Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na nejlepší ovesnou kaši k snídani i obědu: Dopřejte si poctivou nálož energie a vlákniny!

Recepty na nejlepší ovesnou kaši k snídani i obědu: Dopřejte si poctivou nálož energie a vlákniny!
ZDROJ: Apetit

Chcete si dopřát vyváženou snídani plnou prospěšných látek, která vám dodá energii na celé dopoledne? Připravte si ovesnou kaši dle vlastní chuti. Máme pro vás spoustu tipů, jaké vločky a další suroviny se do ovesné kaše hodí a jak ji připravit s co největší úsporou času.

Ovesná kaše je oblíbenou složkou jídelníčku mnoha lidí zejména díky vysokému podílu vlákniny. Zároveň se jedná o pokrm připravený do 10–15 minut, který připravíte v mnoha variacích.

Ať už si ovesnou kaši připravujete s medem, ořechy a semínky, čerstvým či sušeným ovocem, mlékem nebo rostlinným nápojem, vždy se můžete spolehnout na dostatek energie na celé dopoledne.

Jak na nejlepší ovesnou kaši?

Tento vskutku všestranný pokrm můžete připravit na spoustu způsobů. Stejně tak vločky, které zvolíte do základu, mohou být různé.

  • Ovesná kaše se, už jen dle svého názvu, nejčastěji připravuje z ovesných vloček. Sáhnout můžete ale také po žitných, špaldových, rýžových, pohankových či jáhlových. Oblíbenou kaši snadno připravíte také z quinoy.
  • Pokud chcete mít snídani připravenou co nejrychleji, zvolte vločky jemně mleté či alespoň mírně nadrcené, které se vařením s tekutinou rychleji promění v kaši.
  • Mléko použijte dle chuti klasické, nebo vyzkoušejte kaši s mandlovým nápojem.
  • Na výživnosti kaši přidáte ořechy a semínky, jako jsou například lněná, chia, slunečnicová či konopná.
  • Osladit kaši můžete cukrem, jako zdravější varianta se však nabízí med nebo sirup (čekankový, javorový, datlový, rýžový apod.)
  • Nezapomeňte také na ovoce, které kaši obohatí chutí a zároveň je skvělou ozdobou navrch. Bohatě postačí rozinky, ale přidat můžete jakékoli ovoce, které máte zrovna po ruce.
  • Nebojte se do ovesné kaše přidat skořici, perníkové koření či kardamom. 

Vločky v mléce či rostlinném nápoji vařte přibližně 10 minut nebo do doby, kdy směs připomíná kaši. Dávejte přitom pozor, ať se vám kaše nepřipálí, byla by pak hořká. 

Skryt pre seznam

3x ovesná kaše přes noc

Pokud máte ráno na spěch, ovesná kaše přes noc je pro vás tou pravou volbou, jak se nasnídat v minimálním čase. Připravit si ji můžete do skleničky a jednoduše sbalit na cestu do práce, školy nebo na výlet. 

  • Vločky večer v míse či sklenici zalijte tekutinou, opět je jen na vás, jaké „mléko“ zvolíte, uzavřete víčkem nebo přikryjte potravinovou fólií a vložte do lednice. Vločky se přes noc fermentují, což podporuje jejich chuť a stravitelnost.

Nevíte, co k obědu? Zkuste ovesnou kaši naslano!

Ovesnou kaši nemusíte jíst jen na snídani, jak je zažitým zvykem. Připravit z ní můžete také rychlý oběd. Vyzkoušejte ovesnou kaši naslano v našich oblíbených kombinacích.

Zdroje informací: Apetit

Skryt pre seznam