Rybí filé: Tajná zbraň pro rychlou večeři i skvělý oběd, který připravíte během pár minut!

Hledáte recept na rychlou, chutnou a zdravou večeři, kterou zvládnete připravit během chvíle? Rybí filé je skvělou volbou pro ty, kteří nechtějí trávit hodiny u sporáku. Usmažte filé na pánvi nebo ho dejte do trouby, v obou případech během pár minut nakrmíte celou rodinu.
Co je rybí filé?
Rybí filé je definováno jako čistá svalovina ryby, zbavená kostí a kůže. Mimoto obsahuje také určitý podíl vody, který především u mrazeného filé tvoří ochrannou ledovou glazuru. Pokud však obsahuje více než 5 % přidané vody, případně ještě další chemické látky, vše by měl výrobce řádně uvést na zadní straně obalu. Pro zajištění kvality existují také České cechovní normy, které vyžadují, aby surovina pro výrobu filé byla pouze jednou zmrazená, bez přidané vody a dalších aditiv.
Kvalitní filé by mělo mít pevnou konzistenci, přirozenou vůni a jemnou, lehce nasládlou chuť. Koupíte ho buď jako jednotlivé filety, nebo slisované rybí maso, které je naporcované do souměrných, nejčastěji čtvercových nebo obdélníkových tvarů. Příprava filé je skutečně velmi jednoduchá. A protože neobsahuje kosti, je oblíbené také u dětí.
Jak pracovat s mrazeným rybím filé
Jak už bylo řečeno, rybí filé je opravdu natolik univerzální, že ho lze připravit různými způsoby – smažením, pečením, dušením nebo grilováním. A to mnohdy i bez konkrétního receptu. Stačí se podívat do lednice, mrazáku nebo do spíže a během chvíle vykouzlíte skvělé jídlo pro celou rodinu.
Přírodní rybí filé
Pokud opravdu nemáte času nazbyt, zvolte nejjednodušší způsob, jak připravit rybí filé, tzv. „na přírodno“. Stačí jen naskládat porce ryby do pekáčku, posolit, posypat kmínem, položit na ně plátky másla a dát péct. Další možností je místo kmínu použít bylinky – v sezoně čerstvé, v zimě si stejně dobře vystačíte se sušenými. K rybě se výborně hodí libeček, kopr, petrželka, šalvěj, saturejka, ale klidně i bazalka nebo tymián. Nezapomeňte přidat plátek citronu nebo stroužek česneku, obojí dodá patřičný říz.
Rybí filé na másle
Máslo si s rybím masem dobře rozumí, příjemně ho ovoní a dodá mu charakteristickou chuť. Pokud vám to přijde příliš obyčejné, zvolte bylinkové, citronové nebo jinak dochucené máslo. Opět vše stačí jen naskládat do pekáčku, přiklopit víkem nebo přikrýt alobalem a vložit do předehřáté trouby. Upečené rybí filé servírujte s brambory nebo čerstvým bílým pečivem a plátkem citronu.
Obalené rybí filé
Obalené rybí filé v klasickém trojobalu a osmažené na pánvi – to je klasika, která mnohé provází už od dětství. Nejlépe chutná s bramborovou kaší, ale vyzkoušet můžete i různé druhy zeleninového pyré či další zeleninové přílohy. A s experimentováním můžete dojít ještě dál: místo klasické vyzkoušejte panko strouhanku – nenasákne tolik tuku, ale přesto zajistí dokonale křupavou krustu. Zbylé rybí filé vložte společně s čerstvou zeleninou a oblíbeným dresinkem do hamburgerové či jiné housky a připravte sobě nebo svým dětem domácí „fishburger“.
Rybí filé na zelenině
Dalším fantasticky jednoduchým jídlem, a navíc bez zbytečného zdržování, je rybí filé na zelenině. Díky neutrální chuti rybího filé k němu můžete zvolit téměř jakoukoli zeleninu. Klidně oblíbenou mrazenou směs hrášku, mrkve a kukuřice nebo zvolte méně tradiční chuťové kombinace. Rajčata, brokolice, pórek, paprika, lilek nebo fazolky v kombinaci s čerstvými bylinkami, solí a případně česnekem promění rybí maso v chuťovou explozi.
Výživové hodnoty a zdravotní přínosy
-
Rybí maso je bohaté na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a důležité vitaminy, jako jsou vitamin D a B12.
-
Konzumace ryb podporuje správnou funkci mozku, snižuje riziko srdečních onemocnění a přispívá k celkovému zdraví organismu.
-
Zejména mořské ryby obsahují vysoké množství jódu, který je klíčový pro správnou činnost štítné žlázy.
Rybí filé může být pro ty, kteří rybám příliš neholdují, přijatelnou formou, jak je zařadit do jídelníčku. A protože je opravdu skvělou surovinou pro rychlé a chutné pokrmy, mějte vždy alespoň jedno balení v mrazáku pro případ, že nebudete vědět, co dobrého uvařit.
Zdroje informací: STOBklub.cz, dTest.cz, cechovninormy.cz, ct24.ceskatelevize.cz, Apetit