Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažené sladkosti – cesta k radosti! Vdolky, boží milosti a koblihy na všechny způsoby pro začátečníky i mistry

Smažené sladkosti – cesta k radosti! Vdolky, boží milosti a koblihy na všechny způsoby pro začátečníky i mistry
ZDROJ: Apetit

Koblihy, vdolky a třeba i boží milosti nás už při prvním zakousnutí do nich vrátí do dětství a možná nám pomohou zapomenout na starosti všedních dní. Právě teď, v období masopustu, je ten nejlepší čas některou z těchto dobrot připravit. Nenechte se odradit přípravou kynutého těsta, podle našich vyzkoušených receptů to bude hračka! Nebo využijte naše eso v rukávu – líné kobližky bez kynutí.

Smažené sladké dezerty jsou velmi oblíbené především pro svou zlatavou křupavou kůrku na povrchu a nadýchaný jemný střed. Mezi tradiční české pochoutky jednoznačně patří vdolky, boží milosti, pletýnky i koblihy na několik způsobů. Každý z těchto dezertů má svůj jedinečný půvab.

Jak na domácí smažené sladkosti?

Příprava smažených sladkostí doma není složitá, ale vyžaduje dodržení několika zásad:

Dobře vykynuté těsto

Základem je správně propracované a vykynuté těsto, které je nutné i po vykrojení jednotlivých tvarů a před vložením do rozpáleného oleje nechat opět nakynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. Díky tomu budou koblížky, vdolečky nebo boží milosti rovnoměrně propečené a krásně nadýchané.

  • Pokud nejsou dostatečně vykynuté, koblihy se potápějí, jsou tuhé a mastné.

  • Aby příliš nenasákly tuk, přidává se do těsta rum.

Dostatek tuku

Ať už použijete sádlo, olej nebo přepuštěné máslo, koblihy musí v tuku plavat a při smažení se nemají dotýkat. Bez vyšší vrstvy tuku se tedy neobejdete.

Správná teplota tuku

Zásadní je také správná teplota tuku – nízká teplota může způsobit, že dezerty do sebe nasáknou příliš tuku, zatímco vysoká je spálí zvenku a nechá nedodělané uvnitř. Ideální teplota se pohybuje kolem 160–180 °C.

Nejoblíbenější smažené sladkosti

1. Koblihy s džemem

Koblihy s džemem se v období masopustu tradičně smažily nejčastěji. Možná proto, že spořivé hospodyňky hledaly bezmasou variantu sytého jídla a koblihy zároveň nabízely možnost, jak využít čerstvě uškvařené sádlo z nedávné zabíjačky. Pocukrovaný koblížek s horkým kakaem, meltou nebo čerstvě uvařenou kávou jistě vyvolá úsměv na tváři i dnes.

Koblihy můžete plnit dvěma způsoby:

  • Těsně před smažením, kdy na vyválený plát těsta naznačíte kolečka, do středu dáte přiměřené množství džemu a druhým vyváleným plátem přikryjete. Poté jednotlivé koblihy s ukrytou zavařeninou vykrojíte, necháte nakynout a usmažíte.
  • Bezpečnější možností je plnit koblihy až po smažení (pomocí kovové plnící špičky), nehrozí, že džem vyteče do žhavého oleje a vyhnete se tak nepříjemnému a nebezpečnému prskání.

2. Koblihy s krémem

Ti z vás, kterým kobližky s džemem přijdou příliš obyčejné, se mohou vrhnout na variantu s krémem. Na plněné koblihy se nejčastěji používá vanilkový pudink, ale objevíte i verze s čokoládou nebo karamelem. Můžete zajít ještě dál a na oblíbený krém položit čerstvé ovoce. Na začátku léta rozhodně doporučujeme vyzkoušet koblihy s našlehaným tvarohem a jahodami, ovšem teď v zimě si určitě spíš vychutnáte pravé bostonské koblihy s vanilkovým krémem a čokoládou.

3. Pletence nebo uzly z koblihového těsta

Smažené uzle, někde známé také jako kroucance“, jsou vzdálení příbuzní klasických koblih. Často se připravují z těsta, které zbyde právě po vykrojení koblih – odkrojky se spojí dohromady a z těsta se uváli tenčí had. Ten se rozkrájí na přibližně stejné díly dlouhé tak, aby se dal jeden konec provlíknout a vznikl jednoduchý uzel. Takový zámotek se usmaží a poté pocukruje moučkovým cukrem, obalí ve skořicovém cukru nebo ve směsi moučkového cukru, skořice a mletého máku.

  • Nemusíte se spoléhat na zbylé těsto, připravte si rovnou celou várku určenou pouze na uzly. Získáte sytý dezert nebo sváteční svačinku, od které se nezašpiníte džemem, ale prsty si budete od cukru oblizovat ještě dlouho.

4. Vdolky

Vdolky, někdy je najdete také pod označením bavorské vdolečky, představují dokonalou souhru smaženého sladkého těsta, výrazných švestkových povidel, jemné konzistence tvarohu a našlehané smetany. Ani v tomto případě neexistuje jeden správný recept. Vdolky si můžete upravit podle svých chutí, místních zvyklostí a dostupnosti surovin.

  • Švestková povidla lze nahradit jemnými hruškovými nebo jablečnými.

  • I tvaroh na strouhání a šlehačka mají své alternativy – výborný je našlehaný měkký tvaroh, ale i zakysaná smetana.

  • A dokonce i se samotnou koblihou můžete experimentovat – buď ji podle starých zvyklostí upečte na sucho v troubě, nebo použijte modernější smaženou verzi.

5. Boží milosti

Mezi smažené staročeské dobroty neodmyslitelně patří také boží milosti. Pečou se především při významných událostech a svátcích jako jsou masopust, Velikonoce nebo se také přinášely jako dárek čerstvým maminkám. Těsto se připravuje z mouky, vajec, másla a smetany, vyvaluje se na tenké obdélníčky, často uprostřed prokrojené a následně přehnuté. Smaží se v horkém oleji: výsledkem jsou křupavé a jemné kousky, které se obalují v cukru.

  • Nejedná se pouze o českou specialitu, boží milosti jsou známé třeba v Polsku, kde se jim říká faworki, v Maďarsku csörögefánk, v Chorvatsku kroštule a na Slovensku zase chrapně nebo fánky.

6. Tvarohové koblihy

Tvarohové kobližky uspokojí každého milovníka smažených sladkých dezertů, který se nechce zdržovat s kynutým těstem, nebo si na něj jednoduše netroufne. Recept je opravdu velmi jednoduchý, stačí smíchat všechny suroviny a vytvořit hustší lívancové těsto. Pak pomocí lžíce klást jeden koblížek za druhým do rozpáleného oleje a smažit dozlatova. Během smažení vám vzniknou roztodivné tvary, které trochu připomínají koblihu, ale sem tam se ukáže nějaký ocásek. Možná proto se jim  na Valašsku říká smažené myši.

  • Jako další chuťový prvek můžete do těsta přidat rozinky naložené v rumu (okapané) nebo strouhanou citronovou kůru.

  • Po osmažení je bohatě pocukrujte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Proč jsou smažené sladkosti tak oblíbené?

Vdolky, boží milosti i koblihy na nejrůznější způsoby jsou nejen lahodné, ale velmi často také z dostupných základních surovin. Navíc je lze obměňovat různými způsoby a mnohdy si bohatě vystačíte s jedním receptem. Pokud ovšem nemáte žádný osvědčený recept po babičce, z těch našich, řádně prosmažených, si jistě vyberete.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova
Koblihy
Více než hodinu
Snadné
Šišky
Více než hodinu
Snadné