Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Takhle chutná italská zima: 40 sytých receptů, které snadno připravíte i doma

Takhle chutná italská zima: 40 sytých receptů, které snadno připravíte i doma
ZDROJ: Apetit

Itálie, to nejsou jen rajčata a bazalka. Především v zimním období vás tato kuchyně může překvapit řadou chutných a sytých jídel, která v sobě snoubí pověstnou italskou jednoduchost, kvalitní suroviny a dlouholeté tradice. Zimní italská jídla jako polenta, těstoviny s krémovými omáčkami, rizota nebo luxusní ossobuco, stojí za ochutnání.

Polenta: Základ zimního jídelníčku

Polenta je jedním z nejoblíbenějších zimních pokrmů, zejména v severní Itálii. Připravuje se z mleté kukuřičné mouky a může být podávána ve formě kaše jako příloha k nejrůznějším masovým pokrmům, nejčastěji k ragú nebo ke guláši. Po vychladnutí ji lze péct, grilovat nebo smažit. Polenta je tradičním jídlem podávaným na horských chatách. Zasytí a zahřeje prokřehlá těla po celém dni na sjezdovkách.

Fettuccine Alfredo: Tři ingredience a dost

Klasický těstovinový pokrm s jednoduchou, ale sytou omáčkou z másla a parmazánu. Sýr a máslo se společně roztaví a vznikne tak bohatá omáčka, která dokonale obalí těstoviny fettuccine. Recept pochází z Říma, kde ho na počátku 20. století pravděpodobně vymyslel restauratér Alfred Di Lelio. Nyní jsou populární především ve Spojených státech, kde je navíc zahušťují smetanou. Pro obměnu se přidávají také přísady jako kuře, krevety, losos nebo brokolice.

Ossobuco alla Milanese: Srdce lombardské kuchyně

Jedním z vrcholů zimní italské kuchyně je ossobuco alla Milanese, pokrm z telecí nožičky nakrájené přesně tak, aby uprostřed svaloviny zůstala rozříznutá kost s morkem, díky čemuž získá ossobuco další chuťový rozměr. Maso se dusí s máslem, bílým vínem a bylinkami. Tento pokrm je tradičně podáván s gremolatou, směsí petrželky, česneku a citronové kůry, která mu přidá svěží a aromatickou chuť. K ossobucu se často podává risotto alla Milanese, šafránové rizoto, které tvoří ideální kombinaci s tímto bohatým pokrmem.

Cassoeula: Tradiční pokrm z Milána

Cassoeula, vydatný dušený pokrm z vepřového masa a kapusty, je typický pro zimní měsíce v Miláně. Tento pokrm je oblíbený zejména po prvních mrazech, kdy je kapusta měkčí a chutnější. Tradičně se podává s polentou a sklenkou červeného vína Nebbiolo. Cassoeula je nedílnou součástí zimního jídelníčku v Lombardii a je považována za jednu z nejlepších zimních specialit.

Coda alla Vaccinara: Římská specialita

V Římě najdete mezi zimními pokrmy coda alla vaccinara, tradiční římskou verzi pečené hovězí oháňky. Tento pokrm, který je součástí skromné italské kuchyně, se podává po celý rok, ale je obzvláště oblíbený v zimě. Dušená hovězí ohánka se předvaří a následně dusí s velkým množstvím celeru, mrkví, aromatickými bylinkami, přidají se rajčata a to vše se zalije červeným vínem. Nesmí chybět také česnek, cibule a koření. Typickou sladkokyselou chuť dodají rozinky, kandované ovoce nebo malé množství hořké čokolády. Tento pokrm se často servíruje s chlebem a sklenkou vína.

Risotto: Zimní klasika na mnoho způsobů

Risotto je jedním z nejuniverzálnějších italských pokrmů, který se dá přizpůsobit různým sezónním surovinám. V zimních měsících hrají prim především hříbky a šafrán, ale především v jižních oblastech narazíte také na mořské plody. Příprava krémového risotta vyžaduje trpělivost, protože vývar s bílým vínem se přidává postupně a rýže se míchá, dokud nezíská krémovou konzistenci. Toto jídlo je ideální pro zimní večery, kdy si chcete vychutnat teplý, sytý pokrm.

Mezzelune: Těstoviny plněné láskou

V zimní Itálii se často podávají i různé druhy těstovin, které jsou typické pro alpské regiony. Mezzelune (známé také jako Schlutzkrapfen) jsou těstoviny ve tvaru půlměsíce plněné špenátem, ricottou nebo houbami. Tento pokrm je oblíbený zejména v Jižním Tyrolsku, kde se podává s rozpuštěným máslem a posypaný Parmigiano-Reggiano.

Pasta con panna e funghi

Se smetanovými omáčkami se můžete setkat především na severu Itálie, kde dokonale doplňují domácí těstoviny všech tvarů. Těstoviny se smetanou a houbami jsou rychlý pokrm, na který potřebujete kromě těchto tří zmiňovaných surovin ještě dobrý, ideálně aromatický sýr typu gorgonzola, stroužek česneku a olivový olej. Italové jsou živoucím důkazem, že v jednoduchosti je krása a i z minima lokálních surovin se dá chutně a dobře najíst.

Strudel di mele: Odkaz Rakousko-Uherska

Jablečný štrúdl je sice rakouský výtvor, ale protože italské oblasti Jižních Tyrol a Trentina byly kdysi součástí Rakousko-Uherské monarchie, je to dezert stále oblíbený i tady. Jižní Tyrolsko je navíc jednou z největších oblastí v Evropě, kde se pěstují jablka. Pro přípravu štrúdlu se používají tenké vrstvy těsta, které se plní kyselými jablky, jako jsou Renetty nebo Granny Smith, smíchanými s rozinkami, ořechy a skořicí. Můžete si ho dát s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou jako sladkou tečku za hlavním jídlem, nebo si ho dopřát při dopolední kávě.

Zdroje: Apetit, Dolomiti.org, saltandwind.com, Crystalski.co.uk, Wildconnectionsphotography.com, en.wikipedia.org, Eataly.com, Casamiatours.com

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova