Nová registrace Zapomenuté heslo

31x pečivo na prodloužený víkend! Zavřené obchody vás nezaskočí: Upečte kynuté rohlíky, kváskový chleba i ten nejrychlejší bez droždí!

24. 10. 2025
Rohlíky
Apetit

Došlo vám pečivo, je o svátcích zavřeno nebo se jen chcete rozmazlit voňavým chlebem a rohlíky? Není nic snazšího, než si je upéct. Žádné složitosti ani neznámé suroviny – domácí pečivo snadno připravíte z toho, co máte doma, a často vám stačí jen základní znalosti kynutého těsta.

Základní těsto na domácí pečivo

Většina receptů na domácí pečivo stojí na stejném principu – mouka, voda, droždí, sůl, tuk a trocha trpělivosti. Pokud si osvojíte základní poměry, můžete z jednoho těsta vytvořit téměř cokoli – housky, rohlíky, bulky nebo menší chléb.

Mouka rozhoduje o výsledku

To, jaké pečivo ve výsledku bude, závisí hlavně na mouce. Hladká pšeničná je klasika, se kterou nic nezkazíte. Chlebová mouka (označená jako T650 nebo T1000) dodá těstu větší sílu a pečivu hutnější konzistenci. Pokud chcete něco rustikálnějšího a přiblížit se „tmavému pečivu“, zkuste část mouky nahradit žitnou nebo celozrnnou.

  • Přidat můžete také hrst semínek, vloček, ořechů, bylinek, koření a třeba také sušená rajčata.
  • Nebojte se kombinovat různé typy mouky. Každá sice funguje trochu jinak, ale dohromady tvoří zajímavý výsledek.

Kynutí: trpělivost, která se vyplatí

Správné kynutí rozhoduje o úspěchu a není žádoucí ho uspěchat. Nechte ho pracovat pomalu, ideálně při pokojové teplotě, kde by zhruba za hodinu mělo zdvojnásobit svůj objem. Ale klidně ho můžete nechat přes noc v lednici a ráno se hned pustit do pečení. Takové těsto má plnější chuť a pečivo zůstane déle měkké.

Domácí chléb: poctivý a dobrý

Chléb je symbolem domácího pečení a tradičně se připravuje právě z již zmíněného žitného kvasu. Ovšem v dnešní době existují i rychlejší recepty z droždí, které celý proces značně urychlí. Základem stále zůstává mouka, voda, droždí a sůl. Mouku lze libovolně kombinovat, část tekutiny můžete nahradit podmáslím a místo běžného kmínu nasypat do těsta namletý anýz.

Právě chlebu prospívá pomalé kynutí přes noc v lednici. Ráno jen vytvarujte bochník, nařízněte, postříkejte vodou a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pro křupavou kůrku přidejte na dno trouby ještě kastrůlek s vodou.

Rohlíky: obzvláště vypečené

Rohlíky jsou ideální volbou, když chcete začít s domácím pečením. Základní kynuté těsto rozválejte, rozdělte na menší trojúhelníky a každý zaviňte směrem od široké strany ke špičce. Před pečením je můžete potřít mlékem a lehce posypat hrubou solí, mákem nebo kmínem. Když je vytáhnete z trouby, nechte je krátce vychladnout, těsto se zpevní a kůrka zůstane křupavá.

Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

> 60 min
3.8(74x)
Přečíst recept

Housky: pečivo, které nezklame

Housky patří mezi nejvděčnější druhy pečiva. Dobře vypadají, snadno se tvarují a díky krátkému pečení jsou rychle hotové. Těsto připravíte podobně jako na rohlíky, jen s tím rozdílem, že se do těsta většinou místo vody používá mléko a pro jemnější chuť přidává trocha másla. Samotné pletení je zábava – vyzkoušejte jednoduchý cop ze tří pramenů nebo zamotaný uzel. Před pečením je potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem, sezamem nebo hrubou solí.

Když nemáte droždí

Ani absence droždí vás nemusí zastavit. Lze použít kypřicí prášek nebo kvásek. Kvásek sice vyžaduje trochu víc péče a je nutné ho založit už několik dní předem, ale také o něj můžete poprosit v osvědčené pekárně. Pokud ho zatím nemáte, můžete začít s rychlým chlebem bez kynutí. Přesto doporučujeme mít v zásobě alespoň pár sáčků sušeného droždí pro případ, že vás touha po pečení nečekaně přepadne.

Pečení jako rituál

Domácí pečení má něco, co v běžném shonu často chybí – klid. Když hnětete těsto, sledujete, jak roste a voní, a nakonec vytáhnete z trouby zlatý bochník nebo křupavé rohlíky. Je to malý návrat k ruční tvorbě a radosti z výsledku.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Doporučujeme recept s videem

Vláčné domácí housky

Sdílet kolekci receptů

Domácí pečivo Chleba a další pečivo Kynuté těsto Přílohy

Podobné kolekce receptů

Související články

Apetit speciál 2/2016 - Sladké a slané pečení

ZAPNĚTE TROUBU!

Pečení nejsou žádné čáry. Stačí dát každému těstu to, co potřebuje. Křehkému chlad a rychlost, listovému skok z lednice do horké trouby, kynutému teplo a trochu péče. Pak už vám pod rukama vznikne ten nejúžasnější slaný quiche, štrúdl nebo nadýchané buchty jako z pohádky o Honzovi...

K pečení nepotřebujete hromadu náčiní, vždyť naše prababičky neměly na pečení koláčů nebo chleba nic kromě svých rukou a teplé pece. Tedy až na léta zkušeností. Generacemi prověřené návody, oblíbené recepty a praktické rady jsme se snažili vměstnat do tohoto speciálu, který pro vás ‚upekl‘ tým časopisu Apetit. Garantujeme vám, že se rychle stane jedním z nepostradatelných doplňků vaší kuchyně! Vždyť kde jinde byste ve spěchu hledali recept na supersnadné muffiny nebo bublaninu, kterou pohostíte nečekané hosty? Na jakých stránkách byste získali zaručeně fungující návod na kváskový chleba a čím byste jinak líně listovali s kávou v ruce, abyste vymysleli něco extra pro sváteční chvíle? Berte speciál o pečení jako rozdělovník vašich chutí a nálad, jako inspiraci a vlídnou babičku, která si ví rady s každou situací i s každým těstem.

 

 

  • Na sto stranách nabídneme ty nejlepší recepty na sladké i slané pečivo. Ve speciálu najdete do detailů popsané techniky přípravy základních těst (kynuté, piškotové, třené, sněhové, křehké…) na sladké i slané pečivo a ověřené recepty na ovocné koláče, slané quiche, sladké rolády či jednoduché ale efektní dorty.
  • Naučíme vás upéct domácí croissanty pěkně krok za krokem nebo kváskový chleba. 
  • Domácí pečivo je nejlepší, a tak si díky nám budete moct upéct rychlé housky, bagety nebo chleba. Pokud trpíte celiakií, nemusíte zoufat! Přidáme totiž tip i na bezlepkový chleba.
  • Jiří Koláček z řemeslné Koláčkovy pekárny ví o chlebu vše a nebál se s námi o své poznatky podělit. A my je s radostí předáme vám.
  • Přinášíme vám také velký přehled domácích pekáren a kuchyňských robotů vhodných na přípravu těst.
  • To vše a mnohem víc najdete v novém speciálu Sladké a slané pečení.

 

Dobrou chuť přeje Apetit!