
Lehká, zdravá a hotová za pár minut. Grilovaná ryba je letní favorit, na který jste možná zapomněli nebo neměli odvahu zkusit. Přitom její příprava je snadná a výsledek oslní i ty, kteří jinak rybám moc nefandí. Odstavte tentokrát steaky na druhou kolej a hoďte rybu na gril. Recepty a naše tipy vás jistě dovedou k úspěchu.
Ryby jako výživový poklad
Ryby by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů A, D a B12 a zejména omega-3 mastných kyselin. Ty pozitivně ovlivňují srdce, mozek i imunitní systém. Ale mimoto i báječně chutnají, jejich příprava není vůbec složitá a skvěle zapadnou do letního odlehčeného jídelníčku.
Jak vybrat rybu na gril?
Kvalita ryby rozhoduje o výsledku. Ať už grilujete lososa nebo pstruha, základem je čerstvost. Ryba by měla mít:
- Lesklé oči a napjatou kůži
- Růžové až červené žábry
- Přirozenou vůni, nikoli rybí zápach
Při nákupu se zajímejte o původ a způsob chovu. Kvalitní ryby pocházejí z čistého prostředí a mají certifikovaný původ. „Pokud máme možnost, vždy je nejlepší sáhnout po čerstvé rybě, nikoliv mražené – obzvlášť na grilu by se takové maso rozpadalo,“ vysvětluje Pavel Šilhánek z Košík.cz. Pokud můžete, vybírejte čerstvé, nikoli mražené ryby, na grilu se mražené maso snadno rozpadne.
Jak správně grilovat ryby?
Ryby mají jemné maso a při grilování vyžadují trochu péče. Gril by měl mít teplotu kolem 180 °C. Používejte alobal, grilovací tácek nebo koš na ryby a vždy mějte po ruce širokou obracečku.
Tipy pro přípravu:
- Rybu osušte a lehce osolte až těsně před grilováním.
- Dochucujte jednoduše – sůl, pepř, citron, rozmarýn nebo tymián.
- Filety grilujte s kůží dolů.
- U menších ryb (např. pstruh, siven, pražma) plňte dutinu bylinkami a citronem.
Pravidlo pro čas grilování: na každý 1 cm tloušťky masa počítejte cca 4 minuty.
Které ryby na gril doporučujeme?
Výběr závisí i na vašich grilovacích dovednostech a chuti. Zde je přehled nejčastějších ryb a mořských plodů vhodných na gril:
- Losos: Šťavnatý, tučný, ideální i pro začátečníky. Nepotřebuje složité marinády. Skvěle chutná s citronem nebo bylinkovou krustou. Filety grilujte zabalené do alobalu nebo je položte na teflonovou podložku kůží dolů a nechte dle preferencí dopéct.
- Pstruh: Lehká, česká klasika, kterou nejlépe grilujte v celku. Břišní dutinu naplňte citronem a bylinkami, vložte do mřížky na ryby a dejte na gril. Opečená kůže krásně křupe, díky mřížce se nepřilepí ke grilu a maso zůstane jemné.
- Makrela: Tučnější a velmi výrazná ryba. Skvělá i jen se solí a citronem. Díky pevné kůži dobře drží pohromadě a nepraská.
- Tuňák: Skvělá volba pro milovníky steaků. Vyžaduje jen krátkou tepelnou úpravu, aby se povrch zatáhl a uvnitř zůstal narůžovělý. Jako přílohu zvolte lehký zeleninový salát s jednoduchou zálivkou.
- Pražma: Středomořská favoritka, která je i v našich vnitrozemských podmínkách dobře dostupná. Pevné maso s jemnou chutí a dobře oddělitelnou kostrou. Grilujte ji v celku, podávejte s grilovanou zeleninou a olivami.
- Treska: Dietní volba s jemným, ale křehkým masem. Aby si udržela svůj tvar a nerozpadla se, grilujte ji raději v alobalu. Snese výraznější marinádu i přílohy.
- Krevety: Skvělá změna a navíc jsou rychle hotové a chutné. Marinujte v česneku a zázvoru, napíchněte na špejle a grilujte krátce z obou stran.
Co ke grilovaným rybám?
Grilovaná ryba si nejlépe rozumí s lehkými přílohami:
- Grilovaná zelenina (cuketa, paprika, chřest)
- Bylinkové brambory (předvařené je můžete přidat i do alobalových balíčků k rybě)
- Jogurtové nebo bylinkové dipy
- Saláty, kuskus, pečivo
K lehké rybě se hodí i sklenka bílého vína nebo citronová limonáda.
Grilujte ryby s chutí (a bez obav)
Grilované ryby skvěle chutnají, obsahují řadu zdraví prospěšných látek a také jsou velmi rychlé a jednoduché na přípravu. Ať už si vyberete lososa, pstruha, makrelu nebo jinou rybu, pokaždé získáte lehké a výživné jídlo, které nezatíží, ale potěší. A pokud si netroufnete na improvizaci, vyberte si některý z našich receptů.
Zdroje: Apetit, Newsroom.fyi.cz
Recepty



















