Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tucet rychlých nedělních moučníků, které pekla už vaše babička

Tucet rychlých nedělních moučníků, které pekla už vaše babička
ZDROJ: Apetit

Nadýchaná bábovka, vláčný perník, voňavý jablečný štrúdl nebo křehké linecké řezy – to jsou sladké poklady našich babiček, které dodnes chutnají stejně báječně. Inspirujte se recepty, které každou neděli promění v nezapomenutelný zážitek.

Perník na plech

Perník na plech zpravidla zvládnou upéct i začátečníci. Většinou stačí jen uvedené suroviny smíchat, nalít do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu (nebo ho jen vyložit pečicím papírem) a dát péct. Základní recept si pak můžete vylepšit podle svého – nasypte do něj kousky vlašských ořechů, nasekané opražené lískáče nebo třeba kandovanou pomerančovou kůru.

  • Hotový perník je výborný politý čokoládou a také posypaný strouhaným kokosem.
  • Pokud na jednotlivý řez přidáte kopeček našlehané smetany, rázem proměníte obyčejnou buchtu na luxusní dezert.

Bábovka

Jestli něco vykouzlí opravdovou nedělní pohodu, pak je to voňavá, čerstvě upečená bábovka. Svým tvarem měla připomínat bohaté sukně tehdejších žen (bab) a odtud pravděpodobně i její název. Recept na vláčnou bábovku se většinou neobejde bez pečlivého šlehání a hlavně dobře vymazané formy, ať už zvolíte tu klasickou, nebo některou ze složitých moderních forem. Moučník chutná už sám o sobě báječně, ovšem i ten se dá vylepšit – tradičním mramorováním, přidáním mletého máku, čerstvého nebo zavařeného ovoce. Upečenou bábovku můžete polít čokoládou nebo jinou oblíbenou polevou a posypat oříšky.

Kefírová buchta

Jen málokdo by odolal domácí kefírce. Její bezespornou výhodou je jednoduchá příprava a obvykle obyčejné suroviny, které máte běžně doma. Tuto kakaovou buchtu na plech můžete připravit v klasickém obdélníkovém pekáčku nebo těsto nalít do kulaté koláčové formy. V obou případech představuje fantastický moučník k nedělní kávě nebo čaji.

Bublanina s ovocem

Bublanina je sice symbolem léta, ale pokud jste si do mrazáku během sezóny naskládali zásoby ovoce, pak teď je nejvyšší čas je zpracovat. Jak jistě víte, nemusí být pouze s třešněmi nebo višněmi, těsto na bublaninu sluší i jinému kyselému ovoci – švestky, blumy, rybíz, jahody, ostružiny nebo jakákoliv směs lesního ovoce. Jestliže hledáte opravdu rychlý recept, který nevyžaduje dlouhé šlehání vajec s cukrem, pak tato litá bublanina se švestkami je pro vás ta pravá.

Jablkový štrúdl

Jablkový štrúdlvonící skořicí a se spoustou ořechů a rozinek, je famózní záležitost, která se po několik generací objevuje nejen na českých stolech, ale v kuchyních většiny států bývalého Rakouska-Uherska. Navíc byl v zimě velmi oblíbený, protože spořivé hospodyňky takto velmi prakticky zužitkovaly scvrklá jablka ze sklepa, která by už málokdo jedl. Jablkový závin se zpravidla připravuje z listového těsta, ale můžete také vyzkoušet jogurtové nebo tvarohové těsto. Stejně fantastický je i jablkový závin z taženého těsta.

Prošívaná deka

Prošívaná deka je velmi oblíbená buchta na plech, která kombinuje kakaové těsto s jednoduchou tvarohovou náplní. Ta se na tmavé těsto nanáší pomocí cukrářského sáčku a po upečení tvoří efektní mřížku, jež připomíná opravdovou přikrývku. Zjednodušit si to můžete tím, že sáček vynecháte a náplň na těsto rozložíte pomocí lžíce.

Jogurtový koláč s drobenkou

Jogurtový koláč s drobenkou je univerzální recept, který využijete v mnoha podobách. Jednoduché těsto můžete libovolně obměňovat (přidat skořici nebo vanilku, lžíci rumu či kakaový prášek) a ovoce volit podle chuti nebo sezóny. Křupavá drobenka ještě umocní zážitek a pokud chcete moučník opravdu „de luxe“, přimíchejte do drobenky plátky mandlí.

Bleskový kakaový koláč

Tento jednoduchý kakaový koláč na plech jen potvrzuje, že stačí „obyčejná“ citronová poleva na to, abyste z běžné buchty během chvíle vykouzlili fantastický dezert. Sladkokyselá glazura skvěle kontrastuje se sladkým těstem a plátky citronu celý dojem umocní.

Jablečné linecké řezy

Možná je znáte pod názvem „jablečné pité“, v každém případě se jedná o bohatou vrstvu strouhaných jablek mezi dvěma plátky lineckého těsta. Ač se to možná na první pohled nemusí zdát, příprava není nijak složitá a nevyžaduje žádné speciální cukrářské znalosti. Pokud jste letošní pečení vánočního cukroví zvládly bez újmy, jablečné linecké řezy pro vás budou hračka.

Piškotová roláda

Že jste piškotovou roládu jedli naposledy od babičky? Teď už vám nic nebrání, abyste si ji upekli sami. Na recept na jednoduchou piškotovou roládu budete potřebovat jen pár ingrediencí a místo máslového krému použijte oblíbený pikantní džem. Pokud chcete předejít tomu, aby se nadýchaný korpus při rolování nezlomil, přidejte do těsta lžíci oleje.

Makovec

Hrnkových receptů není nikdy dost a tento makovec do vaší sbírky rozhodně zapadne. Použili jsme kombinaci bílého a modrého máku, ale pokud bílý neseženete, klidně ho pro efekt nahraďte mletými blanšírovanými mandlemi nebo mandlovou moukou. Jednoduchá příprava a skvělý výsledek je ideální spojení pro dezert na neděli, který nadchne celou rodinu.

Strouhané kakaové řezy

Důkaz toho, že kakaové těsto a tvaroh tvoří nerozlučnou dvojku, svědčí i recept na strouhané kakaové řezy. Nejen že fantasticky chutnají, ale také po nakrájení jednotlivých porcí vynikne jejich barevný kontrast. Pokud chcete řezy lehce ozvláštnit, přidejte do kakaového těsta trochu mleté skořice nebo vanilky.

Poctivé domácí moučníky mají své kouzlo – jednoduché suroviny, lahodná chuť a vůně, která zaplní celý dům. Každý kousek přináší vzpomínky na nedělní pohodu u prostřeného stolu s blízkými nebo rodinou. Ať už si vyberete perník, bábovku nebo jablečný štrúdl, všechny tyto recepty mají jedno společné – potěší každého, kdo miluje dobré domácí pečení.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Doporučujeme recept s videem

Citronová tvarohová bábovka

Autor: KatkaVavrova
Perník
Do 75 minut
Velmi snadné