Rajčatový salát nemusí být jen ten s cibulí a octovou zálivkou. Přidat do něj můžete i vařené vejce, sýr či brambory
Rajčatový salát je dokonalým příkladem toho, jak málo stačí pro přípravu delikátního jídla. S vyzrálými rajčaty a pár dalšími přísadami v mžiku vytvoříte salát, za který vás budou blahořečit. Rajčatový salát je vždy skvělou volbou bez ohledu na denní dobu!
Léto je ideální doba, kdy si vychutnat zeleninu v největší zralosti, a u rajských jablíček to platí dvojnásob. I ‚obyčejný‘ rajčatový salát z rajčat, cibule a zálivky dokáže na stole vykouzlit patřičnou parádu. Patří totiž mezi jednoduchá jídla ze zeleniny, která připravíte za pár minut, a to i pokud jste naprostí kuchařští začátečníci.
Klasický rajčatový salát s cibulí a octem
Tato kombinace z červených rajských jablíček, najemno nakrájené cibulky a octové zálivky je retro vzpomínka, jež si své místo na jídelním stole stále pečlivě hlídá. A to nejčastěji jako doprovod masových či jiných minutkových jídel.
- Základ salátu tvoří vyzrálá rajčata, ideálně ta, která mají větší podíl dužiny. Ovšem pokud máte po ruce třeba malá cherry rajčátka, můžete použít i je. Jen je třeba počítat s tím, že salát bude obsahovat víc zrníček, která mohou někomu vadit.
- Cibulku krájejte na menší kostičky, lépe se pak z ní uvolňují silice, a tím získá salát potřebný chuťový rozměr.
- Poslední přísadu tvoří octová zálivka.
Jak připravit dobrou octovou zálivku na salát?
Zálivku si můžete připravit zvlášť a následně ji vlít do salátu.
- V hrnku nebo misce smíchejte díl vody, díl kvasného octa, soli a mletého pepře. Pokud máte raději sladkokyselou zálivku, přidejte i špetku cukru. Určit přesné množství je obtížné, protože někdo preferuje zálivku slanější, někdo ji má rád zase víc kyselou.
Když zvolíte tuto metodu, možná budete muset salát dochutit i poté, co do něj zálivku nalijete. Zelenina má tendenci některé koření pohltit.
Druhou možností, jak udělat zálivku na salát, je nakrájená rajčata společně s cibulkou osolit, opepřit a nechat alespoň 5–10 minut odstát, aby zelenina pustila šťávu. Pak zakápnout octem a postupně přilévat studenou vodu, až budete s chutí spokojeni.
Rajčatový salát s majonézou
Oproti svému tradičnímu příbuznému je rajčatový salát s majonézou poměrně syté jídlo, které můžete servírovat také jako lehčí hlavní chod. Přesný recept nepotřebujete, s trochou fantazie ho zvládnete připravit ze surovin, které najdete v lednici.
K vyzrálým rajčatům přidejte na malé kostičky nakrájený tvrdý sýr, uvařená vejce, cibulku, případně i měkký salám. Vše dochuťte solí, pepřem a přidejte kupovanou, nebo ještě lépe domácí majonézu.
- Pokud chcete salát udělat ještě sytější, zamíchejte do něj vařené krátké těstoviny nebo vařené brambory.
- Vylepšit ho můžete také nasekanou čerstvou bylinkou – petrželkou, bazalkou nebo třeba pažitkou.
- Pro ‚light verzi‘ vyměňte majonézu za bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.
Rajčatový salát trochu jinak
Rozhodně se nemusíte držet pouze klasiky, protože rajčata si úžasně rozumí téměř s každou bylinkou a dochucovadlem. Důkazem toho je níže uvedený výčet receptů na rajčatový salát, které lze servírovat jako salát, ale také jako zeleninovou přílohu, třeba k rybě nebo jinému masu.
- Rajčata kombinujte s čerstvými bylinkami – petrželka, pažitka, tymián, oregano, nať koriandru atd.
- K okyselení použijte kromě klasického kvasného octa také vinný ocet, citronovou, nebo dokonce limetkovou šťávu či balzamiko.
- Skvěle se doplňují také s cibulí, olivami, feta sýrem, ale také s jinou zeleninou.
- Rajčata přimíchejte i do jiných salátů, třeba řeckého salátu, šopského salátu nebo čočkového salátu s hlívou.
Zdroj informací: Apetit