest se každoročně konají Gastronomické slavnosti. Nesmíme také opomenout, že v rodném kraji spisovatele Karla Jaromíra Erbena jsou velmi populární miletínské modlitbičky. Perníkové obdélníčky ve tvaru modlitebních knížek s oříškovou náplní a půlkou mandle uprostřed cukrové polevy. Ovšem povidlová omáčka, zvaná švestouka, si nás získala ze všeho nejvíc.

Středočeský kraj a Praha
Polabská nížina je jednou z nejúrodnějších oblastí naší republiky. Teplo a úrodná půda tu umožňují pěstovat pšenici, ječmen, cukrovku, kukuřici a nejrůznější zeleninu. Zaměříme-li se na konkrétní recept a konkrétní město, jednoznačně vítězí pražský koláč. Jeho historie je opředena tajemstvím a spojení s Prahou je nejasné. V 50. letech minulého století jej údajně poprvé upekl polský cukrář Alexandre Micka ve Francii, který se údajně inspiroval receptem své babičky, a pojmenoval jej Tarte Tropézienne. Podobný recept se však vyskytuje i ve staročeských kuchařkách.
Vysočina
Napadá vás, který produkt je s tímto krajem spojen tak, že si vysloužil i stejný název? Správně, trvanlivý salám Vysočina, který se začal vyrábět během socialismu, inspirován maďarským uherákem. Na Vysočinu se však gurmáni nevydávají jen za za uzeninou. V září se v Polné koná tradiční Mrkvancová pouť. Připomíná dobu, kdy se zde ještě před nástupem brambor hojně pěstovala mrkev. Nad domovními vchody si lidé věší mrkev ozdobenou pentlemi v národních barvách a pečou se mrkvance – sladké buchty plněné mrkví. Podle místní pověsti si na nich pochutnával i slavný malíř Mikoláš Aleš.

Východní Morava
Na východní Moravě se dobře ví, že k pořádné zábavě patří skvělé jídlo a pití. Region je spojený s moravským uzeným, kyselicou, valašským frgálem nebo jednoduchým jídlem z brambor a pohanky zvaným kontrabáš. Valašsko je nejen kulinářským rájem, ale také rájem houbařů. A samozřejmě nesmíme zapomenout na tradiční slivovici!

Jižní Morava
Podnebí Jihomoravského kraje patří k nejteplejším z celé České republiky, proto se nemůžeme divit, že tu najdeme největší plochy vinic v Česku. Košty pálenek a vín za doprovodu cimbálové muziky jsou tu takřka na denním pořádku. Na Jižní Moravu se zkrátka jezdí především za dobrým vínem. Ovšem právě zde vznikly také proslulé znojemské okurky a ivančický chřest, který byl kdysi slavnější než plzeňské pivo.

Střední Morava
Olomoucké tvarůžky, hanácké koláče a bohatá lidová tradice – to jsou symboly Hanácka. Slané, výrazně aromatické tvarůžky, které se vyrábějí v Lošticích, patří k nejstarším sýrovým specialitám u nás a jejich příběh můžete poznat v Muzeu olomouckých tvarůžků. „Tvargle“, jak se také tomuto národnímu pokladu říká, si můžete ve zdejším regionu vychutnat samotné, ale také zapracované do nejrůznějších jídel. Klasickou česnečkou počínaje a sladkými dobrotami z místní Tvarůžkové cukrárny konče.
Severní Morava
Již dávno neplatí, že je severní Morava hlavně průmyslovým krajem. Nyní jsou města plná zeleně i chutí, které stojí za prozkoumání. Každé léto se v Malé Morávce a okolí konají borůvkové hody. Tradiční kynuté borůvkové knedlíky nebo borůvkový džem si rozhodně nenechte ujít! A pokud zatoužíte po dalším sladkém zážitku, vydejte se na Štramberk ochutnat legendární Štramberské uši z perníkového těsta.

Ať už se letos budete toulat po České republice kamkoliv, užijte si nejen krásu krajiny a památek, ale ochutnejte i některou tamní specialitu, protože i to je odkaz našich předků, které se snažíme pro další generace zachovat. A jestli se v nejbližší době nikam nechystáte, a přesto byste rádi ochutnali něco pro váš region netradičního, vyzkoušejte některý z našich receptů.
Zdroj informací: Apetit
Recepty





















