Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 27. díl: Neodolatelná frittata, ředkvičková polévka i jarní salát s quinoou

Týdenní úsporná kuchařka 27. díl: Neodolatelná frittata, ředkvičková polévka i jarní salát s quinoou
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Kuře po baskicku

Pokud máte chuť na maso a jeho cena vám přijde neúměrně vysoká, zaměřte se na jeho levnější druhy. Tím mohou být kuřecí čtvrtky nebo pouze spodní část stehen (paličky).

  • Pro tento recept klidně kupte celé kuře a rozdělte ho na menší kousky. Jestliže jste v tomto směru nováčci, přečtěte si článek Jak porcovat kuře, ve kterém vás povedeme krok za krokem.
  • Chorizo klobásu můžete vynechat nebo nahradit jinou pikantní paprikovou klobáskou.

2. Špagety s nivovým pestem

„Pestré a lahodné bezmasé jídlo za pár korun i minut“ je skutečně výstižný popis tohoto receptu. Nejen že obsahuje pouze skromný výčet surovin, ale navíc jeho příprava vám nezabere déle jak půl hodiny. Navíc hotové pesto ze sýru s modrou plísní můžete propojit i s jinými těstovinami nebo gnocchi.

  • Vlašské ořechy pokrmu dodají ten správný křup, ale pokud je zrovna nemáte, pro tentokrát je vynechejte.

3. Salát s quinoou, kukuřicí a ředkvičkami

Jestliže potřebujete pořádnou vzpruhu a dodat tělu patřičné množství živin, pak tento salát je skvělá volba. Nejen že obsahuje moře čerstvé zeleniny, ale také quinou. Ingredience jsou napočítané na 6 – 8 osob a pokud byste do něj potřebovali přidat nějakou sytící složku, hodí se vařená nebo konzervovaná luštěnina – čočka, cizrna, fazole.

  • Quinoa je bezlepková, lehce stravitelná a slouží jako zdroj komplexních sacharidů a bílkovin.

4. Ředkvičková polévka

A protože na jaře není ředkviček nikdy dost, přidáváme ještě recept na ředkvičkovou polévku. Do té využijete nejen červené bulvičky, ale i mladé a neponičené lístky.

  • Vyladit polévku můžete také pošírovaným vejcem a opečeným toastem. Uvidíte, že výsledkem budete mile překvapeni.

5. Frittata s jarní cibulkou a houbami

Potřebujete se rychle najíst, ale nestihli jste pořádný nákup? Pak vaječná frittata se žampiony a fetou je ideální volba. Navíc je neuvěřitelně variabilní a lze do ní přidat téměř cokoli: na kostičky nakrájenou slaninu, šunku nebo jinou oblíbenou uzeninu, čerstvé i sušené bylinky (bazalku, pažitku, petrželku), čerstvá i sušená rajčata, olivy.

  • Sýry do fritatty můžete volit též podle chuti a toho, co právě vaše lednice nabízí.

6. Desetiminutové tortellini

Lehké syté jídlo s vůní Itálie, tak by se jednou větou dal popsat tento recept. My do něj použili špenátové tortellini, ale v kombinaci s rajčátky, sýrem a petrželkou můžete vyzkoušet i těstoviny s jinou náplní.

7. Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Pojďme využít rebarborovou sezónu a připravit z ní tuto naprosto luxusní žemlovku. Zpracujete do ní starší sladké kynuté pečivo, které vám zbylo třeba z víkendového pečení.  Vše je zalité smetanovým krémem vonícím po vanilce.

  • Místo pravého vanilkového lusku použijte vanilkový cukr (podle toho upravte množství cukru v receptu) nebo vanilkový extrakt. I ten si poměrně snadno můžete několik dní předem připravit sami doma.
  • Jestliže milujete sladká hlavní jídla, pak tento recept rozhodně vyzkoušejte.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova