
Velikonoce už klepou na dveře a vy ještě nevíte, čím pohostíte koledníky? Žádný stres, zachrání vás velikonoční cupcaky! Jsou rychlé, jednoduché a na jejich zdobení často nepotřebujete konkrétní návod. Stačí upéct jednoduchý korpus, přidat krém podle chuti a tematicky ozdobit. Zkrátka ideální moučník na poslední chvíli, který potěší děti i dospělé.
Beránek, mazanec, jidáše a boží milosti jsou klasika, bez které se Velikonoce rozhodně neobejdou. Pokud ale letos chcete nabídnout něco originálnějšího, nebo hledáte rychlý dezert s minimem práce, cupcaky jsou tím pravým. Zvládnete je připravit i ze základních surovin a se zdobením vám určitě pomohou i děti. Jsou rychlé, nenáročné a díky jednoduchému základu – korpus + krém – je zvládne i méně zkušený pekař.
Jak připravit cupcake
Základem cupcaků je jednoduchý korpus z hladké mouky, másla, cukru a kypřicího prášku, který svým složením i konzistencí často připomíná těsto na klasický dort. Do papírových košíčků se těsto plní maximálně do dvou třetin, aby při pečení příliš nevyběhlo a vytvořil se rovný povrch, ideální pro následné zdobení krémem.
- Před plněním je důležité vložit papírové košíčky do formy na muffiny, aby si při pečení udržely správný tvar.
- Alternativně můžete použít silikonové formičky a hotové, vychladlé dortíky do papírových košíčků přemístit až poté.
- Další možností jsou tzv. samonosné košíčky, které drží tvar i bez formy. Dortíky v nich pohodlně upečete a zároveň stylově naservírujete.
Jaký krém na cupcaky zvolit?
Výběr krému na cupcaky závisí především na tom, jak dlouho je před podáváním připravujete. Pokud chystáte dezert na poslední chvíli a plánujete ho servírovat téměř okamžitě, můžete sáhnout po jednoduchém krému z jednoho dílu mascarpone a jednoho dílu smetany ke šlehání. Přidejte moučkový cukr podle chuti a vyšlehejte do tuha. Hotový krém přendejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na vychladlé korpusy.
- Pokud potřebujete, aby krém vydržel delší dobu, volte varianty na bázi másla. Velmi stabilní a trvanlivý je například bílkovo-máslový krém, stejně dobře ale funguje i krém připravený z másla a pudinku.
- Krém můžete také snadno obarvit. Skvěle poslouží běžně dostupné gelové potravinářské barvy nebo přírodní ingredience. Pro hnědý odstín použijte kakao, zelený zajistí matcha čaj a sytě červený vytvoříte pomocí prachu z lyofilizovaných malin.
Čím zdobit cupcaky?
Aby se z obyčejných cupcaků stal skutečný velikonoční dezert, stačí je hezky nazdobit. Inspirujte se našimi recepty a postupujte podle návodu, nebo popusťte uzdu fantazii a proměňte dortíky v originální malé dílo.
Místo klasických posypek vyzkoušejte třeba tyto dekorace:
- Mini čokoládová vajíčka: Krásně vyniknou ve „hnízdě“ z krému, které vytvoříte pomocí speciální zdobící špičky s drobnými otvory.
- Marcipánové nebo cukrové mrkvičky: Můžete je koupit hotové, nebo si je vyrobit doma z obarveného marcipánu či fondánu.
- Krémové ozdoby: Samotný krém nabízí spoustu možností. S hladkou špičkou vytvořte na korpus jeden větší a jeden menší kopeček, tím vznikne jednoduché tělíčko kuřátka. Stačí přidat očička a malý zobáček.
- Velikonoční sladkosti: Figurky zajíčků, kuřátek nebo vajíček najdete teď v obchodech často za výhodné ceny.
- Jedlé květy, barevné lentilky, cukrové zdobení či čokoládové hoblinky: To všechno pomůže doladit jarní atmosféru.
Drobné dortíky rozveselí velikonoční tabuli a zvládne je levou zadní i úplný začátečník. Pokud máte své osvědčené recepty na korpusy, inspirujte se třeba jen krémy a zábavným zdobením.
Zdroj informací: Apetit
Recepty








