Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recept na dlouhověkost: Jak kadeřávek prospívá zdraví a jak ho připravit, aby vám zachutnal?

Recept na dlouhověkost: Jak kadeřávek prospívá zdraví a jak ho připravit, aby vám zachutnal?
ZDROJ: Shutterstock

Po dlouhou dobu přehlížená zelenina, která se nyní znovu dostává na naše talíře. Známé osobnosti si „kale“ neboli kadeřávek dopřávají téměř každý den, nejčastěji ve formě smoothie, a nutriční specialisté ho nemohou vynachválit. V čem spočívá jeho kouzlo a jak si ho vychutnat?

Kapusta kadeřavá je odrůda brukve zelné. Nejčastěji se přirovnává ke kapustě, oproti které má tužší kudrnaté listy, využití mají však velice podobné. Košťály kadeřávku dosahují až tří metrů, a proto se někdy používá dokonce i v dekorativním zahrádkářství.

Kadeřávek pro zdraví

Mnoho lidí zná kadeřávek pod jeho anglickým názvem kale. Trend spočívající v zařazení kadeřávku do jídelníčku postupně dobývá celý svět.

  • Obecně patří společně s kapustou nebo zelím do skupiny superpotravin.
  • Kadeřávek obsahuje vitaminy skupiny B, C a provitamin A, minerální látky a je skvělým zdrojem kyseliny listové.
  • Listy kadeřávku jsou bohaté na vlákninu, která podporuje trávení, pomáhá proti zácpě, pročišťuje střeva a má schopnost vázat těžké kovy, které následně odvádí z těla.

5 tipů na nejlepší kadeřávek

  1. Dopřejte mu masáž: Odpůrci kadeřávku mají nejčastěji problém s tuhými listy. Někomu právě tato vlastnost kadeřávku naopak vyhovuje. Pokud patříte do skupiny odpůrců tuhých listů, tak je omyté a osušené promasírujte s olivovým olejem. Tvrdý střed začne pomalu měknout, jeho proměnu oceníte především při přípravě salátů.
     
  2. Salát pro nadšence: Když trochu povolí, naložit s ním můžeme jako s klasickým salátem. Oproti běžnému salátu má však jednu velkou výhodu. V kombinaci s dresinkem si stále drží svou svěžest i strukturu. Je tedy ideální volbou do krabičky, kterou si vezmete druhý den do práce nebo na vás počká na večeři ve špičkové formě.
     
  3. Zdravé chipsy pro každého: Listy kadeřávku stačí natrhat, v misce promíchat s trochou oleje a doplnit oblíbeným kořením (sůl, kajenský pepř, garam masala). Vše pak vyložte na plech s pečicím papírem a pečte dokřupava. Tyto chipsy jsou velmi chutné a jejich mlsání nelze označit za prohřešek.
     
  4. Podusit či restovat: V běžném vaření se používá obdobně jako klasická kapusta. Jemným podušením ve vývaru do něj dostanete maximum chuti a krásně změkne. Dochutit jej můžete například česnekem a vytvoříte pokrm chutí podobný špenátu. Je vhodný i k rychlému restování, bude křupavý a dokonale doplní jakékoliv stir-fry.
     
  5. Každodenní smoothie: Kadeřávek je sice zdravý, ale struktura jeho listů není pro některé strávníky poživatelná. Ideální kamufláží je snídaňové smoothie. Dostatek ovoce a další zeleniny, oblíbené rostlinné mléko, trocha proteinu a důkladně rozmixovaný kadeřávek nikdo neodhalí.

Jak pěstovat kadeřávek

Velkou výhodou kadeřávku je jeho snadné pěstování a možnost brzké sklizně v době, kdy jiná zelenina teprve čeká ve formě sazeniček na přesazení. Kadeřávek pravý se vysévá časně zjara, v létě se přesazuje na záhon. Sklizeň probíhá od léta do zimy – sbírají se spodní listy, zatímco vršek stále dorůstá. Někteří zahradníci doporučují počkat s jeho sklizní až na první mrazíky, které údajně zlepší jeho chuť.

Tato odolná zelenina zvládá vítr, déšť i mráz, a proto je v zimě vítaným zdrojem vitaminů. Pro netrpělivé pěstitele je ideální kadeřávek sibiřský, který se vysévá přímo na záhon ve druhé polovině léta. Skvěle zaplní místo po raných plodinách, jako jsou kedlubny, hrášek nebo česnek. Jeho sklizeň začíná od poloviny zimy a na rozdíl od klasického kadeřávku má ploché listy.

Zdroj: BBC GoodFood, Apetit

Skryt pre seznam