
Velikonoce jsou ideální příležitostí zpomalit a užít si sváteční atmosféru. Jenže jak v tom předvelikonočním shonu stihnout upéct beránka, mazanec nebo jidáše? Teď už nemusíte dlouze listovat v kuchařkách nebo hledat na internetu. Zde jsou naše nejoblíbenější velikonoční recepty a některé i s videonávody, díky kterým vám půjde pečení od ruky.
Velikonoční beránek – recept, který provoní celý domov
Beránek je často dominantou svátečně prostřené tabule a patří mezi ikonické velikonoční dezerty. Ovšem i jeho příprava dokáže pořádně potrápit. Zvolit správnou formu, pořádně ji vymazat a odhadnout ten správný čas, kdy je beránek hotový, dokáže občas odradit nejednoho pekaře či pekařku. A co víc? Existuje tolik osvědčených receptů, ze kterých si jen stěží vybrat ten nejlepší. Od klasického piškotového, přes tvarohového beránka, kakaového beránka, citronového beránka až po šlehačkového.
Tradiční mazanec – sladký bochánek s rozinkami
Mazanec by se měl péct na Bílou sobotu, takže pokud nemáte žádný osvědčený rodinný recept, je nejvyšší čas si nějaký vyhlédnout a ještě lépe vyzkoušet. A to co nejdříve, abyste o víkendu zazářili. I když mazanec vypadá jako nevinný sladký bochánek s rozinkami, na kterém se nedá nic pokazit, opak je pravdou. Připravit hladké těsto, vychytat správou délku kynutí, ideální čas na dokonalé propečení a ještě zajistit, aby při pečení nepraskl, jsou nejčastější úskalí, které vás během procesu mohou potrápit. Ale nebojte, na všechno máme odpovědi!
Pokud si i přes veškeré rady na klasický velikonoční mazanec netroufáte nebo dáváte přednost moderním úpravám tradičních receptů, vyzkoušejte minimazanečky. Fígl spočívá v tom, že vykynuté těsto rozdělíte do papírových muffinových košíčků a připravíte tak jejich zmenšenou verzi. Výhodou je nejen rychlejší pečení, ale také to, že každý koledník nebo host dostane svou porci hezky zabalenou.
Jidáše – voňavé pletence potřené medem
Jidáše polévané medem svým názvem i původem odkazují na biblický příběh o Jidáši Iškariotském. Byl to jeden z dvanácti apoštolů, který zradil Ježíše Krista výměnou za měšec stříbrňáků. I když si svou zradu později uvědomil, nemohl ji nijak odčinit a nakonec se oběsil. Základem těchto voňavých pletenců je jemné kynuté těsto, které se stáčí nejčastěji do tvaru uzlíků nebo spirál.
Podle lidové tradice by se jidáše měly jíst ještě před východem slunce na Zelený čtvrtek, což prý přináší zdraví na celý rok a chrání před uštknutím hadem, bodnutím vosy i lidskou zradou. Dnes je tedy ten nejvyšší čas na jidáše zadělat, abyste si tento velikonoční moučník mohli zítra vychutnat. Připravte si suroviny, my dodáme recept i s videonávodem.
Další velikonoční sladké recepty, které potěší celou rodinu
Pokud hledáte další velikonoční inspiraci, která by předešlé tradiční recepty doplnila, nabízíme následující:
- Velikonoční perníčky: S jejich přípravou vám rády pomohou i děti. Vykrajovat můžete nejrůznější tvary, od vajíček a zajíčků až po motýlky nebo kytičky. Skvělou zábavou je i modelování z perníkového těsta – například roztomilé velikonoční ovečky jsou pro to jako stvořené.
- Velikonoční cupcakes: Díky jednoduchému zdobení je zvládnete přichystat i na poslední chvíli. Oblíbené korpusy ozdobte krémem a na něj naskládejte čokoládová vajíčka, posypte barevným zdobením nebo jednoduše ozdobte jedlými květy. Krásně vypadají sedmikrásky i fialky.
- Velikonoční dort: Překvapí i toho nejnáročnějšího hosta. Jednoduchý korpus potřete oblíbeným krémem a ozdobte tematickými dobrotami, které v současné době snadno seženete v obchodech.
Tradiční velikonoční pečení jako součást rodinných vzpomínek
Velikonoce nejsou jen o jídle, ale také o sdílení vzpomínek a předávání receptů z generace na generaci. Bez ohledu na to, jestli zvolíte nějaký z těchto velikonočních sladkých dezertů nebo rodinný, léty osvědčený, určitě vytvoříte jedinečnou atmosféru, na kterou budete s rodinou či přáteli dlouho vzpomínat.
Zdroj: Apetit
Recepty
























