Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tacos krok za krokem: Jednoduché mexické jídlo, které má mnoho obměn

Tacos krok za krokem: Jednoduché mexické jídlo, které má mnoho obměn
ZDROJ: Apetit

Zatoužili jste po mexickém street foodu? Zůstaňte doma a připravte si skvělé domácí tacos. Malé tortillové placky s rozmanitou náplní se vejdou tak akorát do ruky, snadno se jí a dají se pokaždé připravit trochu jinak. Prozradíme vám, jak na ně ve čtyřech snadných krocích. Teď už zbývá jen překvapit své přátele a pozvat je na hravou tacos party.

1. Tortilly

Kukuřičná placka je naprostý základ, bez kterého tacos nepřipravíte. Drží totiž celou náplň pěkně pohromadě.

  • Při nákupu vybírejte co nejčerstvější tortilly z kukuřičné mouky.
  • Placky by měly být poměrně malé, přibližně o podobném průměru jako housky na burgery.
  • Počítejte nejméně se čtyřmi plackami na osobu.
  • Tortilly vždy podávejte teplé, stačí je lehce opéct na pánvi.

Pokud máte chuť posunout své tacos o další úroveň, připravte tortilly domácí. Ve specializovaných obchodech se dají dokonce koupit speciální lisy, díky kterým snadno připravíte dokonale tenké tortilly. Opéct je na pánvi je pak už hračka. Výhodou domácí přípravy je, že máte dokonale čerstvé tortilly, které servírujete ještě horké, rovnou z pánve na talíř.

2. Náplně

Pokud chcete tacos nabídnout jako pohoštění na party, připravte alespoň dva či tři druhy náplně, aby hosté měli na výběr a mohli ochutnávat rozmanité kombinace. Myslete na všechny své hosty a nachystejte alespoň jednu vegetariánskou verzi – může to být například opékaná pikantní zelenina, kterou si hosté posypou sýrem, nebo dušené fazole. Při přípravě masové náplně nelze sáhnout vedle, vhodné jsou všechny druhy masa či klobásky (viz níže). Do tacos se také skvěle hodí mořské plody a ryby, například opékané krevety.

Čím plnit tacos:

  • dušené mleté hovězí
  • opékané kuřecí kousky
  • trhané vepřové (pomalu dušené vepřové maso, natrhané na vlákna)
  • hovězí steak, tence pokrájený
  • opékaná zelenina se sýrem
  • čerstvá klobáska
  • grilované či opékané krevety

Placky nepřeplňte. Na jednu malou tortillu patří přibližně dvě velké polévkové lžíce náplně. K náplni budete ještě přidávat omáčky a další drobnosti k dochucení, pokud to to tedy s náplní přeženete, tacos by se špatně jedly, protože by náplň vytékala.

Nebojte se zůstat jen u jednoduché náplně. Pár tenkých plátků šťavnatého steaku a několik koleček nakládané cibule mnohdy chutnají tak dokonale, že nic víc už nepotřebujete.

3. Omáčky

Naprostou jedničkou mezi mexickými salsami, které se skvěle hodí do tacos, je pico de gallo – jednoduchá salsa připomínající salátek z nadrobno nasekaných rajčat, cibule a koriandru. Zapomenout nemůžeme ani na krémové guacamole.

  • Salsa může tacos výrazně proměnit – vybírejte proto obezřetně a raději nemíchejte víc sals na jedné tortille dohromady. Pamatujte, že náplň tvoří základ pokrmu, salsa určuje celkové vyznění jídla.

4. Závěrečná tečka

Dopřejte svým tacos na závěr něco pořádně pálivého, pár kapek něčeho kyselého nebo porci křupavosti – a nebo všechno dohromady, abyste zvýraznili všechny chutě náplně v tortille. Takto si základ, který připravíte pro všechny stejný, může každý upravit podle svého.

Vyskládejte na stůl misky s:

  • čerstvým, rozdrobeným sýrem,
  • nastrouhaným tučnějším sýrem,
  • nasekanou bílou cibulí,
  • klínky limetek,
  • křupavým zelným salátem,
  • čerstvými, nakládanými či sušenými chilli papričkami,
  • rychle nakládanou zeleninou (cibule, ředkvičky) – zeleninu v této úpravě můžete připravit až 2 týdny s předstihem, počká na vás v lednici.

Nápad navíc: Tacos ze zbytků

Nemusíte vždy připravit tacos ve velkém stylu. Chutný mexický street food představuje skvělý způsob, jak zpracovat zbytky od oběda nebo potraviny z lednice, které už je nutné spotřebovat.

  • Maso z pečeného kuřete, vepřové plátky rozkrájené na kousky, opečené žampiony, zbytky z grilování – všechno skvěle funguje ve spojení s trochou salsy a jednoduchým salátem nebo nakládanou kyselou zeleninou a pořádnou dávkou chilli.
  • Čarování se zbytky má jediné pravidlo: držte vše velmi jednoduché a v základních chutích. S cibulí, chilli, koriandrem a limetou v mexické kuchyni nikdy nešlápnete vedle.

Zdroj informací: Apetit, Bon Appétit, Tastecooking.com

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč