Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké recepty s bezem: Vyzkoušejte třeba pohár s jahodovým sorbetem a bezinkovou šlehačkou či oblíbenou kosmatici

Citronovo-bezinkový chlebíček
Apetit
Limonáda z černého bezu bezinky Omeleta s květem černého bezu Další
3 fotky

Bezové dezerty v sobě spojují nejen jemnou chuť a vůni bezových květů nebo sirupu z nich připraveného, ale také lákavou barvu bezinek. Tradiční kosmatice, svěží želé, cheesecake s bezovým sirupem nebo třeba lehký piškot s bezinkovým přelivem – černý bez dokáže proměnit každý moučník v naprostou delikatesu.

Černý bez (Sambucus nigra) je víc než jen léčivka, kterou jste sbírali třeba s babičkou. Omamně vonící květy i sytě fialové plody nacházejí široké uplatnění v kuchyni – a sladké recepty rozhodně nezůstávají stranou. Bezové aroma a přírodní barvivo plodů dodávají dezertům osobitý charakter, který zaujme chutí i vzhledem. Při přípravě je ale zásadní myslet na správné zacházení s rostlinou. Některé její části mohou být toxické.

  • Syrové bezinky (plody) jsou jedovaté a mohou způsobit zažívací potíže. Aby byly bezpečné ke konzumaci, je nutné je vždy tepelně zpracovat nebo usušit – tím se škodlivé látky odstraní.

Kdy sbírat černý bez

Černý bez je keř či menší strom. Rozkvétá na jaře a má drobné žlutobílé květy. Tmavě fialové až černé plody dozrávají koncem srpna.

  • Květy sbírejte za suchého počasí předtím, než se plně rozvinou.
  • Před použitím květy jemně oklepejte, abyste odstranili nečistoty i hmyz. Květy neoplachujte, ztratily by své aroma. A pokud je chcete sušit, nepovedlo by se vám to – zplesnivěly by.
  • Sušte je ve stínu a co možná nejrychleji, jinak mají tendenci plesnivět.
  • Usušené květy skladujte v suchu a temnu.

Bezové květy i plody v dezertech

Květy černého bezu jsou skvělým doplňkem sladkých dezertů. Hodí se jako dekorace například na dorty či cheesecaky. Aby si zachovaly svěží a lákavý vzhled, dekorujte jimi zchladlé pokrmy – jinak mohou květy zhnědnout.

Kromě zdobení je možné bezové květy zapracovat přímo do těsta – například lineckého či sušenkového. Dezerty tak získají jemný květinový nádech.

Už jste zkoušeli kosmatici? Že ne? Pak neváhejte! Kosmatice jsou klasický pokrm z květů černého bezu obalených v těstíčku. Očištěné květy se i se stopkou namáčejí do směsi z mouky, vajec a mléka nebo kefíru a následně se smaží dozlatova.

Ve sladkých pokrmech ale využijete i plody bezu černého. Po uvaření se bezinky stávají všestrannou surovinou pro sladké (i slané) pokrmy. Tradičně se z nich připravují džemy, želé, sirupy a šťávy, které se často podávají k lívancům, knedlíkům nebo slouží jako náplň do koláčů. Sirupy z bezinek zase využijete jako polevu.

Černý bez dodá sladkému pečení jedinečný nádech – nejen svou omamnou vůní, ale i jemně květinovou chutí a přirozeným zabarvením. Dejte šanci bezovým kosmaticím, želé nebo cheesecakeu s kapkou sirupu.

 

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Černý bez Sladké pečení

Podobné kolekce receptů

Související články

Třešňový závin s vanilkovou omáčkou

Co s třešněmi a jak je skladovat? Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel

Třešně jsou oblíbeným letním ovocem, jsou totiž sladké a šťavnaté. A připravíte z nich spoustu zajímavých dezertů, jako jsou bublaniny, knedlíky nebo džemy či zmrzliny. Jak třešně správně skladovat, aby vydržely co nejdéle? Správným uchováním nejenže prodloužíte jejich trvanlivost, ale také zachováte jejich jedinečnou chuť.