Nová registrace Zapomenuté heslo

Upečte si slané Vánoce: Škvarkové pagáčky, krekry a tyčinky vás během svátků zachrání od hory cukroví.

13. 12. 2024
Olivovo-rozmarýnové krekry
Apetit

Drobné slané pečivo je nenápadný hrdina každé oslavy i štědrovečerní hostiny. Skvěle se hodí k vínu, pivu nebo nealkoholickým nápojům. Co takhle během pečení vánočního cukroví přidat do trouby i plech s nějakou slanou pochoutkou? Tyčinky, grissiny i krekry vám ve vzduchotěsné nádobě vydrží až do svátků.  

Klasické pagáčky: Voňavá nostalgie

Pagáčky patří k ikonickému slanému pečivu slovenské a maďarské kuchyně. Tyto malé, kypré bochánky z kynutého těsta se často připravují se škvarky, sýrem nebo bramborami, což jim propůjčuje bohatou chuť a delší trvanlivost. Charakteristické mřížkování na povrchu jim dodává rustikální vzhled, zatímco vypečená zlatavá barva slibuje křupavý povrch a vláčnou střídku. Pagáčky jsou dokonalým doplňkem k vínu, pivu nebo jen tak jako rychlá a sytá svačinka.

Škvarkové placky: Tradiční lahůdka

Škvarkové placky spojují jednoduché kynuté těsto a voňavé škvarky, což připomíná časy, kdy domácí suroviny a jednoduchost vládly kuchyni našich babiček. Ať už je připravíte v mini verzi jako slané pohoštění, nebo ve větší jako sytou přílohu k polévkám, jistě přinesou ve sváteční době příjemné zpestření tradiční vánoční tabule. Do placek zkombinujte mleté škvarky, které dodají těstu vláčnost, s celými kousky, jež zvýrazní chuť a zajistí správný křup.

Krekry: Křupavé potěšení

Krekry jsou ideálním společníkem k sýrům, pomazánkám nebo dipům. Základem je obvykle jednoduché máslové těsto, které se dá dochutit bylinkami, sýrem, kmínem nebo solí. Domácí krekry nasypte do misky a nechte hosty, ať si berou dle libosti. Stejně dobře ale poslouží i jako pevný základ pod nejrůznější pomazánky. S trochou důvtipu z nich během chvilky připravíte nápadité chuťovky, a příště už si na kolečka rohlíků ani nevzpomenete.

Slané tyčinky: Nekonečně možností

Slané tyčinky jsou nejen chutné, ale i jednoduché na přípravu a praktické na skladování. Pokud je chcete mít vždy po ruce, můžete je napéct předem a uchovávat v uzavřené nádobě, kde zůstanou křupavé i několik dní. Opravdu superrychlou variantou jsou tyčinky z listového těsta – těsto stačí potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat sezamem, sýrem, kmínem nebo oblíbeným kořením, nakrájet a upéct.  

Preclíky: Zamotané křupnutí

Těsto na preclíky se většinou skládá z vody, mouky, soli a kvasnic. Po vykynutí těsto jednoduše vytvarujete do tvaru preclíku a dáte péct na vyšší teplotu, díky které budou krásně křupavé. Pokud chcete, můžete je posypat hrubou solí, sezamovými semínky nebo bylinkami. Také lze velmi dobře experimentovat s různými variacemi těsta. Můžete například přidat do těsta sušené bylinky (rozmarýn, tymián, provensálské koření), česnek nebo parmazán.

  • Pokud chcete preclíky o něco měkčí, můžete je před pečením potřít máslem.
  • Také je můžete připravit jako mini preclíky pro snadné podávání na různých akcích.
  • A pokud vám nějaké zbydou, dají se skvěle zmrazit a později znovu ohřát v troubě, kde opět získají svou křupavou strukturu.

Pizza šneky z listového těsta: Pohoštění i malá svačinka

Pizza šneky z listového těsta jsou rychlou a jednoduchou pochoutkou, kterou připravíte za pár minut. Stačí rozválet listové těsto, potřít oblíbenou omáčkou na pizzu, posypat sýrem, šunkou, přidat sušené bylinky (oregano, bazalku) a poté stočit do rolády a nakrájet na kolečka. Pečte je na vyšší teplotu, aby byly krásně křupavé. Pokud je připravujete na oslavu nebo jako svačinku, můžete je připravit den předem a uchovávat je v chladničce.

  • Do pizza šneků vyzkoušejte také slaninu, sýr s modrou plísní, nasekané olivy, žampiony nebo kukuřici z konzervy.

Slané sušenky: Na všechny způsoby

Slané sušenky jsou vynikající volbou pro ty, kteří chtějí zkoušet nové chutě a textury. Těsto je možné připravit nejen z běžné mouky, ale i z různých alternativ, jako je mouka celozrnná nebo mandlová, což sušenkám dodá také další výživovou hodnotu. Pokud nemáte žádný osvědčený recept na slané sušenky, můžete si vybrat z níže uvedených, nebo si lehce poupravte klasická těsta na tradiční cukroví – například do receptu na pododnice přidejte parmazán, mletou papriku nebo sušený česnek a bylinky.

Slané chuťovky: Praktické a přitom slavnostní

Slané pečivo se dá připravit předem, snadno se přenáší a servírovat ho můžete i bez příborů. Díky své velikosti je ideálním občerstvením, které se hodí pro každou příležitost, od rodinných oslav až po vánoční večírky. Navíc ho můžete použít jako jedlý dárek, který často potěší více než cokoliv z obchodu. Zkuste letos kromě sladkostí napéct také drobné slané pečivo – nejen že se stane vítanou změnou, ale jistě zmizí z talířů stejně rychle jako to nejlepší vánoční cukroví.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Škvarkové placky podle Václava Friče
Škvarkové placky podle Václava Friče
> 60 min
Škvarkové placky
Škvarkové placky
< 45 min
Škvarkové placky (příloha k masu)
> 60 min
Makové pagáče
Makové pagáče
< 30 min
Pagáče & liptovská pomazánka
Pagáče & liptovská pomazánka
> 60 min
Slunečnicové kostky
Slunečnicové kostky
< 20 min
Chlebové kostky s chilli papričkami a parmazánem
Chlebové kostky s chilli papričkami a parmazánem
< 60 min
Domácí slané tyčky
Domácí slané tyčky
< 90 min
Sýrové tyčinky
Sýrové tyčinky
< 30 min
Sýrovo-paprikové tyčinky
Sýrovo-paprikové tyčinky
< 30 min
Zeleninové sušenky
Zeleninové sušenky
< 30 min
Gougères
Sýrové bochánky gougères
< 90 min
Vánoční stromeček z pizza kuliček
Vánoční stromeček z pizza kuliček
> 60 min
Rolky z listového těsta s mletým krůtím masem
Rolky z listového těsta s mletým krůtím masem
> 60 min
Kváskové krekry
Kváskové krekry
< 60 min
Grissini
Grissini
< 30 min
Čedarové sušenky s mákem
Čedarové sušenky s mákem
< 60 min
Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem
< 60 min
Slané koláčky s rajčaty a pestem
< 60 min
Slané krekry s uzenou paprikou
Slané krekry s uzenou paprikou
> 60 min
Pizza rohlíčky
< 60 min
Focaccia na špízu
< 20 min
Sýrové tyčinky se slaninou
Sýrové tyčinky se slaninou
< 45 min
Bulky s tymiánem a s česnekovým máslem
Bulky s tymiánem a s česnekovým máslem
> 60 min
Olivovo-rozmarýnové krekry
Olivovo-rozmarýnové krekry
< 30 min
Růžičky s kari
> 60 min
Chleba na špejli
> 60 min
Sušenky po italsku
Sušenky po italsku
< 45 min
Pizza větrníky
Pizza větrníky
< 30 min
Škvarkoví šneci se zelím
Škvarkoví šneci se zelím
< 60 min
Špaldové krekry z vinného těsta
Špaldové krekry z vinného těsta
< 30 min
Zelníky
Zelníky se slaninou
> 60 min
Pivní fondue
Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue
> 60 min
Zelňáky se škvarky
< 60 min
Zelné pirožky
Zelné pirožky
< 60 min
Sýrové jednohubky na slaných krekrech
< 30 min
Parmazánové krekry
< 60 min
Krekry s mořskou solí
< 60 min
Krekry s řepovým pestem
Krekry s řepovým pestem
< 20 min
Sezamové krekry s jarní cibulkou
Sezamové krekry s jarní cibulkou
> 60 min
Šunkoví šneci
< 60 min

Sdílet kolekci receptů

Slané pečení Party a oslavy Rychlé pečení

Podobné kolekce receptů