Špecle, jak je neznáte: Skvělá příloha k omáčkám, rychlé hlavní jídlo, zavářka do polévky i sladké verze

Špecle jsou malé moučné nočky, které snadno připravíte za pár korun a v kuchyni dokážou doslova zázraky. Využijete je nejen jako neobvyklou přílohu, ale i jako hlavní jídlo. Stačí přidat pár dostupných ingrediencí a dokonalý oběd nebo rychlá večeře pro celou rodinu je na stole. Pokud jste je ještě nevyzkoušeli, teď je ten správný čas.
Co jsou špecle a jak je připravit?
Špecle (německy Spätzle), původem z německy mluvících zemí, jsou malé noky, podobné slovenským haluškám, které se připravují z jednoduchého těsta z mouky, vajec, soli a vody. Těsto se protlačuje přes speciální sítko s většími otvory rovnou do vroucí vody, kde se krátce vaří. Vzniknou tak malé nepravidelné nočky, které mají skvělou schopnost absorbovat chutě omáček nebo výpeků.
Špecle jako příloha
Špecle jsou skvělou alternativou ke kynutým či bramborovým knedlíkům a nabízí nečekanou variabilitu. Snadno je zkombinujete s klasickými i moderními omáčkami, od krémových smetanových až po pikantní sýrové. Jejich neutrální chuť dokonale podtrhne výrazné ingredience, zatímco jemná, ale pevná struktura výborně vstřebává omáčky.
-
Po uvaření je můžete podávat okamžitě, nebo také opečené na másle. To jim dodá krásně křupavou strukturu a další chuťový tón.
Špecle jako hlavní jídlo
Ze špeclí snadno připravíte kompletní hlavní jídlo. Hodí se téměř ke všem surovinám a rozhodně nešlápnete vedle, když zvolíte osvědčenou kombinaci (podobně jako u halušek) se slaninou a kysaným zelím. Ale stejně dobře si rozumí i se špenátem, houbami, sýrem nebo masem.
Tradiční kombinace se špeclemi:
- Se sýrem a cibulkou (Käsespätzle): Německá klasika, se kterou se můžete setkat také v Rakousku nebo dokonce alpských oblastech Itálie. Špecle promíchané se sýrem (často ementál nebo bergkäse) se zapečou společně s osmaženou cibulkou a ještě dokonale horké servírují.
- Se smetanovou houbovou omáčkou: Hříbky, žampiony nebo lišky ve smetanové omáčce dodají špeclím bohatou chuť a skvělou krémovou konzistenci. Mimo sezony můžete sáhnout po sušených houbách, ale skvělé budou také s hlívou nebo s houbami shiitake. Výborný pokrm nejen pro vegetariány, ale i milovníky omáček.
- S dušeným zelím a uzeným masem: Krásně ladí s vepřovým masem nebo pečenou kachnou. Zbylou přílohu ještě využijete jako rychlou večeři, kterou stačí jen ohřát, případně posypat zelenou petrželkou či jarní cibulkou.
- Restované na másle s bylinkami: Rychlá a jednoduchá verze, kdy špecle získají jemný křupavý povrch a čerstvé bylinky, jako je tymián, petrželka nebo šalvěj, jim dodají báječnou vůni. Pokud chcete lehké jídlo ještě doladit, nastrouhaný parmazán nebo vypečená slanina dovedou jídlo k naprosté dokonalosti.
Špecle jinak než obvykle
Nezáleží na tom, jestli máte rádi klasiku, nebo rádi experimentujete – špecle se dají skvěle kombinovat s mnoha různými ingrediencemi.
-
Sladké špecle
Zkuste špecle připravit na sladko! Opečte je na másle s mletým mákem, posypte cukrem a skořicí. Nebo je zkombinujte s karamelizovanými jablky a ořechy pro podzimní variantu, která osloví všechny milovníky sladkých pokrmů. V letních měsících je přelijte ovocnou omáčkou a přidejte kopeček zmrzliny nebo šlehačky. -
Špecle do salátu
Zbyly vám špecle od oběda? Použijte je místo těstovin do salátu a nachystejte tak rychlou večeři. Ušetříte čas a navíc zabráníte plýtvání v kuchyni. Opečte špecle na pánvi a přidejte k listovým salátům, ořechům, slanině, kouskům grilovaného kuřete nebo tuňákovi. Nezapomeňte na oblíbenou zálivku a třeba i krutony ze staršího pečiva. -
Špecle do polévky
Malé uvařené nočky skvěle nahradí zavářku či domácí nudle. Hotové špecle jen krátce prohřejte v polévce a ihned servírujte. Zbytek postavte doprostřed stolu, ať si případně každý ze stolovníků podle chuti přidá.
A co s přebytečnými špeclemi?
Pokud uvaříte více špeclí, než zvládnete sníst, zbylé můžete jednoduše uložit do lednice. Na druhý den je rychle opečete na pánvi s máslem. Skvěle se také hodí k zamrazení – ideálně je rozdělte do menších porcí, abyste si mohli kdykoli snadno vytáhnout potřebné množství a rovnou ohřát, bez zbytečného rozmrazování celého balení.
Špecle na mnoho způsobů
I když jsou špecle dnes už téměř běžnou součástí mnoha kuchyní, vždycky se dá najít způsob, jak je připravit jinak a vytvořit něco výjimečného. Ať už se rozhodnete pro tradiční recepty, nebo experimentujete s novými kombinacemi, špecle jsou skvělé, protože se dají přizpůsobit jakémukoliv stylu vaření i ročnímu období.
Zdroje informací: Apetit, Einfach Kochen