Tousty jsou také teplé jídlo! Vyměňte šunku a sýr za moderní směsi a nevšední kombinace chutí
Ať už dáváte přednost sytým slaným variantám třeba s vejci, nebo máte chuť na sladké verze s ovocem a čokoládou, tousty vás nikdy nezklamou. Navíc je můžete připravovat v toustovači, v troubě nebo dokonce na pánvi. Vyzkoušejte různé recepty pro jakoukoli denní dobu – mohou být pokaždé jiné, ale vždy budou rychle hotové!
Základní recept na tousty
Základní recept na tousty je velmi jednoduchý. Potřebujete pouze:
- Plátky toustového chleba.
- Máslo nebo olej na potření.
- Oblíbené ingredience na plnění (sýry, uzeniny, vejce, zeleninu, nejrůznější směsi na topinky...).
TIP: Aby byl toust krásně křupavý, nezapomeňte plátky toustového chleba potřít máslem nebo olejem i zvenčí.
Tousty k snídani: Rychlé a syté
Tousty jsou skvělou volbou k snídani, protože jejich příprava nezabere mnoho času, a přitom můžete snadno zkombinovat několik chutných a zdravých ingrediencí. Klasikou jsou tousty se šunkou a sýrem, ale můžete je povýšit tím, že přidáte čerstvou zeleninu, avokádo nebo vajíčko.
TIP: Pokud ráno chcete ušetřit ještě více času, nachystejte si tousty už večer, uložte je do lednice a ráno jen zapečte v toustovači.
Tousty s vejci
Tousty s vejci jsou jedním z nejoblíbenějších snídaňových hitů a zároveň nabízí nepřeberné množství možností, jak je servírovat. Jsou vydatné, a proto velmi často zastoupí i hlavní jídlo. Nebojte se je nachystat i jako teplou večeři, kterou připravíte raz dva a často s minimálními náklady.
- Na vrch toustu položte volské oko a přidejte avokádo a šunku.
- Míchaná vejce podávaná mezi dvěma plátky opečeného chleba a obložená čerstvou zeleninou zaženou i pořádný hlad.
- Zapečené tousty s vejci připravíte během chvilky. Do středu toustového chleba vykrojte díru, vložte ho na pánev a do otvoru rozklepněte vejce. Po krátkém opečení z obou stran máte chutný toust s vejcem, který už nepotřebuje další úpravy.
Sladké tousty: Na snídani i svačinu
Pokud máte rádi sladké snídaně, tousty nasladko rozhodně zařaďte do svého repertoáru. Bílému toustovému chlebu (ale i tomu celozrnnému) sluší nejrůznější sladké pomazánky, vejce nasladko, ovoce i v kombinaci s čerstvými sýry.
- Tousty s domácím džemem nebo lískooříškovou pomazánkou jsou asi tou nejrychlejší možností, jak si tousty připravit. Stačí jen opečené plátky chleba namazat podle chuti a můžete se ihned zakousnout.
- Línou verzí klasického jablečného závinu mohou být jablečné tousty, které zvládnou i naprostí začátečníci.
- Francouzské tousty patří mezi ranní oblíbence. Toustový chléb namočte v rozšlehaných vejcích s trochou cukru a mléka, poté opečete na pánvi a podávejte s ovocem, javorovým sirupem, oříšky, čokoládou, šlehačkou atd.
- Tousty s ovocem a třeba i sýrem nebo tvarohem představují báječnou sladkoslanou kombinaci. Toust s hruškami a modrým sýrem, tousty s kozím sýrem, meruňkovým džemem a tymiánem nebo hermelínové tousty s brusinkami jsou některé z receptů, které vám pomohou přiblížit kombinaci zmíněných surovin.
Zapečené tousty: V troubě nebo v toustovači
Na zapečené tousty vsaďte v případě, že hledáte nějaké teplé, chutné a především rychlé jídlo. Můžete je připravit buď v toustovači, nebo v troubě, což je skvělá varianta, pokud potřebujete nasytit více osob najednou. Navíc kromě klasického toustového chleba lze použít i jiné zbylé starší pečivo – chlebíčkovou veku, větší bagetu, ale i světlý chleba nebo housku. Jednoduše geniální nápad pro rychlou a chutnou večeři pro celou rodinu za pár korun a bez plýtvání.
Tousty v toustovači
Toustovač je nejrychlejší způsob, jak připravit klasické zapečené tousty. Výhodou je, že do zapečených toustů můžete přidat i některé zbytky ze spíže nebo lednice – zbylé pečené maso od oběda, tuňáka z konzervy, žampiony, slaninu, sterilovanou kukuřici, papričky a jiné dobroty.
- Snadno z nich pak vykouzlíte třeba bleskové tuňákové tousty s fazolemi, pikantní toust nebo toust s jarními cibulkami a sýrem gruyère. Bez obav je servírujte jako teplou večeři, nikdo neodejde od stolu hladový.
- Zapečené tousty se také hodí jako báječná svačinka do školy, do práce nebo na výlet.
TIP: Jestli vás nebaví stále drhnout toustovač od připálenin, vyložte ho pečícím papírem, který zachytí drobečky i vyteklý sýr. Po opečení stačí jen papír s toustem z přístroje vyndat a rovnou servírovat. Jakmile toustovač vychladne, můžete ho uklidit.
Tousty v troubě
Pokud nemáte po ruce toustovač, tousty můžete připravit i v troubě. Stačí na plech rozložit naplněné chleby a zapéct dozlatova. Výhodou trouby je, že můžete připravit více porcí najednou a přidat i další suroviny, jako jsou čerstvá rajčata, paprika nebo špenát.
Směs na tousty: Jaké ingredience zvolit?
Jednou z dalších výhod toustů je jejich variabilita. Ingredience na obložení toustů můžete měnit podle toho, co máte zrovna po ruce, a tím tvořit nekonečné množství kombinací.
- Avokádo a smažená slanina pro sytější variantu.
- Rajčata, bazalka a mozzarella pro lehkou, italskou inspiraci.
- Pesto jako základ pro chuťově bohatý a rychlý toust.
- Cuketová směs připomínající klasickou směs na topinky.
- Houbová směs potěší především milovníky hub.
- A mnoho dalších kombinací, které si můžete vymyslet podle svého, nebo se nechat inspirovat našimi osvědčenými recepty na tousty.
Zdroj: Apetit