Veganské recepty s chutí umami aneb čím vylepšit veganská jídla, aby si na nich pochutnali i masožrouti
Veganská kuchyně je plná fantastických chutí. I přesto, že je založena čistě na rostlinné stravě, s pomocí několika snadno dostupných surovin do ní dokážete vměstnat i pátou chuť – umami. A to tak rafinovaně, že si pochutnají i zarytí masožrouti.
Základ veganského jídelníčku tvoří výhradně rostlinné produkty – ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, ořechy, semínka, rostlinné oleje a zcela vylučuje jakékoli živočišné složky, jako je maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a med. Ovšem i přes absenci živočišných produktů může být jídelníček plný výrazné chuti zvané „umami“. Tu do receptů přidáte snadno pomocí několika běžně dostupných surovin – nejčastěji sojovou omáčkou, uzenou mletou paprikou, sušenými houbami, sušenými rajčaty a pro sýrové aroma si vezměte na pomoc lahůdkové droždí. Vyzkoušejte těchto pár triků a dopřejte si chuť masa i ve veganské kuchyni.
Veganské burgery s „masovou“ chutí
Veganské burgery dnes už nejsou jen náhražkou masa – při správné přípravě dokážou chuťově i texturou konkurovat masovým variantám. Pro dosažení intenzivní chuti můžete do směsi z luštěnin nebo hub přidat navíc sušené houby, sójovou omáčku nebo miso pastu, které dodávají hloubku a plnost. Pro lehce kouřový nádech můžete do směsi přimíchat mletou uzenou papriku a najednou máte burger, který rozhodně nespadá do kategorie „náhražka“.
Vsaďte také na klasické české karbanátkové koření, které především fazolovému základu skutečně sluší – tedy kombinaci drceného česneku, majoránky a nakrájené cibulky. Pokud toto trio funguje v masové verzi, proč by ne i v této rostlinné? K houbám zase přidejte drcený kmín – jeho zemitá chuť houby krásně zvýrazní.
Krémové těstoviny s chutí, která překvapí
Krémová omáčka na těstoviny ve veganské kuchyni často sází na základ z kešu ořechů nebo kokosového mléka, ale pro umami nádech můžete přidat například miso pastu, která posílí slanost a jemně nakyslou chuť, nebo přisypte trošku lahůdkového droždí pro lehce sýrový podtón. Tato kombinace vytváří krémový základ, který skvěle chutná i bez tradiční smetany. Přidáte-li špenát, sušená rajčata nebo žampiony, máte zaručeně pokrm, který nadchne i ty, kteří si bez smetany nebo masa těstoviny nedokážou představit.
-
Tip: Omáčku dotáhne k dokonalosti „veganský parmazán“ – najemno rozmixujte 3 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžičku soli a 100 g ořechů kešú. Směs můžete navíc ochutit špetkou sušeného česneku.
Veganské tacos s bohatou umami náplní
Mexická kuchyně se skvěle hodí pro experimentování s veganskými ingrediencemi. Zkuste třeba tacos plněné směsí marinovaných hub, avokáda a černých fazolí. Do marinády přidejte sójovou omáčku a kousek sušených rajčat, která mají díky procesu sušení bohatší, zemitější chuť a výrazný umami podtón. Společně s dalším kořením a čerstvou zeleninou tak vytvoříte chuťově bohatý pokrm, ve kterém vám maso rozhodně chybět nebude.
Pečená zelenina s chutí umami
Pečená zelenina se v rostlinné kuchyni často stává hlavním hrdinou. Při pečení se přirozeně zvýrazňuje její chuť a sladkost, což přináší zajímavou hloubku chuti. K docílení umami efektu můžete před pečením zeleninu lehce potřít směsí olivového oleje, sójové omáčky, mleté uzené papriky a balzamikového octa. Mrkev, batáty, květák či dýně tak získají nový rozměr chuti a stanou se neodolatelnou složkou na talíři.
Sladké veganské dobroty
Byl by hřích vynechat také veganské sladké dobroty. Je nám jasné, že v nich chuť umami jen těžko objevíte, ale ruku na srdce, která oslava se obejde bez dezertu? A tak si i na mezinárodní den veganství přichystejte sladkou tečku ke kávě či čaji – veganský banánový chlebíček, nadýchané veganské lívance nebo nepečené arašídové kuličky zvládnete z výhradně rostlinných surovin.
Zdroj informací: Apetit, Wikipedia