Francouzské brambory se sýrem
Do hodiny
Velmi snadné
Já osobně považuji kysané zelí za klenot české kuchyně. I když si ho můžete za pár korun koupit, nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho sami doma naložíte. A v lednici vydrží i několik týdnů. Pojďte si uvařit levné recepty nejen ze zelí, ale také z květáku, brambor a fazolí.
Zapečené brambory jsou superrychlým jídlem, do kterého při troše dobré vůle zděláte i některé zbytky z lednice. Kromě šunky a slaniny přidávám i načatý sterilovaný hrášek nebo kukuřici.
Aby si ryby oblíbily i vaše děti, vyzkoušejte tuto sympatickou alternativu. Treska není příliš chuťově výrazná a navíc díky panko strouhance karbanátky úžasně křupou.
Kuře s rýží ovoněné indickým kořením vás zahřeje a zasytí. Je to jídlo takřka z jednoho hrnce, a jestliže si zvolíte variantu přípravy jídla v troubě, vynaložíte i minimum úsilí.
Jestli jste správně dodržovali postup v předchozím receptu, zbyla vám polovina květáku. K jeho množství přizpůsobte gramáž ostatních surovin a uvařte si tuto krémovou květákovou polévku. Je lehká a plná zeleniny.
Variací na bezmasé lasagne je nespočet a tato se špenátem a žampiony je skutečně luxusní. Osvědčenou kombinaci doplňuje ještě osmažená cibulka a co víc, odpadá příprava klasického bešamelu.
Takže pokud jste nestihli rozmrazit nebo nakoupit maso a ingredience uvedené v receptu máte, pusťte se do díla.
Abyste z této polévky vytěžili maximum chutí, je nutné nic neuspěchat. Den předem namočte bílé fazole a druhý den je pozvolna vařte podle postupu uvedeného v receptu. Pomalý var dodá polévce na síle a zbylé kůrky od parmazánu její chuť ještě umocní.
Škubánky mají v české kuchyni opravdu dlouholetou tradici a kvašené zelí jakbysmet. Pokud jste si začátkem týdne zelí naložili, dnes by mělo být dostatečně prokvašené a připravené použít. Do třetice přidejte škvarky, osmaženou slaninu nebo opečenou šunku a uvidíte, že tak chutné jídlo (a za pár korun) jste už dlouho nejedli.
Autorka receptu: Katka Vávrová