Nová registrace Zapomenuté heslo

Ryby na gril: Zahajte sezonu s grácií – hoďte na rošt lososa, pstruha i makrelu

11. 6. 2025
Grilovaná ryba ve stylu tikka
Apetit

Lehká, zdravá a hotová za pár minut. Grilovaná ryba je letní favorit, na který jste možná zapomněli nebo neměli odvahu zkusit. Přitom její příprava je snadná a výsledek oslní i ty, kteří jinak rybám moc nefandí. Odstavte tentokrát steaky na druhou kolej a hoďte rybu na gril. Recepty a naše tipy vás jistě dovedou k úspěchu.

Ryby jako výživový poklad

Ryby by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů A, D a B12 a zejména omega-3 mastných kyselin. Ty pozitivně ovlivňují srdce, mozek i imunitní systém. Ale mimoto i báječně chutnají, jejich příprava není vůbec složitá a skvěle zapadnou do letního odlehčeného jídelníčku.

Jak vybrat rybu na gril?

Kvalita ryby rozhoduje o výsledku. Ať už grilujete lososa nebo pstruha, základem je čerstvost. Ryba by měla mít:

  • Lesklé oči a napjatou kůži
  • Růžové až červené žábry
  • Přirozenou vůni, nikoli rybí zápach

Při nákupu se zajímejte o původ a způsob chovu. Kvalitní ryby pocházejí z čistého prostředí a mají certifikovaný původ. „Pokud máme možnost, vždy je nejlepší sáhnout po čerstvé rybě, nikoliv mražené – obzvlášť na grilu by se takové maso rozpadalo,“ vysvětluje Pavel Šilhánek z Košík.cz. Pokud můžete, vybírejte čerstvé, nikoli mražené ryby, na grilu se mražené maso snadno rozpadne.

Jak správně grilovat ryby?

Ryby mají jemné maso a při grilování vyžadují trochu péče. Gril by měl mít teplotu kolem 180 °C. Používejte alobal, grilovací tácek nebo koš na ryby a vždy mějte po ruce širokou obracečku.

Tipy pro přípravu:

  • Rybu osušte a lehce osolte až těsně před grilováním.
  • Dochucujte jednoduše – sůl, pepř, citron, rozmarýn nebo tymián.
  • Filety grilujte s kůží dolů.
  • U menších ryb (např. pstruh, siven, pražma) plňte dutinu bylinkami a citronem.

Pravidlo pro čas grilování: na každý 1 cm tloušťky masa počítejte cca 4 minuty.

Které ryby na gril doporučujeme?

Výběr závisí i na vašich grilovacích dovednostech a chuti. Zde je přehled nejčastějších ryb a mořských plodů vhodných na gril:

  • Losos: Šťavnatý, tučný, ideální i pro začátečníky. Nepotřebuje složité marinády. Skvěle chutná s citronem nebo bylinkovou krustou. Filety grilujte zabalené do alobalu nebo je položte na teflonovou podložku kůží dolů a nechte dle preferencí dopéct.
  • Pstruh: Lehká, česká klasika, kterou nejlépe grilujte v celku. Břišní dutinu naplňte citronem a bylinkami, vložte do mřížky na ryby a dejte na gril. Opečená kůže krásně křupe, díky mřížce se nepřilepí ke grilu a maso zůstane jemné.
  • Makrela: Tučnější a velmi výrazná ryba. Skvělá i jen se solí a citronem. Díky pevné kůži dobře drží pohromadě a nepraská.
  • Tuňák: Skvělá volba pro milovníky steaků. Vyžaduje jen krátkou tepelnou úpravu, aby se povrch zatáhl a uvnitř zůstal narůžovělý. Jako přílohu zvolte lehký zeleninový salát s jednoduchou zálivkou.
  • Pražma: Středomořská favoritka, která je i v našich vnitrozemských podmínkách dobře dostupná. Pevné maso s jemnou chutí a dobře oddělitelnou kostrou. Grilujte ji v celku, podávejte s grilovanou zeleninou a olivami.
  • Treska: Dietní volba s jemným, ale křehkým masem. Aby si udržela svůj tvar a nerozpadla se, grilujte ji raději v alobalu. Snese výraznější marinádu i přílohy.
  • Krevety: Skvělá změna a navíc jsou rychle hotové a chutné. Marinujte v česneku a zázvoru, napíchněte na špejle a grilujte krátce z obou stran.

Co ke grilovaným rybám?

Grilovaná ryba si nejlépe rozumí s lehkými přílohami:

  • Grilovaná zelenina (cuketa, paprika, chřest)
  • Bylinkové brambory (předvařené je můžete přidat i do alobalových balíčků k rybě)
  • Jogurtové nebo bylinkové dipy
  • Saláty, kuskus, pečivo

K lehké rybě se hodí i sklenka bílého vína nebo citronová limonáda.

Grilujte ryby s chutí (a bez obav)

Grilované ryby skvěle chutnají, obsahují řadu zdraví prospěšných látek a také jsou velmi rychlé a jednoduché na přípravu. Ať už si vyberete lososa, pstruha, makrelu nebo jinou rybu, pokaždé získáte lehké a výživné jídlo, které nezatíží, ale potěší. A pokud si netroufnete na improvizaci, vyberte si některý z našich receptů.

Zdroje: Apetit, Newsroom.fyi.cz

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Ryby a mořské plody Grilování Zdravější recepty

Podobné kolekce receptů

Související články

Pstruh po mlynářsku

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme pro vás šest receptů, díky kterým zjistíte, že pstruh zvládne tradiční i moderní úpravy na jedničku.