Nová registrace Zapomenuté heslo

Toustový chleba nasladko: Z obyčejného krajíce vzniknou dezerty jako z prvotřídní kavárny

Nedelni_francouzsky_toust.jpeg
Apetit

Toustový chleba, šunka a sýr je nerozlučná trojka, na kterou pro tentokrát zkuste zapomenout a pojďte objevit jeho sladkou variantu. Toustový chleba nasladko představuje superrychlou možnost, jak proměnit obyčejné pečivo ve fantastický dezert. Touží vaše srdce po čokoládových vaflích, bostocku či jablečné šarlotě? Vybalte chleba, jdeme na to!

Toustový chleba máme většinou spojený se slanými variacemi – sendviče, topinky, rychlé večeře nebo svačiny na cesty. Ale tahle nenápadná surovina si skvěle rozumí i se sladkou stránkou kuchyně. Díky jemné chuti a nadýchané struktuře se z něj snadno stává základ pro sladké snídaně, brunche nebo dokonce luxusní dezerty, které efektně vypadají a chutnají báječně.

  • Chcete-li zajít ještě dál, upečte si domácí toustový chléb. Potřebné ingredience jistě najdete doma a podle podrobného receptu ho zvládnou i ti méně zkušení.

1. Francouzská inspirace

Proměňte toustový chleba v sladkou pochoutku ve stylu francouzského toastu. Kombinace křupavého povrchu a měkkého vnitřku láká k doplnění o čerstvé ovoce, med, skořici nebo třeba oříškové máslo. Výborně také chutnají se švestkovými povidly nebo čokoládovou pomazánkou. Variant je nespočet a vždy se dají upravit podle sezóny i aktuálního stavu vaší ledničky.

2. Sladké sendviče

Na toustový chleba stačí namazat jemný tvaroh, mascarpone nebo ricottu, přidat plátky jahod, banánů nebo jablek a zakápnout javorovým sirupem. Případně ještě doplnit o křupavou složku, jakou jsou opražená slunečnicová semínka, nasekané oříšky nebo plátky kokosu. Výsledkem je rychlý sladký sendvič, který se hodí jako svačina pro děti i sladká snídaně.

3. Zapečené nákypy a žemlovky

Plátky toustového chleba využijte jako pečivo pro přípravu žemlovky. Ať už se rozhodnete pro tradiční z jablek, nebo jednoduchý nákyp se sušeným ovocem, za pár minut můžete servírovat teplý dezert, a to téměř bez práce. Navíc do něj zpracujete i přezrálé nebo nevzhledné ovoce, které už nikoho příliš neláká.

4. Toustový nepečený dort

Toustový chleba navrstvěte do formy a proložte sladkým smetanovým krémem, ovocem, džemem nebo kombinací všeho. Pro dospělé pečivo lehce pokapejte tuzemákem, třešňovicí nebo nějakým oblíbeným likérem. Po vychlazení získáte nenáročný dezert, který trochu připomíná nepečený dort nebo dokonce dort Šarlota. Podávejte s kopečkem zmrzliny, šlehačkou, čerstvým ovocem nebo vanilkovou omáčkou. 

5. Sladké jednohubky

Pokud chystáte dětskou oslavu a hledáte tip na zajímavé jednohubky, použijte jako základ světlý toustový chleba. Z plátků lze vykrojit malé tvary, třeba kolečka, srdíčka, ale i zvířátka, z nichž můžete připravit malé dezertní jednohubky. Sladké smetanové nebo pudinkové krémy jednoduše nanesete na podklady pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a dále jen dozdobte. Vhodné je drobné ovoce, plátky jahod, list máty, čokoládové hoblinky či cukrová posypka.

6. Vafle z toustového chleba

Jednoduché vafle připravíte také z toustového chleba. Stačí jen plátky pečiva obalit v připraveném těstíčku a nechat toustovač, ať zbytek práce dokoná za vás. Vy si během opékání připravte sladký krém z tvarohu a smetany k podávání. Vylepšit ho můžete kakaem, rozpuštěnou čokoládou i rozmixovanými jahodami. Kombinaci křupavých vaflí a jemné sladké omáčky jen málokdo odolá.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Doporučujeme recept s videem

Žemlovka s tvarohem podle Romana Vaňka

Sdílet kolekci receptů

Toustový chleba Sladká jídla Jednoduché recepty

Podobné kolekce receptů

Související články

Malinové couis

Jak na francouzskou ovocnou omáčku coulis

Našli jste v receptu francouzský termín ,coulis' a nevíte, co znamená? Není třeba se děsit. Jde pravděpodobně o ovocnou omáčku, která dodá každému dezertu správný sladkokyselý švih.  Fanoušci francouzské kuchyně vědí, že coulis dovede podtrhnout celou škálu pokrmů od dezertů až po pečené maso.