
Fazole vařené ve vývaru doladěné smetanou
Více než hodinu
Velmi snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Tato hustá fazolová polévka má tu zajímavost, že čím víc druhů fazolí do ní dáte, tím chutnější bude. Proto se přimlouváme, abyste zvolili jak velké bílé, tak ale třeba také adzuki, mungo, červenou ledvinu atd.
Uvařená kolínka s brokolicí, špenátem a již zmíněným kuřecím masem vypadají luxusně a navíc úžasně chutnají. Do receptu jsme použili výrazné sýry, jakými jsou čedar nebo sýr gruyère. Obojí lze nahradit ementálem nebo strouhaným eidamem. I když v tom druhém případě těstoviny nezískají patřičnou chuť, ale naopak jemnost. Což je ne vždy na škodu.
Někým milovaná, jinými nenáviděná. Ano, přesně to je koprová omáčka, strašák školních jídelen a někdejších provozoven veřejného stravování. Jenže dětská léta jsou už dávno za námi a proto je na čase vzít tuto stálici českých kuchyní na milost.
Další klasikou školních jídelen je srbské rizoto, kterému se často říká „červené rizoto“. Za jeho barvu může jak mletá červená paprika, tak také rajský protlak. My jsme k vaření rýže použili hovězí vývar, ale to není podmínkou. Klidně přidejte drůbeží, pokud vám zbyl z předchozích receptů, nebo pokrm podlijte vodou.
Tvarůžky jsou sami o sobě úžasné jídlo v tom, že mají vysoký obsah bílkovin a téměř žádný tuk. I když v případě tohoto receptu to tak úplně neplatí. Každopádně pokud vám jejich charakteristická vůně a chuť nevadí, pak na tomto jídle si skutečně smlsnete.
Bramborové šišky, nebo také šulánky, jsou důkazem, že i z pár obyčejných ingrediencí lze vykouzlit kulinářskou bombu. Proto není divu, že se na českých talířích objevují už po generace. Navíc jestliže potřebujete vyprázdnit sklep a spotřebovat loňskou úrodu brambor, pak recept na pokrm z bramborového těsta je k nezaplacení.
Věřili byste, že smícháním červené řepy a hladké mouky získáte těsto na těstoviny? Tyto jsou navíc i plněné směsí z mletého vepřového masa a navíc ozdobené zakysanou smetanou a koprem.
Zdroj informací: Apetit