
Brambory jsou v české kuchyni nepostradatelnou surovinou. Většinou je připravujeme na slano. Co když vám ale řekneme, že z nich během chvíle a se základními surovinami připravíte také sladká jídla? Ať už je to sytý dezert, nebo hlavní jídlo, z receptů si jistě vyberete.
Proč zvolit brambory do sladkých pokrmů?
Brambory mají neutrální chuť, a proto jsou vhodné jak pro slaná jídla, tak i přípravu nasladko. Mimo jiné obsahují velké množství škrobu, který slouží jako výborné pojivo, což je výhodou především tehdy, pokud z nich chcete připravit bramborové těsto. V takovém případě doporučujeme sáhnout po bramborách s označením „varný typ C“, které po uvaření a následném vychladnutí získají klihovatou konzistenci, díky čemuž těsto lépe drží pohromadě.
Sladká jídla z bramborového těsta
Základem většiny sladkých jídel z brambor bývá především tradiční bramborové těsto, jak ho znáte od své babičky – kombinace uvařených rozmačkaných brambor, hrubé mouky, vejce, špetky soli a případně bramborového škrobu. Vzniklé těsto se dobře tvaruje, můžete z něj připravit tradiční české dobroty nebo jejich modernější verzi.
Bramborové šišky na všechny způsoby
Bramborové těsto rozválejte do delšího hada o průměru asi 1–1,5 cm a následně rozkrájejte na přibližně stejně dlouhé špalíky. Ty poté vhoďte do vroucí osolené vody a vařte pár minut, dokud šišky nevyplavou na hladinu. Servírujte šišky s opečenou strouhankou, nadrobeným perníkem nebo mletým mákem s cukrem a máslem. Vyzkoušejte také modernější variace s ovocnou omáčkou a smetanou nebo pomerančovým přelivem.
Ovocné knedlíky z bramborového těsta
Ovocné knedlíky jsou letní klasika, ale připravit si je můžete také v zimě – a klidně z bramborového těsta. Na náplň použijte dobře okapané kompotované ovoce – nejlépe švestky nebo meruňky. Máte-li mražené jahody či borůvky, zabalte i je. Uvařené knedlíky se tradičně podávají jako sladké hlavní jídlo, ale stejně tak můžete malé porce předložit jako sladkou tečku po obědě.
Šneci z bramborového těsta
Důkazem toho, že s bramborovým těstem se dají učinit zázraky, jsou tito šneci s ořechy a rumovou polevou. Stačí jen základní těsto rozválet na obdélník 1 cm vysoký, potřít ho ořechovou náplní a smotat do rolády. Tu pak rozkrájet na jednotlivé šneky, naskládat vedle sebe do pekáčku a dát péct. Vychladlé už jen polít rumovou polevou.
Bramborové koblížky s dušenými jablky
Jestli si na kynuté koblížky netroufáte, ale přesto se vám na ně sbíhají sliny, vyzkoušejte jejich bramborovou alternativu. Opět si vystačíte s lehkou úpravou základního bramborového těsta a s pár jablíčky, která neslouží jako náplň, ale podávají se společně se smetanou na zlatavém koblížku. Místo jablek vyzkoušejte hrušky a celý dezert zasypte opraženými vlašskými ořechy.

Bramborové vdolečky
Bramborové vdolečky připomínají tradiční bramborové placky, které pekly už naše babičky. Na povrchu křupavé, uvnitř vláčné. Jejich slaná varianta se dříve podávala jako jednoduchá příloha k polévkám, avšak i tyto sladké bramborové vdolečky se báječně hodí třeba k bramboračce.

Brambory nasladko – nekonečně možností
Brambory nasladko jsou skvělou a netradiční alternativou, která vás může překvapit svou chutí i výživovou hodnotou. Pokud hledáte nové způsoby, jak obohatit svůj jídelníček, určitě stojí za to je vyzkoušet. Díky své univerzálnosti se brambory hodí do mnoha sladkých pokrmů, které vezmou za vděk také děti.
Zdroj informací: Apetit
Recepty



























